Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ξεχάστε τον Πύργο του Άιφελ - Τα πιο εντυπωσιακά δρώμενα βρίσκονται στα προάστια

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ξεχάστε τον Πύργο του Άιφελ – Τα πιο εντυπωσιακά δρώμενα βρίσκονται στα προάστια

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι αρχίζουν σε λίγες μέρες και όλοι, τους έχουν συνδυάσει με τον Πύργο του Αϊφελ, χωρίς να ξέρουν τι θησαυροί υπάρχουν στα προάστια

Η αρχιτεκτονική του Παρισιού είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημεία που το κατατάσσουν στις πιο εντυπωσιακές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και οι Ολυμπιακοί αγώνες θα μεταμορφώσουν κι άλλο το Παρίσι, προκειμένου να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί, τα ολυμπιακά αθλήματα.

Ωστόσο, όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, την «αίγλη» του Πύργου του Άιφελ ή του Παλατιού των Βερσαλλιών, «κλέβουν» τα εντυπωσιακά αθλητικά κέντρα στα προάστιά του, όπου και αυτά θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις, αλλά θα διεξαχθούν και αθλητικοί αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα αναδείξουν το μεγαλείο μιας από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου, με αρένες όπως ο Πύργος του Άιφελ (μπιτς βόλεϊ, τζούντο), το Les Invalides (τοξοβολία), ακόμη και το Chateau de Versailles (ιππασία, μοντέρνο πένταθλο).

La Grande Nef: Το «διαστημόπλοιο» του Παρισιού

Αλλά μία από τις πιο συναρπαστικές και εκπληκτικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Παρισιού βρίσκεται στο Saint-Ouen, ένα σκληρό προάστιο ακριβώς βόρεια της πόλης, που είναι γνωστό για την θορυβώδη υπαίθρια αγορά του.

Το La Grande Nef προεξέχει πάνω από το ένα άκρο του Île-des-Vannes, ενός λεπτού, καμπυλωτού νησιού στον Σηκουάνα.

Μοιάζει με ένα κομψό διαστημόπλοιο της δεκαετίας του 1970 ή την κάτω πλευρά ενός πραγματικά groovy σκάφους.

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Ολυμπιακό Χωριό των Αγώνων, χάρη στην ανακαίνιση από τους αρχιτέκτονες Chatillon με έδρα το Παρίσι (και τη χρηματοδότηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες), κυρίως ως χώρος προπόνησης για τους Παραολυμπιακούς.

[Photo: © Antoine Mercusot/Chatillon Architectes]

Όταν χτίστηκε το 1971, το παραβολοειδές σε σχήμα σέλας – το επίκεντρο ενός μεγαλύτερου τοπικού αθλητικού συγκροτήματος – φιλοξένησε συναυλίες από τους Pink Floyd και τους Led Zeppelin, διεθνείς αθλητικούς αγώνες και πολιτικές συγκεντρώσεις, κυρίως για συνέδρια του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο ήταν ανερχόμενο στα λεγόμενα Banlieues Rouges ή Κόκκινα Προάστια του Παρισιού.

Η ιστορία του

Το πλήρες όνομα της αρένας, La Grande Nef Lucien Belloni de Île-des-Vannes, είναι προς τιμήν του Lucien Belloni, ενός κομμουνιστή μαχητή της αντίστασης.

Ο επικεφαλής σχεδιαστής του, αρχιτέκτονας και ιστορικός Anatole Kopp, είχε επισκεφθεί τη Σοβιετική Ένωση για έμπνευση και οραματίστηκε μια κομμουνιστική ουτοπία εδώ, χτίζοντας κοινωνικές κατοικίες, σχολεία, διοικητικά κτίρια και εγκαταστάσεις υγείας.

Αλλά το κτίριο είχε μείνει νεκρό από το 2014 – καλυμμένο με γκράφιτι και αγριόχορτα, χτυπημένο από ζημιές από το νερό, κρεμασμένο από μια κλωστή.

Ο ιδρυτής του Chatillon Architects, François Chatillon, είναι ένας από τους 34 «Επικεφαλής Αρχιτέκτονες Ιστορικών Μνημείων» στη Γαλλία.

Από τότε που μετατόπισε την ειδικότητά του στην ιστορική συντήρηση στα μέσα της σταδιοδρομίας του, επέβλεψε την αποκατάσταση του σπιτιού του Βολταίρου, του Résidence Eisenhower (το αρχοντικό όπου έμεινε ο στρατηγός Eisenhower στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου), του Οβελίσκου του Λούξορ στην Place de la Concorde και του Grand Palais, του εκπληκτικού πολιτιστικού κέντρου Beaux-Arts που θα φιλοξενήσει ξιφασκία και taekwondo κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

[Photo: © Antoine Mercusot/Chatillon Architectes]

Αλλά το Grande Nef παρουσίασε μια ιδιαίτερη πρόκληση λόγω της μοναδικής δομής του.

Αναπτύχθηκε ως εργαλείο για την ανάδειξη του νεωτερισμού της περιοχής.

Ενώ το κτίριο φαίνεται να είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από σκυρόδεμα, στην πραγματικότητα υποστηρίζεται μόνο από δύο τσιμεντένιες καμάρες, μεταξύ των οποίων εκτείνονται χαλύβδινα καλώδια, όλα συγκρατώντας τη λεπτή μεταλλική οροφή ψηλά (ενισχυμένη από στύλους πρόσοψης) σε τάση.

«Δεν γνωρίζω άλλα κτίρια χτισμένα ακριβώς όπως αυτό», λέει ο Chatillon.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις

[Photo: © Antoine Mercusot/Chatillon Architectes]

Έτσι, κατά την ενημέρωση του κτιρίου, η ομάδα έπρεπε να κάνει προσεκτικές παρεμβάσεις, διασφαλίζοντας ότι δεν θα διαταράξει αυτή τη λεπτή δομική ισορροπία ή την υπέροχη μορφή του αρχικού κτιρίου.

Για παράδειγμα, το νέο ημιδιαφανές πολυανθρακικό δέρμα διπλής στρώσης, ένας πολύ καλύτερος μονωτής από το αρχικό πλαστικό, δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί από γυαλί, γεγονός που θα προκαλούσε την κατάρρευση ολόκληρης της δομής.

Οι κοίλες καμάρες από σκυρόδεμα, οι οποίες προηγουμένως στέγαζαν μηχανικά συστήματα, περιείχαν αμίαντο, οπότε ενώ η εταιρεία εγκατέστησε ελαφρούς νέους αγωγούς HVAC από ανοξείδωτο χάλυβα ακριβώς από κάτω, εκτεθειμένους σαν ένα είδος αρχιτεκτονικής υπογράμμισης. Για περαιτέρω βελτίωση της μόνωσης, μια λεπτή μεμβράνη οροφής από PVC και μόνωση πετροβάμβακα γλίστρησαν στο εξωτερικό και προστέθηκε προστατευτική επίστρωση για στεγανοποίηση.

«Πρέπει να αφιερώσεις πολλή ενέργεια και φαντασία για να αποκαταστήσεις αυτό το είδος κτιρίου», λέει ο Chatillon.

«Δεν υπάρχουν κανόνες για τέτοιου είδους πράγματα», συμπληρώνει.

Πηγή: fastcompany.com

Sports in

Μεγάλη μεταγραφή για τη Νότιγχαμ Φόρεστ – Κόκκινος ο Νίκολα Μιλένκοβιτς (pic)

Την απόκτηση του Νίκολα Μιλένκοβιτς από τη Φιορεντίνα ανακοίνωσε σήμερα (18/7) η Νότιγχαμ Φόρεστ, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024