Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ο «λόγος του βασιλιά» στη βουλή - Η εντυπωσιακή τελετή και οι δεσμεύσεις Στάρμερ δια στόματος Καρόλου

Βρετανία: Ο «λόγος του βασιλιά» στη βουλή – Η εντυπωσιακή τελετή και οι δεσμεύσεις Στάρμερ δια στόματος Καρόλου

Ο Λόρδος καγκελάριος υποκλήθηκε μπροστά στον βασιλιά και του παρέδωσε την ομιλία, που γράφεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται ότι σε ουδέτερο τόνο.

Μία εντυπωσιακή τελετή έλαβε χώρα την Τετάρτη (17/7) στη Βουλή των Λόρδων, με τον βασιλιά Κάρολο να παρουσιάζει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και να σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Η ομιλία, που ονομάζεται και «λόγος του θρόνου», γράφεται από την κυβέρνηση και ο μονάρχης την εκφωνεί σε ουδέτερο τόνο, για να αποφύγει οποιαδήποτε σημάδι πολιτικής υποστήριξης.

Η τελετή χρονολογείται πάνω από 500 χρόνια

Ο βασιλιάς Κάρολος, συνοδευόμενος από τη βασίλισσα Καμίλα, έφτασε στη Βουλή των Λόρδων με άμαξα, την οποία έσερναν έξι λευκά άλογα. Εισήλθε στο κοινοβούλιο, από την ειδική για τον μονάρχη είσοδο και ανέβηκε στο θρόνο που βρίσκεται στην αίθουσα της Βουλής των Λόρδων.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές μπήκαν στην αίθουσα μετά το κάλεσμα της «Μαύρης Ράβδου», αγγελιοφόρου της Βουλής των Λόρδων. Πριν εισέλθουν στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πόρτα έκλεισε και τη χτύπησαν τρεις φορές με τη ράβδο για να ανοίξει.

Ο Λόρδος καγκελάριος υποκλήθηκε μπροστά στον βασιλιά και του παρέδωσε την ομιλία, που μεταφέρθηκε σε μια ειδική μεταξωτή τσάντα.

Οι  προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης Στάρμερ

Παρουσιάζοντας το πρώτο πρόγραμμα της κυβέρνησης των Εργατικών εδώ και 15 χρόνια ο βασιλιάς Κάρολος, ανέφερε ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός θέλει «να επαναπροσδιορίσει» τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τους «ευρωπαίους εταίρους» της.

«Η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και να εργαστεί για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις και (σχέσεις) επενδύσεων με την ΕΕ», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ στην ομιλία που ανέγνωσε ο βασιλιάς, επαναλαμβάνοντας εξάλλου την «απόλυτη υποστήριξη» της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τα περίπου 100 μέλη που έχουν κληρονομικό δικαίωμα σε έδρα στη Βουλή των Λόρδων.

«Θα εισαχθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του συντάγματος, που θα περιλαμβάνουν μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων για να καταργηθεί το κληρονομικό δικαίωμα στην κατοχή έδρας και την ψήφο στην άνω βουλή του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο βασιλιάς Κάρολος, παρουσιάζοντας το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Στάρμερ.

Σύμφωνα με την «ομιλία του βασιλιά», ο Κρι Στάρμερ δεσμεύτηκε οι προϋπολογισμοί που θα καταθέτει να υποβάλλονται σε «ανεξάρτητη αξιολόγηση»

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι οι Εργατικοί θέλουν να συστήσουην μία νέα δύναμη ασφαλείας που θα διαθέτει «αντιτρομοκρατικές εξουσίες» προκειμένου να καταπολεμήσει το «οργανωμένο έγκλημα» στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.

Η σύσταση αυτής της νέας «διοίκησης για την ασφάλεια των συνόρων» αποσκοπεί να «ενισχύσει» τη μάχη κατά των διακινητών, που επέτρεψαν από το 2022 σε σχεδόν 90.000 μετανάστες να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά σκάφη, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Τέλος, σύμφωνα με την «ομιλία του βασιλιά», ο Κρι Στάρμερ δεσμεύτηκε οι προϋπολογισμοί που θα καταθέτει να υποβάλλονται σε «ανεξάρτητη αξιολόγηση», προκειμένου να εγγυηθεί «την οικονομική σταθερότητα» της χώρας.

«Η σταθερότητα θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής μου», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Κάθε σημαντική αλλαγή σε φόρους και δαπάνες θα υπόκειται σε ανεξάρτητη αξιολόγηση».

Το φθινόπωρο του 2022, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας των Συντηρητικών έσπειρε πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές με μειώσεις φόρων που δεν είχαν επαρκή πρόβλεψη για χρηματοδότηση.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024