Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιαννίτσης Group: Τέλος η συνεργασία του ΟΠΕΚΑ με την εταιρεία που διέθετε τα σχολικά γεύματα στη Λαμία

Γιαννίτσης Group: Τέλος η συνεργασία του ΟΠΕΚΑ με την εταιρεία που διέθετε τα σχολικά γεύματα στη Λαμία

Η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη, αποκλείστηκε για 3 χρόνια από δημόσιες συμβάσεις προμηθειών ή υπηρεσιών και της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 331.664 ευρώ.

Το τέλος της συνεργασίας του με την εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics», που παρείχε τα σχολικά γεύματα, ανακοίνωσαν το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ, μετά τη μαζική δηλητηρίαση των μαθητών της Λαμίας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη, αποκλείστηκε για 3 χρόνια από δημόσιες συμβάσεις προμηθειών ή υπηρεσιών και της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 331.664 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)ενημερώνουν ότι ο Οργανισμός αποφάσισε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην εταιρεία ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε. για το ζήτημα της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών σε δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, αποφάσισε:

  • την κήρυξη του αναδόχου ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε. έκπτωτου
  • άμεσες οικονομικές κυρώσεις οι οποίες ανέρχονται σε 331.664 ευρώ
  • τον προσωρινό αποκλεισμό της εταιρείας από δημόσιες συμβάσεις προμηθειών ή υπηρεσιών για 3 χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την τροφική δηλητηρίαση της 16ης Μαΐου 2024, από κατανάλωση σχολικών γευμάτων της εταιρείας, καθώς και την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε ο ΟΠΕΚΑ ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

Με την έκδοση απόφασης του ΕΦΕΤ για την αναστολή έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε την αναστολή της διάθεσης των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της Λαμίας.

Μαθητές δημοτικών σχολείων οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 63, από 7 σχολεία της περιοχής

Ο ΟΠΕΚΑ σε κάθε νέα διαγωνιστική διαδικασία αξιοποιεί την εμπειρία από τη διαχείριση του Προγράμματος και αναβαθμίζει τη διαδικασία παροχής της υπηρεσίας σε όλα τα στάδια.

Ήδη στη νέα Διακήρυξη του Φεβρουαρίου 2024 για τα σχολικά έτη 2024-2025, 2025-2026, 2026-2027 έχουν ληφθεί επιπλέον πρόνοιες για τα εξής:

  • Πλήρης εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο ως προς την τήρηση κανόνων υγιεινής στη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων,
  • Ενίσχυση συνεργασίας με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΕΦΕΤ, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας),
  • Απαίτηση για αναλυτική καταγραφή των σταδίων ελέγχου από τις επιτροπές παραλαβής,
  • Ποινικές ρήτρες ανάλογα με το είδος της παρέκκλισης, τη σοβαρότητα αυτής, τυχόν επαναληψιμότητα και την αξία της σύμβασης, μπορεί να ανέλθει και σε ποσό τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00) ανά περιστατικό,
  • Πρόβλεψη για λήψη δείγματος από κλιμάκια Επιθεώρησης του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο με επιβάρυνση του αναδόχου,

Σημειώνεται ότι από την σχολική χρονιά 2024-2025 ο ημερήσιος αριθμός γευμάτων θα αυξηθεί στις 231.062, με το πρόγραμμα να υλοποιείται σε 153 Δήμους σε όλη τη χώρα.

Το χρονικό

Ήταν Πέμπτη 16 Μαΐου όταν μαθητές δημοτικών σχολείων οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 63, από 7 σχολεία της περιοχής. Σε βάρος της εταιρείας ασκήθηκαν πάνω από 30 μηνύσεις από οργισμένους γονείς.

Στα δείγματα από 10 σχολικά γεύματα που έστειλαν στο νοσοκομείο μικρούς μαθητές, έπειτα από έλεγχο εντοπίστηκε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, που προκαλείται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού των τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ «πάγωσε» μάλιστα την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

«Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνουν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία ‘ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δύο ημέρες αργόερα, την Κυριακή 19 Μαΐου το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας κάηκε ολοσχερώς.

Πρόκειται για το εργοστάσιο που τα γεύματά του οδήγησαν στο νοσοκομείο του μαθητές. Από τη φωτιά, καταστράφηκε ολοσχερώς τόσο ο χώρος αποθήκευσης των πρώτων υλών, όσο και τα γραφεία.

Φαγητό με γαρνιτούρα κάμπιες

Την ίδια ώρα, σοκ προκάλεσαν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα σχολικά γεύματα από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν τα παιδιά και αναλύθηκαν σε εργαστήρια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικά στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Σύμφωνα όσα έγιναν γνωστά, το βακτήριο απομονώθηκε σε δέκα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία.

Η εκπομπή Live News (MEGA) δημοσίευσε φωτογραφίες, που ελήφθησαν πριν από μερικούς μήνες και έδειχναν ακαταλληλότητα των γευμάτων ενώ η εταιρεία ισχυρίστηκε πως διενεργούνταν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Σε μια από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο μετά από καταγγελία από γονείς, φαίνεται μερίδα φαγητού, που παρασκεύασε η συγκεκριμένη εταιρεία και διατέθηκε σε μαθητές, στην οποία βρέθηκε μια κάμπια.

Σε άλλη φωτογραφία διακρίνεται μέσα σε μια από τις συσκευασίες με τα έτοιμα γεύματα, ένα σάπιο μήλο.

Σε άλλη φωτογραφία φαίνεται ένα άψητο μπιφτέκι και σε μια άλλη μια μερίδα κοτόπουλου με φτερό της κότας.

«Η πρώτη φωτογραφία είναι μήλο. Έτσι παραδόθηκε στο παιδί. Πριν έξι μήνες. Είναι σάπιο, είναι ένα σάπιο μήλο το οποίο το έβαλαν μέσα για να το φάει ένα παιδάκι», είπε στο Live News ο πατέρας που έκανε την καταγγελία.

Sports in

Ο Λαμίν Γιαμάλ απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα (pic)

Ο Λαμίν Γιαμάλ, μετά την κατάκτηση του Euro 2024 με την Ισπανία, επέλεξε την Ελλάδα για τις διακοπές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024