Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε εννέα ανήλθαν τα κρούσματα – Περισσότερα από 2.400 ζώα θανατώθηκαν

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε εννέα ανήλθαν τα κρούσματα – Περισσότερα από 2.400 ζώα θανατώθηκαν

Εκατό νέοι κτηνίατροι από Δευτέρα στους ελέγχους για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου στην περιοχή της Θεσσαλίας

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των αρμόδιων φορέων της Θεσσαλίας παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, αναφορικά με τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα που έχουν εντοπιστεί σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει την επιδημιολογική επιτήρηση και παίρνουν δείγματα από ζώα στην ευρύτερη περιοχή

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν την κατάσταση που έχει διαπιστωθεί και στη συνέχεια προσδιορίστηκαν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου της πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθη σε εννέα – οκτώ στην περιοχή της Καλαμπάκας και ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει την επιδημιολογική επιτήρηση και παίρνουν δείγματα από ζώα στην ευρύτερη περιοχή. Από την Δευτέρα 100 νέοι κτηνίατροι θα πάρουν μέρος στους ελέγχους που θα διεξαχθούν.

Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

«Δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας, ο οποίος ανακοίνωσε τα μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου της πανώλης, με αφορμή τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στην περιοχή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος μετείχαν προηγουμένως σε συσκέψεις με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, τους επικεφαλής υπηρεσιών και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνιατρικών φορέων για την εφαρμογή των μέτρων.

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λαρίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος.

Στα δείγματα από μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων στο Δομένικο της Ελασσόνας, έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε κοπάδια. Είχαν προηγηθεί άλλα 3 κρούσματα, στο Καστράκι.

Sports in

Στον Παναιτωλικό ο Ρόα

Ο Παναιτωλικός ανακοίνωσε ακόμα μία μεταγραφή για την φετινή αγωνιστική περίοδο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024