Έρευνα: Τα στελέχη ζουν περισσότερο από τους εργάτες
Το γαλλικό Ινστιτούτο Insee συνδέει το προσδόκιμο ζωής με το επίπεδο της εκπαίδευσης των εργαζομένων – Διαχρονικός δολοφόνος, ο καπνός
Κατά μέρο όρο επτά χρόνια περισσότερα ζούσε ένα στέλεχος επιχείρησης από έναν εργάτη τη δεκαετία του 1990. Η διαφορά αυτή μειώθηκε.
Την περίοδο 2020-2022 υποχώρησε στα 5,3 χρόνια, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Insee που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ στελεχών και εργατριών είναι ακόμα μικρότερη: 3,4 χρόνια. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τους άνδρες όμως, η διαφορά στις γυναίκες αυξήθηκε κατά 0,8% την τελευταία τριακονταετία.
Η έρευνα του Insee αφορά βέβαια μόνο τη Γαλλία, αλλά υποθέτει κανείς ότι οι ανισότητες απέναντι στο θάνατο εξακολουθούν να υφίστανται σε όλες τις οικονομικά και κοινωνικά ανεπτυγμένες χώρες – πόσω μάλλον στις αναπτυσσόμενες. Οι εργάτες εξάλλου έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με τα στελέχη των επιχειρήσεων. Οι ερευνητές ορίζουν την ηλικία πρόωρων θανάτων από το 35ο έως το 65ο έτος, όσο δηλαδή διαρκεί χοντρικά ο επαγγελματικός βίος των ανθρώπων.
Προσδόκιμο: Στο στόχαστρο ο τρόπος ζωής
Οι ερευνητές του Insee διαπιστώνουν ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 το ποσοστό των στελεχών έχει αυξηθεί έναντι των εργατών στο συνολικό εργατικό δυναμικό όλων των χωρών, ενώ και η φύση της χειρωνακτικής εργασίας δεν εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα προ 50ετίας. Τα εργατικά επαγγέλματα δηλαδή εκθέτουν πλέον όσους τα ασκούν σε μικρότερους κινδύνους για να πάθουν ένα ατύχημα.
Ο κρίσιμος παράγοντας που καθορίζει το προσδόκιμο ζωής των εργαζομένων δεν είναι όμως η πιθανότητα να σκοτωθούν σε εργατικό ατύχημα, αλλά η πιθανότητα να πεθάνουν λόγω του τρόπου ζωής τους. Λόγω των καθημερινών συνηθειών τους δηλαδή. Και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων έχει να κάνει με τη διατροφή τους, με τις συνήθειες υγιεινής ή τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Ωστόσο καθοριστικό για τις στατιστικές παρατηρήσεις της έρευνας είναι το κάπνισμα.
«Το ποσοστό των θανάτων των γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα έχει αυξηθεί. Οι γυναίκες εργάτριες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες στελέχη και αυτό θα μπορούσε να φρενάρει την πρόοδο σε ό,τι αφορά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής», σημειώνει το Ινστιτούτο. Σε αντίθεση εξάλλου με ό,τι παρατηρείται στις γυναίκες, οι θάνατοι των ανδρών από καρκίνο του πνεύμονα μειώθηκαν από τη δεκαετία του 1990.
Διπλώματα μακροζωίας
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας μακροζωίας είναι το πανεπιστηιακό δίπλωμα. Σε ό,τι αφορά τους άνδρες το Insee σημειώνει ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται ευθέως ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης και ειδικεύσεων που αποκτούν. Στην ηλικία των 35 ετών ένας κάτοχος μεταπτυχιακού πανεπιστημιακού τίτλου έχει προσδόκιμο ζωής κατά 2 έτη υψηλότερο από έναν πτυχιούχο Πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης, κατά 3,6 έτη υψηλότερο από έναν πτυχιούχο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατά 4,9 έτη υψηλότερο από έναν απόφοιτο Λυκείου.
Στα 35 έτη του βίου του ένας πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είχε την περίοδο 2020-2022 προσδόκιμο ζωής κατά 8 χρόνια υψηλότερο από έναν απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης δίχως επαγγελματική ειδίκευση. Την περίοδο 1991-1998 είχε προσδόκιμο κατά 8,3 χρόνια υψηλότερο.
Στις γυναίκες οι διαφορές είναι μικρότερες. Την περίοδο 2020-2022 οι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος ζούσαν κατά μέσον όρο 5,4 χρόνια περισσότερο από τις μη διπλωματούχους. Την περίοδο 1991-1998 η διαφορά προσδόκιμου ζωής ήταν 6 χρόνια.
Χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά τις γυναίκες είναι ότι το επίπεδο της πανεπιστημιακής τους μόρφωσης (αν έχουν μεταπτυχιακές σπουδές δηλαδή) δεν έχει τόσο μεγάλη επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής τους όσο έχει στους άντρες. Μια γυναίκα με μεταπτυχιακές σπουδές προσδοκά να ζήσει μόνο 0,9 έτη περισσότερο από μια απλή πτυχιούχο.
Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες. Ακόμα και οι εργάτριες έχουν την προοπτική να ζήσουν κατά 0,7 έτη περισσότερο από τους άνδρες στελέχη, την κατηγορία δηλαδή των αρρένων με το υψηλότερο προσδόκιμο.
Θέρισε η Covid-19
Την περίοδο 2020-2022 ασφαλώς οι θάνατοι στη Γαλλία και σε ολόκληρο τον κόσμο εκτινάχθηκαν λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Τα έτη 2020-2022 το προσδόκιμο ζωής των γυναικών μειώθηκε κατά 0,3 έτη και των ανδρών κατά 0,4 έτη συγκριτικά με τα έτη 2017-2019.
Οι ερευνητές του Insee αναφερόμενοι στη Γαλλία σημειώνουν και τη συμβολή της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση των θανάτων. Κάνουν λόγο για το κύμα καύσωνα που σάρωσε τη χώρα το καλοκαίρι του 2022, ενώ παρατηρούν ότι τη χρονιά αυτή πέραν της Covid-19 τη χώρα σάρωσαν και δύο φονικές επιδημίες κοινής γρίππης.
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν