Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Κορέα: Ποιο είναι το success story των παντοπωλείων της;

Νότια Κορέα: Ποιο είναι το success story των παντοπωλείων της;

Τα παντοπωλεία της Νότιας Κορέας είναι πολλά παραπάνω από σημεία λιανικής πώλησης - «Παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πολυάσχολη ζωή μας», σημειώνει ο Chang Woo-cheol, καθηγητής Τουρισμού και Βιομηχανίας Τροφίμων

Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να παραλάβετε κάποιο δέμα, να φορτίσετε την κάρτα των μέσω μεταφοράς, να φάτε κάτι και να βγάλετε μετρητά από το ATM, όλα αυτά σε ένα μέρος;

Στη Νότια Κορέα οι πολίτες απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο στα παντοπωλεία τους, τα οποία βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η χώρα έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμιος βασιλιάς των ψιλικατζίδικων».

Στο τέλος του περασμένου έτους, υπήρχαν περισσότερα από 55.200 παντοπωλεία στη χώρα των 52 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την Korea Convenience Store Industry Association, δηλαδή περίπου ένα για κάθε 950 άτομα.

«Είναι ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πολυάσχολη ζωή μας»

Αυτό είναι μεγαλύτερο από τον συνολικό αριθμό των καταστημάτων McDonald’s παγκοσμίως.

«Παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πολυάσχολη ζωή μας»

«Η βιομηχανία παντοπωλείων στη Νότια Κορέα ξεχωρίζει για την αξιοσημείωτη ποικιλία προϊόντων και τις καινοτόμες στρατηγικές της», δήλωσε ο Chang Woo-cheol, καθηγητής Τουρισμού και Βιομηχανίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Kwangwoon της Σεούλ.

«Έχουν γίνει ένα βασικό κανάλι λιανικής πώλησης, με το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στις offline λιανικές πωλήσεις στη χώρα», προσθέτει ο ίδιος.

παντοπωλείο

Αυτό απέχει πολύ από μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα παντοπωλεία συνήθως συνδέονται με βενζινάδικα ή εμπορικά κέντρα και σπάνια συναντώνται σε κατοικημένες περιοχές, εν μέρει λόγω των νόμων περί χωροταξίας. Στις μεγάλες πόλεις της Νότιας Κορέας, όπως η Σεούλ, τα καταστήματα ψιλικών βρίσκονται σε κάθε γωνία, μερικές φορές με πολλά καταστήματα από ανταγωνιστικές εταιρείες στον ίδιο δρόμο.

«Τα παντοπωλεία είναι ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πολυάσχολη ζωή μας», πρόσθεσε ο Chang, χαρακτηρίζοντας τη βιομηχανία της Νότιας Κορέας «παγκόσμιο success story».

Προσφέρουν τα πάντα

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ξεχωρίζουν τα παντοπωλεία της Νότιας Κορέας.

Για αρχή προσφέρουν τα πάντα, από τρόφιμα και ποτά μέχρι είδη σπιτιού και υπηρεσίες lifestyle. Σε αυτά τα καταστήματα, οι πελάτες μπορούν να φορτίζουν τα τηλέφωνά τους, να πληρώνουν λογαριασμούς, να κάνουν ανάληψη μετρητών, να κάνουν ηλεκτρονικές παραγγελίες και να τις παραλαμβάνουν. Σε ορισμένες τοποθεσίες μπορούν να φορτίζουν ακόμη και τα ηλεκτρικά σκούτερ τους, να ανταλλάσσουν συνάλλαγμα και να στέλνουν την αλληλογραφία τους.

«Τα παντοπωλεία στη Νότια Κορέα δεν είναι μόνο ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι ανάμεσα στην ακαταστασία των κουτιών μπύρας μια καλοκαιρινή νύχτα, αλλά παρέχουν επίσης βασικές υπηρεσίες», δήλωσε η Deloitte Korea περιγράφοντας τα καταστήματα ως αυτά « που περιποιούνται τους πελάτες τους με εξαιρετική ευκολία».

Στη συνέχεια, υπάρχει το τμήμα τροφίμων – μια μεγάλη ποικιλία που κυμαίνεται από σούπες με noodles, σνακ όπως kimbap και onigiri, και έτοιμα πακέτα γεύματος.

παντοπωλείο παντοπωλείο

Αν τα συνδυάσετε αυτά με καθιστικά, φούρνους μικροκυμάτων και διανομείς ζεστού νερού, τα καταστήματα αυτά έχουν γίνει το σημείο προορισμού για τους εργαζόμενους σε γραφεία που θέλουν ένα γρήγορο γεύμα, για τους ξενύχτηδες που χρειάζονται μια αναζωογόνηση και για τους φοιτητές που θέλουν λίγη ενέργεια πριν από τα εξαντλητικά μαθήματα του πανεπιστημίου.

Πόλος έλξης για εργένηδες

Ένας άλλος παράγοντας που καθιστά τα κορεάτικα παντοπωλεία τα δημοφιλέστερα σημεία λιανικής πώλησης στη χώρα, είναι τα δημογραφικά στοιχεία.

Όλο και λιγότεροι Νοτιοκορεάτες παντρεύονται ή δημιουργούν οικογένειες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα νοικοκυριά ενός ατόμου από ποτέ και συχνά με πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι ενήλικες.

Φαινόμενο των social media

Αυτά τα παντοπωλεία δεν είναι απλώς δημοφιλή στην πραγματική ζωή. Κερδίζουν επίσης έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντικατοπτρίζοντας το παγκόσμιο φαινόμενο που πολλοί αποκαλούν «korean wave».

παντοπωλεία

Οι νοτιοκορεάτικες εξαγωγές έχουν σαρώσει τον κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από την K-pop και τα κορεατικά τηλεοπτικά δράματα μέχρι τα προϊόντα ομορφιάς, τη μόδα και τα τρόφιμα. Τον τελευταίο χρόνο, η παγκόσμια εμμονή με τα κορεατικά είδη έχει στρέψει την προσοχή της στα καταστήματα ψιλικών της χώρας.

«Η Κορέα αποτελεί η ίδια τάση… στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

Μια γρήγορη αναζήτηση στο YouTube, το TikTok ή το Instagram δείχνει μια ατελείωτη προσφορά βίντεο σχετικά με τα κορεατικά καταστήματα ψιλικών. Σε αυτά τα κλιπ, οι influencers επιδεικνύουν τα χιλιάδες προϊόντα στο κατάστημα, αξιολογούν σνακ και ποτά ή ακολουθούν διαδικτυακές τάσεις, όπως το να τρώει κανείς μόνο τρόφιμα από καταστήματα ψιλικών για μια ολόκληρη μέρα.

παντοπωλείο

Η Jiny Maeng, δημιουργός περιεχομένου με έδρα την Αυστραλία, η οποία γεννήθηκε στη Νότια Κορέα, άρχισε να δημιουργεί βίντεο σχετικά με το θέμα αφού είδε παρόμοια κλιπ να γίνονται viral στο Διαδίκτυο.

«Η Κορέα αποτελεί η ίδια τάση… στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε η Maeng. «Υποθέτω ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα παντοπωλεία είναι τόσο δημοφιλή, επειδή οι άνθρωποι θεοποιούν το ταξίδι στην Κορέα. Είναι απλά μια από τις ονειρικές τοποθεσίες που οι άνθρωποι θέλουν να πάνε. Οπότε, το να βλέπεις αυτά τα βίντεο να κατακλύζουν το Διαδίκτυο είναι πραγματικά μια πολύ ωραία εμπειρία για έναν Κορεάτη».

Sports in

«Σακίλ Ο’ Νιλ και Αντετοκούνμπο σχολιαστές στο Παναθηναϊκός – Σέλτικς»

Η πρόταση της Euroleague για μια αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τους Σέλτικς φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι Σακίλ Ο’ Νιλ και Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι οι σχολιαστές του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024