Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απαγόρευση που επέβαλε η Γαλλία στις αθλήτριες που φορούν χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, χαρακτηρίζοντάς την ως «υποκρισία που δημιουργεί διακρίσεις» εκ μέρους των γαλλικών αρχών και ως επίδειξη «δειλής αδυναμίας» εκ μέρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), αναφέρει το News.Az.

«Περιφρουρούν το τι φορούν οι γυναίκες»

Σε μια νέα έκθεση με τίτλο «Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε πια. Ούτε να αθλούμαστε», η ομάδα δικαιωμάτων εξετάζει τις αρνητικές επιπτώσεις της απαγόρευσης του χιτζάμπ στις μουσουλμάνες γυναίκες και τα κορίτσια σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού στη Γαλλία.

Η απαγόρευση του χιτζάμπ σε πολλά αθλήματα στη Γαλλία έχει δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση, σύμφωνα με την οποία η χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραβιάζει πολλαπλές υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες

«Η απαγόρευση στις Γαλλίδες αθλήτριες να αγωνίζονται με αθλητική χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες γελοιοποιεί τους ισχυρισμούς ότι το Παρίσι 2024 είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες Ισότητας των Φύλων και αποκαλύπτει τις ρατσιστικές διακρίσεις λόγω φύλου που διέπουν την πρόσβαση στον αθλητισμό στη Γαλλία», δήλωσε η Anna Błuś, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη.

«Οι κανόνες που δημιουργούν διακρίσεις και περιφρουρούν το τι φορούν οι γυναίκες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη συμμετοχή τους στον αθλητισμό, εμποδίζοντας τις προσπάθειες να γίνουν τα αθλήματα πιο συμπεριληπτικά και πιο προσιτά».

«Η θρησκευτική ελευθερία ερμηνεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους»

Η απαγόρευση του χιτζάμπ σε πολλά αθλήματα στη Γαλλία έχει δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση, σύμφωνα με την οποία η χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραβιάζει πολλαπλές υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και τις δεσμεύσεις και τις αξίες που ορίζονται στο πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ίδιας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, η ΔΟΕ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καλέσει τις αθλητικές αρχές της Γαλλίας να ανατρέψουν τις απαγορεύσεις τους για τις γυναίκες που φορούν χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού.

Σε απάντηση επιστολής από συνασπισμό οργανώσεων που την προέτρεπε να αναλάβει δράση, η ΔΟΕ ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση της Γαλλίας για το χιτζάμπ των αθλητών ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του Ολυμπιακού κινήματος, υποστηρίζοντας ότι «η θρησκευτική ελευθερία ερμηνεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από τα διάφορα κράτη». Η απάντηση της ΔΟΕ δεν ανέφερε άλλα δικαιώματα που παραβιάζονται από την απαγόρευση, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην υγεία.

*Με πληροφορίες από: News.Az