Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ούσα Βανς - Η Ινδοαμερικανίδα δικηγόρος έσπασε το καλούπι των «γυναικών περί τον Τραμπ»

Ούσα Βανς – Η Ινδοαμερικανίδα δικηγόρος έσπασε το καλούπι των «γυναικών περί τον Τραμπ»

Η δικηγόρος, που είναι παντρεμένη με τον Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, ήταν εγγεγραμένη Δημοκρατική, ενώ έγινε δεκτή από τους Ρεπουμπλικάνους ως ένδειξη αλλαγής.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι καλωσόρισαν την Ούσα Βανς (Usha Vance), την Ινδοαμερικανίδα σύζυγο του υποψήφιου αντιπροέδρου Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς (JD Vance), ως σύμβολο της αλλαγής γενεών και της αυξανόμενης ποικιλομορφίας στις τάξεις του κόμματος.

Η Ούσα, 38 ετών, δικηγόρος επιχειρήσεων που ήταν εγγεγραμμένη στους Δημοκρατικούς, είναι κόρη Ινδών μεταναστών και ασπάζεται την ινδουιστική θρησκεία.

Ο Ντάνι Γουίλις, 25 ετών, πρόεδρος των Νέων Ρεπουμπλικάνων του Ντέλαγουερ, δήλωσε: «Με αυτό το ψηφοδέλτιο, με την επίδειξη ποικιλομορφίας σε αυτό που θα είναι ο δεύτερος κύριος και η δεύτερη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που είμαι ισπανόφωνος άνδρας και Ρεπουμπλικάνος».

Δεν ακολουθεί το πατρόν του Τραμπ

Όπως έγινε σαφές το βράδυ της εκείνης της Τετάρτης, όταν η Ούσα Βανς βγήκε προσεκτικά στο προσκήνιο για να παρουσιάσει τον σύζυγό της στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, η ίδια αντιπροσωπεύει μια αλλαγή διαφορετικού είδους.

Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μια δικηγόρος με σπουδές στο Γέιλ και τρία παιδιά ή κόρη δύο Ινδών μεταναστών. Είναι επειδή δεν ακολουθεί το πολύ συγκεκριμένο καλούπι της θηλυκότητας που έχει γίνει ο κανόνας στον κόσμο του Τραμπ.

Εξάλλου, υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος εμφάνισης που μοιράζονται όλες οι γυναίκες στην πιο στενή τροχιά του Τραμπ -η σύζυγος, οι κόρες και οι νύφες του- και αυτό έχει γίνει ένα καθοριστικό έμφυλο τροπάριο στο δικό του πολιτικό ριάλιτι σόου, το οποίο περιλαμβάνει μαλλιά με όγκο και μακριά, βαριά μάσκαρα (ή ψεύτικες βλεφαρίδες), λιπ γκλος και ιλιγγιώδη τακούνια. Συχνά περιλαμβάνει ένα φόρεμα σε έντονο χρώμα. Θυμίζει μια διασταύρωση μεταξύ μιας διαγωνιζόμενης για τα καλλιστεία Miss America – ή Miss Universe – και μιας παρουσιάστριας ειδήσεων του Fox.

Οι σπάνιες φωτογραφίες της μέχρι τώρα υποδηλώνουν κάποια που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσει τα ρούχα της για να τραβήξει την προσοχή

Δείτε το βίντεο 

Είναι το αντίθετο

Ένα τρανό παράδειγμα του γυναικείου καλουπιού του Τραμπ είναι η Kimberly Guilfoyle, αρραβωνιαστικιά του Donald Trump Jr.

Η Guilfoyle ανέβηκε στη σκηνή για να ξεσηκώσει το πλήθος με ένα κατακόκκινο φόρεμα και τακούνια-στιλέτο, με τα καστανά μαλλιά να κυλούν προς τα κάτω και να πλαισιώνουν το βαριά μακιγιαρισμένο πρόσωπό της καθώς έκλαιγε: «Θα αποκαταστήσουμε μια εποχή εθνικής υπερηφάνειας όπου η ελευθερία του λόγου θα είναι σεβαστή και η κουλτούρα της ακύρωσης θα τερματιστεί. Όπου τα κορίτσια του λυκείου ανταγωνίζονται μόνο άλλα κορίτσια, όχι βιολογικούς άνδρες».

Η Ούσα Βανς μοιάζει να είναι το αντίθετο αυτού. Όταν ανέβηκε στη σκηνή, το βράδυ εκείνης της Τετάρτης, το έκανε με ελάχιστο μακιγιάζ – σχεδόν καθόλου σκιά στα μάτια, καθόλου ορατό κραγιόν.

Δεν φόρεσε μια καρφίτσα με αμερικανική σημαία για να επιδείξει τον πατριωτισμό της, όπως έκαναν πολλές άλλες γυναίκες ομιλήτριες, ούτε κανένα πραγματικό κόσμημα. Τα μαύρα μαλλιά της, μέχρι τον ώμο, με τις ορατές γκρίζες ραβδώσεις, έπεφταν συνεχώς μπροστά από το ένα μάτι, μέχρι που τα έβαλε άνετα πίσω από το αυτί της. Φορούσε ένα ζαφειρένιο μπλε φόρεμα, με πτυχώσεις που έμοιαζαν με οριγκάμι στο ντεκολτέ και κάλυπταν τον έναν ώμο ενώ άφηναν τον άλλο γυμνό, και τα σανδάλια της είχαν τακούνια, αλλά ήταν τετράγωνα και μεσαίου ύψους.

Δεν την απασχολεί ούτε η μόδα ούτε η πολιτική

«Το φόρεμα ήταν κομψό, αλλά δε φώναζε κάποιου σχεδιαστή» γράφει η Vanessa Friedman στους New York Times και συνεχίζει: «Το αποτέλεσμα ήταν ταιριαστό, αλλά και όχι απλοϊκό. Έμοιαζε με κάποια που είχε άλλα πράγματα στο μυαλό της εκτός από το ντύσιμο (όπως ίσως το πόσο πολύ πρόκειται να αλλάξει η ζωή της) και δεν την ενδιέφερε τόσο πολύ να αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου της στο να ικανοποιήσει το ανδρικό βλέμμα. Μπορούσες να τη φανταστείς πριν από την εκδήλωση, να κοιτάζει τη ντουλάπα της και να ασκεί τη δική της κρίση για το τι της φαινόταν σωστό».

Οι σπάνιες φωτογραφίες της μέχρι τώρα υποδηλώνουν κάποια που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσει τα ρούχα της για να τραβήξει την προσοχή, αλλά μάλλον για να βγάλει αποτελεσματικά τη μέρα της. Το 2022, όταν ο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς κέρδισε τον προκριματικό του αγώνα για τη Γερουσία, η Ούσα Βανς φορούσε ένα κατακόκκινο μίντι φόρεμα- τη βραδιά των εκλογών αργότερα την ίδια χρονιά, ένα γκρι πουκάμισο με φλοράλ σχέδιο- και σε μια διαφήμιση της εκστρατείας, ένα μπλε μπλουζάκι με λαιμόκοψη.

Έδειχνε, σε όλες τις περιπτώσεις, σαν να μην την απασχολούσε τόσο πολύ η μόδα. Ακριβώς, όπως έχει πει η ίδια, δεν την απασχολεί τόσο πολύ η πολιτική.

Yπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος εμφάνισης που μοιράζονται όλες οι γυναίκες στην πιο στενή τροχιά του Τραμπ -η σύζυγος, οι κόρες και οι νύφες του- και αυτό έχει γίνει ένα καθοριστικό έμφυλο τροπάριο στο δικό του πολιτικό ριάλιτι σόου

Photo: REUTERS/Elizabeth Frantz

Μια αξιοσημείωτη αλλαγή

«Καθώς εισερχόταν στο ρόλο της ως πιθανή δεύτερη κυρία, θα άλλαζε άραγε αυτό; Θα έφτανε με μεγάλα μαργαριτάρια στα αυτιά της και φακούς στα μάτια της;» αναρωτιέται η Vanessa Friedman στους New York Times για να δώσει την απάντηση:

«Όχι. Έφτασε ως ο εαυτός της. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά σε μια προεκλογική εκστρατεία που αποτιμά το οπτικό μήνυμα και προσπαθεί να τοποθετηθεί ως μια ευρύτερη σκηνή, στην οποία η πολιτική συνέπεια του συζύγου της βρίσκεται υπό έλεγχο, είναι από μόνο του μια δήλωση. Όταν ο Βανς βγήκε από τα παρασκήνια για να τη συναντήσει, αγκαλιάστηκαν για πολύ ώρα.

»Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια αξιοσημείωτη αλλαγή».

Οι Ινδουιστές γονείς

Η Ούσα έχει μια πολύ διαφορετική ιστορία να πει από την τελευταία δεύτερη κυρία των Ρεπουμπλικανών, την Κάρεν Πενς, μια λευκή και ευσεβή χριστιανή από την Ιντιάνα, η οποία ήταν δασκάλα δημοτικού και ζωγράφος ακουαρέλας.

Η Ούσα είναι κόρη του Krish και της Lakshmi Chilukuri, οι οποίοι κατάγονται από το ινδικό κρατίδιο Andhra Pradesh και αργότερα εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια. Ο Krish είναι μηχανικός και καθηγητής πανεπιστημίου- η Lakshmi βιολόγος και προϊσταμένη κολεγίου. Είναι μέλη μιας στενής κοινότητας ινδοαμερικανών ακαδημαϊκών στα προάστια του Σαν Ντιέγκο.

Η Ούσα θυμήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη στο Fox News: «Μεγάλωσα σε ένα θρησκευτικό νοικοκυριό, οι γονείς μου είναι Ινδουιστές, και νομίζω ότι αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που τους έκαναν τόσο καλούς γονείς, που τους έκαναν πραγματικά πολύ καλούς ανθρώπους».

Η Ούσα γνώρισε τον Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς στη Νομική Σχολή του Γέιλ, όπου οργάνωσαν μαζί μια ομάδα συζήτησης για την «κοινωνική παρακμή στη λευκή Αμερική»

Photo: REUTERS

«Ήταν το αφεντικό»

Ακόμα και ως παιδί, η Ούσα φαινόταν να μην έχει καμία σχέση με την αυτο-αμφισβήτηση. Σε ένα προφίλ του 2022 στους New York Times, ο Βίκραμ Ράο ένας οικογενειακός φίλος που εργάζεται στη Silicon Valley, αναφέρεται ως εξής: «Σε ηλικία πέντε ή έξι ετών, είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο. Αποφάσισε ποια επιτραπέζια παιχνίδια θα παίζαμε και ποιοι θα ήταν οι κανόνες. Δεν ήταν ποτέ κακιά ή αγενής, αλλά ήταν το αφεντικό».

Στο ίδιο άρθρο των Times σημειώνεται ότι, μεταξύ 2007 και 2010, «η Ούσα δημοσίευσε 65 “διαβασμένα” βιβλία στον λογαριασμό της στο Goodreads, συμπεριλαμβανομένων μυθιστορημάτων των Zadie Smith, Jonathan Safran Foer και Vladimir Nabokov, καθώς και μη λογοτεχνικών βιβλίων των Nina Burleigh και Nicholas Kristof. Στη συνέχεια, ο λογαριασμός της έμεινε αδρανής για έξι χρόνια».

Δεν ήταν το πιο ταιριαστό ζευγάρι αρχικά

Η Ούσα γνώρισε τον Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς στη Νομική Σχολή του Γέιλ, όπου οργάνωσαν μαζί μια ομάδα συζήτησης για την «κοινωνική παρακμή στη λευκή Αμερική» – ένα θέμα στο οποίο θα επέστρεφε στα απομνημονεύματα του Hillbilly Elegy που έγιναν μπεστ σέλερ.

Το βιβλίο περιγράφει το χρονικό της ανατροφής του σε μια φτωχή οικογένεια των Απαλαχίων και την έναρξη της σχέσης του με την Ούσα την οποία υποδύεται στην κινηματογραφική μεταφορά του Netflix το 2020 η πρωταγωνίστρια του Slumdog Millionaire, η Φρίντα Πίντο.

Το ζευγάρι δεν φαινόταν αρχικά ταιριαστό αλλά, στο Hillbilly Elegy, ο Τζέιμς Ντέιβιντ επαινεί την Ούσα ως «πνευματικό οδηγό του Γέιλ» που τον βοήθησε να διαπραγματευτεί τη ζωή στην πανεπιστημιούπολη. «Καταλάβαινε ενστικτωδώς τις ερωτήσεις που δεν ήξερα καν να κάνω, και πάντα με ενθάρρυνε να αναζητώ ευκαιρίες που δεν ήξερα ότι υπήρχαν», έγραψε.

Από την πλευρά της, η Ούσα δήλωσε κάποτε στο NBC News: «Ήμασταν φίλοι και μου άρεσε ότι ήταν πολύ επιμελής. Εμφανιζόταν στις 9 το πρωί στα ραντεβού που κανόνιζα για να αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί πάνω στο σύντομο κείμενο».

Photo: REUTERS

Μια ενεργή δικηγόρος

Ο Τζέιμς Ντέιβιντ και η Ούσα παντρεύτηκαν σε μια διαθρησκευτική τελετή στο Κεντάκι το 2014. Την ίδια χρονιά, εργάστηκε στο σημαίνον κύκλωμα της Ουάσινγκτον για τον Μπρετ Κάβανο, ο οποίος θα διοριζόταν από τον Ντόναλντ Τραμπ και θα επιβεβαιωνόταν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2018.

Η Ούσα ήταν επίσης βοηθός δικηγόρου του αρχιδικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, κατά τη διάρκεια της θητείας 2017-2018. Κατά τη διάρκεια εκείνης της θητείας, ο Ρόμπερτς έγραψε μια απόφαση που επικύρωσε την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ που στόχευε σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Στην εταιρεία 200 δικηγόρων Munger, Tolles & Olson, η Ούσα επικεντρώθηκε σε αστικές διαφορές και εφέσεις. Η εταιρεία – η οποία αυτοαποκαλείται «ριζοσπαστικά προοδευτική» – έχει μετρήσει μεταξύ των πελατών της την Berkshire Hathaway, την Bank of America και την PG&E. Στους πελάτες της ίδιας της Ούσα εκεί περιλαμβάνονταν ένα τμήμα της Walt Disney Company και οι Regents του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Ψαλίδισμα των Ινδοαμερικανών Δημοκρατικών;

Η Ούσα ήταν εγγεγραμμένη Δημοκρατική, αλλά ψήφισε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων το 2022 όταν ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος γερουσιαστής στο Οχάιο.

Ο John Zogby, δημοσκόπος και συγγραφέας, δήλωσε: «Οι υποψήφιες δεύτερες κυρίες δεν εμφανίζονται σχεδόν ποτέ στην εξίσωση. Ωστόσο, οι Ινδοαμερικανοί αυξάνουν την επιρροή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σε μεγάλο βαθμό Δημοκρατικοί – ή τουλάχιστον ήταν – στις εκλογικές τους συνήθειες, οπότε αν υπάρχει η ευκαιρία να το ψαλιδίσουν αυτό και να πάρουν έστω και ένα μικρό ποσοστό, αυτό θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας και ειδικά σε αυτές τις πολιτείες που είναι σε εξέλιξη και για τις οποίες όλοι μιλούν».

Και πρόσθεσε: «Είναι εμφανίσιμη, είναι μια έξυπνη κυρία και οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει μερικούς ψηφοφόρους θα μπορούσε να είναι καλοδεχούμενο σε μια εκλογική αναμέτρηση όπως αυτή».

*Mε στοιχεία από theguardian.com και nytimes.com | Αρχική φωτό: REUTERS

Sports in

Mεντιλίμπαρ: Πιστεύει στα νιάτα και το δείχνει

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έδειξε εμπιστοσύνη στα παιδιά από την ακαδημία του συλλόγου, στο πρώτο φιλικό της προετοιμασίας των πειραιωτών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024