Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Για τα ζώα η αναπηρία δεν είναι καταδίκη

Για τα ζώα η αναπηρία δεν είναι καταδίκη

Τα ανάπηρα ζώα μπορούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Και να συνεχίσουν να έχουν μια ζωή ευχάριστη και αξιοπρεπή

«Εμείς οι πολίτες οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, ώστε να μπορούμε όλοι να κυκλοφορούμε ισάξια. Εάν ως κοινωνία έχουμε αλληλεγγύη και σεβασμό –όχι οίκτο-, βοηθάμε τα ανάπηρα ζώα να «σταθούν και πάλι στα πόδια τους». Να «ξαναμπούν στο παιχνίδι» και να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά».

Με αυτή τη δέσμευση ολοκληρώθηκε η πρώτη κλειστή ημερίδα για τα ανάπηρα ζώα στην Ελλάδα, που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες η εταιρία κατασκευής αναπηρικών αμαξιδίων για ζώα, Plus2feet, υπό την αιγίδα του Δήμου Γαλατσίου.

Για τα αδέσποτα ζώα, η καθημερινότητα είναι ένας εφιάλτης. Για τα αδέσποτα με κινητικά προβλήματα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

Τα αδέσποτα με αναπηρία βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοζωικής δράσης της Plus2feet

Θέμα της ημερίδας ήταν το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Walking Together», που υλοποιεί η Plus2feet εδώ και 4 χρόνια μέσω χορηγιών. Και προσφέρει δωρεάν αμαξίδια σε αδέσποτα ζώα σε Ελλάδα, Κύπρο, εξωτερικό, τρίτες χώρες και εμπόλεμες ζώνες.

Πίσω από την Plus2feet «κρύβεται» ο κ. Βασίλης Τζιγκούρας, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανάπηρα ζώα, αλλά και απέραντη αγάπη σε όλα τα πλάσματα με χνουδωτό τρίχωμα.

Τα θέματα της ημερίδας

Σε αυτήν την πρώτη κλειστή ημερίδα για τα ανάπηρα ζώα, τα θέματα και οι ομιλητές ήταν:

1. Βασίλης Τζιγκούρας (ιδρυτής της Plus2feet) – Ποια είναι η Plus2feet – Παρουσίαση του προγράμματος «Walking Together»

Ο ιδρυτής της Plus2feet, Βασίλης Τζιγκούρας

2. Θύμιος Αποστολάκης (μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων) –
Ψηφιακές λύσεις για δύο επιπλέον πόδια

Ο κ. Θύμιος Αποστολάκης, μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων

3. Έφη Ρόζη (κτηνίατρος) – Ανάπηρα ζώα και τα οφέλη του αμαξιδίου

4. Έλενα Δέδε (δικηγόρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs’ Voice) – Συμβιώνοντας με ένα ανάπηρο ζώο

Η κα Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs’ Voice

5. Μαρία Αρκομάνη (πρόεδρος – ιδρύτρια της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδέσποτος Παλμός» ΑΜΚΕ) – Διασώζοντας ένα δίποδο κουτάβι

6. Νόνικα Στάμου (νηπιαγωγός) – Η αναπηρία των ζώων μέσα από τα μάτια των παιδιών

7. Ρενάτα Γρυπάρη (δημοσιογράφος, εκπαιδεύτρια σκύλων, υπεύθυνη επικοινωνίας της Plus2feet) – Η αναπηρία ως «δεύτερη ευκαιρία».

«Για τα αδέσποτα ζώα, η καθημερινότητα είναι ένας εφιάλτης. Για τα αδέσποτα με κινητικά προβλήματα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Τα αδέσποτα, των οποίων η αναπηρία συνήθως έχει προκληθεί από κακοποίηση, βρίσκονται σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση. Δεν έχουν έναν άνθρωπο να μεριμνήσει γι’ αυτά. Ζουν περιθωριοποιημένα, και η ευθανασία είναι η συνήθης κατάληξη.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα ζώων βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοζωικής δράσης της Plus2feet», τόνισε η κα Ρενάτα Γρυπάρη.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος «Walking Together»

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Plus2feet, Βασίλη Τζιγκούρα, το πρόγραμμα «Walking Together» έχει τρεις στόχους:

1. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να μειωθούν οι αναίτιες ευθανασίες, και τα ανάπηρα ζώα να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους αξιοπρεπώς. Χωρίς καμία έκπτωση στη χαρά, τη συντροφικότητα και την κοινωνικότητά τους.

2. Δεύτερος στόχος είναι κάθε ανάπηρο ζώο να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το δικό του αμαξίδιο. Έτσι, δεν μένει καθηλωμένο στο κρεβάτι του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: κατακλίσεις, μυϊκή ατροφία κτλ. Με το αμαξίδιο μπορεί να συνεχίσει την κοινωνική του ζωή, απλώς με έναν διαφορετικό τρόπο βάδισης.

3. Τρίτος στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το δικαίωμα των ζώων με κινητικά προβλήματα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Η Plus2feet επιδιώκει να συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με την αναπηρία των ζώων. Και «το παλεύει» με ομιλίες, εκδηλώσεις, ημερίδες, φιλοζωικές εκδηλώσεις, ενημερώσεις σε σχολεία και άλλες δομές, καθώς και με την αρθρογραφία και τις συνεντεύξεις. Η αναπηρία δεν είναι καταδίκη. Αντίθετα, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν για τα ανάπηρα ζωάκια

Μία από τις ομιλίες που ξεχώρισαν, ήταν της κας Νόνικας Στάμου. Νηπιαγωγός στο 28ο νηπιαγωγείο Ιλίου. Καθώς είδε με τα μάτια της, μέσα από τις ενημερώσεις της Plus2feet, το πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά την αναπηρία των ζώων. Την ανάγκη τους να αγγίξουν και να χαϊδέψουν το ανάπηρο ζωάκι. Όπως και το πώς ένα ζώο με κινητικά προβλήματα μπορεί να «ξεκλειδώσει» ένα ντροπαλό παιδί.

Ποιοι παρευρέθηκαν στην ημερίδα

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα, η οποία έχει μεγάλη αγάπη για τα ζώα, και ο αντιδήμαρχος Γαλατσίου Γιάννης Τακτικός. Όπως και η αντιδήμαρχος Γαλατσίου Ευφροσύνη Μπούρα – Πολυχρονοπούλου και η πρώην εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα, Σεραφίνα Αβραμίδου.

Η Λίλυ σώθηκε από προγραμματισμένη ευθανασία πριν από 8 χρόνια

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Άλκηστη Ζαλοκώστα, ενώ «συμπαρουσιάστρια» ήταν η σκυλίτσα του Βασίλη Τζιγκούρα (ιδρυτή της Plus2feet), Λίλυ.

Η Λίλυ σώθηκε από προγραμματισμένη ευθανασία πριν από 8 χρόνια. Έκτοτε, αποτελεί έμπνευση για όλο αυτό το εγχείρημα, που ευελπιστεί να δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» σε όλα τα ανάπηρα ζώα του Κόσμου.

Επίσημοι υποστηρικτές ήταν: η Petchef – Μαγειρευτό φαγητό για σκύλους, η Anima Strath – Συμπληρώματα διατροφής για ζώα, και η εταιρία τοποθέτησης διχτυών, Γατομπαμπάς Μάστορας.

Sports in

Τάισον: «Χαρούμενος που πήρα ακόμη ένα βραβείο, ανυπομονώ για τη νέα σεζόν» (pic)

Ο Τάισον αναφέρθηκε στο βραβείο του καλύτερου πασέρ του πρωταθλήματος, αλλά και στη νέα χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024