Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
«Shinrin-yoku»: To ιαπωνικό μυστικό της ευτυχίας

«Shinrin-yoku»: To ιαπωνικό μυστικό της ευτυχίας

Δείτε πώς θα εφαρμόσετε το ««shinrin-yoku» ή αλλιώς «forest bathing» και προστατέψτε την υγεία σας.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο καλά νιώθουμε όταν είμαστε στη φύση. Οι ήχοι των ζώων, το άρωμα των λουλουδιών, το φως του ήλιου ανάμεσα στα φύλλα, ο φρέσκος, καθαρός αέρας, όλα αυτά μας χαρίζουν μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Η επαφή με τη φύση μειώνει το στρες και μας βοηθά να σκεφτούμε πιο καθαρά. Μας επαναφέρει τη διάθεση, μας δίνει πίσω την χαμένη μας ενέργεια, μας ανανεώνει, μας αναζωογονεί. Αυτού του είδους η θεραπεία στην Ιαπωνία λέγεται «shinrin-yoku».

«Shinrin» σημαίνει «δάσος» και «yoku» σημαίνει «λουτρό». Το «shinrin-yoku» δηλαδή σημαίνει «μπάνιο στο δάσος». Η εν λόγω πρακτική δεν αφορά την άσκηση, την πεζοπορία, το τζόκινγκ κτλ. Αφορά απλά το να είμαστε στη φύση και να συνδεόμαστε μαζί της μέσω των αισθήσεών μας, την όραση, την ακοή, τη γεύση, την όσφρηση και την αφή. Το «shinrin-yoku» είναι σαν μια γέφυρα. «Ανοίγοντας» τις αισθήσεις μας, γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ του εαυτού μας και του φυσικού κόσμου.

Ποτέ δεν ήμασταν τόσο μακριά από τη φύση όσο σήμερα

Μέχρι το 2050, το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται να ζει σε πόλεις. Σύμφωνα με μελέτη μάλιστα, ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει το 93% του χρόνου του σε εσωτερικούς χώρους.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και λίγος χρόνος στη φύση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να αποσυνδεθούμε από την τεχνολογία και να επιβραδύνουμε. Να μας φέρει στην παρούσα στιγμή και να μας απαλλάξει από το άγχος. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το «shinrin-yoku» έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Πώς θα εφαρμόσεις το «shinrin-yoku»

Πρώτα, βρείτε το περιβάλλον που θα επισκεφθείτε. Ιδανικά, απενεργοποιήστε το τηλέφωνο και περπατήστε αργά. Αφήστε το σώμα σας να είναι ο οδηγός σας. Ακούστε πού θέλει να σας πάει. Ακολουθήστε τις μυρωδιές και πάρτε το χρόνο σας. Δεν έχει σημασία να φτάσετε κάπου. Απολαύστε τους ήχους και τις εικόνες. Αφήστε τη φύση να μπει μέσα σας μέσω όλων σας των αισθήσεων. Ακούστε τα πουλιά να τραγουδούν και το αεράκι να θροΐζει στα φύλλα των δέντρων. Κοιτάξτε τα διαφορετικά χρώματα και το φως του ήλιου. Πάρτε βαθιές αναπνοές, τοποθετήστε τα χέρια σας στον κορμό ενός δέντρου, ξαπλώστε στο χώμα… Τώρα έχετε συνδεθεί με τη φύση. Έχετε περάσει τη γέφυρα για την ευτυχία.

Όσον αφορά στην εύρεση ηρεμίας, δεν υπάρχει μια συνταγή που να ισχύει για όλους. Είναι σημαντικό να βρείτε το μέρος που σας ταιριάζει. Ίσως να είναι ένα μέρος στην ύπαιθρο που σας θυμίζει τα παιδικά σας χρόνια και χαρούμενες στιγμές από το παρελθόν.

Όταν είστε απασχολημένοι στη δουλειά όλη την εβδομάδα, μπορεί να είναι δύσκολο να επιβραδύνετε. Αλλά είναι ευκαιρία, ειδικά τώρα στις διακοπές, να το δοκιμάσετε. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο δάσος που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να συνδεθείτε με τη φύση, όπως περπάτημα, γιόγκα, πικ-νικ, διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής, αρωματοθεραπεία, ζωγραφική, birdwatching κτλ.

Το «shinrin-yoku» είναι κατάλληλο για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης και μπορείτε να το κάνετε οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμα και σε ένα κοντινό πάρκο ή στον κήπο σας. Ψάξτε για ένα μέρος με δέντρα και απλά αφεθείτε…

πηγή: vita.gr 

Sports in

«Σακίλ Ο’ Νιλ και Αντετοκούνμπο σχολιαστές στο Παναθηναϊκός – Σέλτικς»

Η πρόταση της Euroleague για μια αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τους Σέλτικς φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι Σακίλ Ο’ Νιλ και Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι οι σχολιαστές του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024