Κάλεσμα για παράταση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων απευθύνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή με θέμα «απίστευτες αστοχίες στο σύστημα και ταλαιπωρία πολιτών και λογιστών με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. – Να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς τόνισε ότι με βάση τις εκκρεμείς δηλώσεις, θα πρέπει «να υποβάλλονται περί τις 200 χιλιάδες δηλώσεις ανά ημέρα για κάθε ημέρα ως την ερχόμενη Παρασκευή».

«Υπάρχει μία αίσθηση ότι η τακτική σας απέναντι στους φοροτεχνικούς είναι εκδικητική»

Στηλίτευσε, παράλληλα, την απάντηση του παριστάμενου υφυπουργού Χρίστου Δήμα, ο οποίος είχε πει, λίγο νωρίτερα, ότι την τελευταία βδομάδα κατατίθενται περί τις 100 με 120 χιλιάδες δηλώσεις την ημέρα.

Όπως είπε ο Νίκος Παππάς, «με 120 χιλιάδες δηλώσεις την ημέρα δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Τα στοιχεία που παραθέσατε αποδεικνύουν ότι δεν βγαίνει ο χρόνος. Θα ακούσετε τους φοροτεχνικούς; Θα τους δει σήμερα ο κ. Χατζηδάκης; Θα δώσετε παράταση στην υποβολή;».

«Η πρωτοβουλία σας κατέληξε ένα μεγάλο φιάσκο»

Ο τομεάρχης Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην αρχή της τοποθέτησής του, ανέφερε ότι «υπάρχει μία αίσθηση ότι η τακτική σας απέναντι στους φοροτεχνικούς είναι εκδικητική», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «διαφημίσατε ως καταπληκτική μία πρωτοβουλία, τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, κάτι που προϋπήρχε, αλλά αυτή σας η πρωτοβουλία κατέληξε ένα μεγάλο φιάσκο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τα 1,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που λέγατε ότι θα προσυμπληρωθούν, τελικά συμπληρώθηκαν μόνο οι 430 χιλιάδες. Και από αυτές πάρα πολλές είχαν λάθη, τα οποία δεν οφείλονταν στους φοροτεχνικούς, αλλά στο ότι υπήρχε καθυστέρηση των φορέων του δημοσίου να αποστείλουν τα δεδομένα».

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπίμως καθυστέρησε τη διαδικασία και άφησε τα προβλήματα να υφίστανται καθώς στόχος της ήταν να μη βγουν στο φως, πριν από τις ευρωεκλογές, οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τη νομοθέτηση της τεκμαρτής φορολόγησης. Ρώτησε, τέλος, τον κ. Δήμα, ο οποίος είχε παραδεχθεί, κατά τη συζήτηση, αστοχίες και παραλείψεις, «τι θα κάνετε για να διορθωθούν τα λάθη».

Δείτε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης: