Νέα ερωτήματα για τις κυβερνοεπιθέσεις στο κτηματολόγιο απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δια μέσω του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτή Ανατολικής Αττικής Γιώργου Καραμέρου, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν κενά στις εξηγήσεις της κυβέρνησης».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, για τους ελέγχους Security Audit Reports που έχουν πραγματοποιηθεί για τα συστήματα του Κτηματολογίου μέχρι σήμερα».

«Έχει ξεκινήσει διερεύνηση για την εύρεση των ενόχων της επίθεσης;»

Επισημαίνει επίσης το ερώτημα κατά πόσο «υπήρξε οποιαδήποτε τροποποίηση αρχείων και δεδομένων καθώς είχαν πρόσβαση οι δράστες σε τερματικά του συστήματος».

Παράλληλα ρωτά κατά πόσο «υπάρχουν υπεύθυνοι για τα κενά ασφαλείας» και το αν θα «αποδοθούν ευθύνες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

​«Η ανακοίνωση του Κτηματολογίου αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε κλοπή δεδομένων πάρα 1.2Gb administrative δεδομένων και εγγράφων. Είναι όμως κρίσιμο το ερώτημα αν υπήρξε οποιαδήποτε τροποποίηση αρχείων και δεδομένων καθώς είχαν πρόσβαση οι δράστες σε τερματικά του συστήματος.

Ζητάμε από το υπουργείο να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, για τους ελέγχους Security Audit Reports που έχουν πραγματοποιηθεί για τα συστήματα του Κτηματολογίου μέχρι σήμερα.

Να αναφερθούν με λεπτομέρεια οι κείμενοι κανονισμοί και τα ψηφιακά εργαλεία ασφαλείας των Ψηφιακών Συστημάτων του Κτηματολογίου, συγκρινόμενοι με το κατά πόσον είναι συμβατοί με τις διεθνείς πρακτικές καθώς και με τους κανονισμούς λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος που θεωρητικά είναι το ασφαλέστερο.

Η όλη υπόθεση της ευκολίας και των αποτελεσμάτων, έστω πενιχρών σε πρώτη όψη, αυτών των επιθέσεων καταδεικνύει ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας υπολειτουργούσαν πολύ σοβαρά.

Υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτά τα κενά ασφαλείας;

Θα αποδοθούν ευθύνες;

Έχει ξεκινήσει διερεύνηση για την εύρεση των ενόχων της επίθεσης με ανάθεση σε ομάδα experts με βάση τα ψηφιακά ίχνη των επιθέσεων;

Αναμένουμε σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις από τους κ.κ Παπαστεργίου, Κυρανάκη, Σακαρέτσιο».