Μητσοτάκης – Ούρσουλα «κλειδώνουν» επίτροπο: Τα πρόσωπα, τα πόστα
Το «παζάρι» των Βρυξελλών ξεκινά - Τα… εκτός και τα εντός συζήτησης από την Ελλάδα
Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν για άλλα πέντε χρόνια έφερε ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, που ήδη κοιτάζει στην επόμενη μέρα – των ελληνικών διεκδικήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν στο γραφείο του όταν βγήκε το αποτέλεσμα της κάλπης στο ευρωκοινοβούλιο αλλά βρισκόταν επί βρετανικού εδάφους με το μυαλό του όμως στο Στρασβούργο.
Τα… καρδιοχτύπια στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά αποφεύχθηκαν χάρη στις 401 ψήφους προς την Ούρσουλα (361 χρειαζόταν απαραιτήτως), για την οποία ο Μητσοτάκης ήταν εκ των διαπραγματευτών μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ εκ μέρους του ΕΛΚ.
Πρώτα τηλεφωνήματα
Οι δυο ηγέτες εκτιμάται ότι θα είναι στις πρώτες επαφές της προέδρου για τη «μοιρασιά» χαρτοφυλακίων στη νέα Επιτροπή στο πλαίσιο των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Αν όχι εντός του Σαββατοκύριακου, τότε από τη Δευτέρα, δεδομένου ότι πηγές των Βρυξελλών μιλούν για λίγα 24ωρα περισυλλογής της Γερμανίδας πολιτικού.
Η ίδια πρέπει να βάλει πλέον σε τάξη τις (πολλές) υποσχέσεις που έδωσε, κυνηγώντας τον μίνιμουμ αριθμό ψήφων για την εκλογή της – όπως έδειξε και η ομιλία της – «γέφυρα» προς όλες τις ευρωομάδες. Και να συγκροτήσει τελικά μια ισορροπημένη Επιτροπή.
Το «παζάρι»
Το «παζάρι» προμηνύεται σκληρό, καθώς υπάρχουν χαρτοφυλάκια που διεκδικούνται δυνατά από πολλούς. Ανταγωνισμός υπάρχει, για παράδειγμα, σε εκείνο της Γειτονίας και Διεύρυνσης – ένα από τα λεγόμενα θεσμικά με ισχυρή γεωπολιτική σημασία.
«Η ηγεσία της θα συνεισφέρει σταθερότητα και συνέχεια με ξεκάθαρη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να έλθουν πιο κοντά στην Ευρώπη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το παλάτι Μπλένχαϊμ της Αγγλίας και στάθηκε ιδιαίτερα στη «γεμάτη προκλήσεις» εποχή από «γεωπολιτικής άποψης».
Πίσω από αυτή τη φράση διακρίνεται το ενδιαφέρον και της Αθήνας για τη Διεύρυνση, που ήταν στα χέρια της Ουγγαρίας και φέρεται να διεκδικείται ξανά, όπως και από χώρες της Βαλτικής.
Οικονομία, Διεύρυνση
Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς είναι δεδομένο και για την Εσωτερική Αγορά, που περιλαμβάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και το οποίο όμως διεκδικείται σταθερά από ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία. Το είχε στην προηγούμενη πενταετία ο Τιερί Μπρετόν.
Εκτός ΕΛΚ φαίνεται να μένει το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, με την Αθήνα να κοιτάζει περισσότερο σε άλλα παραγωγικά πόστα. Κι αυτό γιατί στα κρίσιμα ζητήματα των αγροτών, όπως η ΚΑΠ, οι αποφάσεις επί της ουσίας συζητούνται και λαμβάνονται σε επίπεδο ηγετών στα ευρωπαϊκά συμβούλια.
Έτσι εντός συζήτησης δείχνουν και «σημειακά» κεφάλαια, όπως η Ενέργεια, αλλά και οι νέες θέσεις που θα ανοίξουν για πρώτη φορά στην Επιτροπή: η Αμυνα (ανταγωνισμός προεξοφλείται και εδώ, με τον Μητσοτάκη και τον Τουσκ να βγαίνουν από νωρίς στην πρώτη γραμμή για την ανάγκη δημιουργίας κοινής αντιαεροπορικής «ασπίδας»), η Στέγαση (με την Αθήνα να διαπραγματεύεται για τη διεύρυνση του προγράμματος «Σπίτι μου») που ήταν μια πρόταση των Σοσιαλιστών και η Μεσόγειος (που περιλαμβάνει θέματα μετανάστευσης, ασφαλείας, θέσεων εργασίας) και ήταν μάλλον ένα κλείσιμο ματιού προς την πλευρά της Ιταλίδας Τζόρτζια Μελόνι.
«Ευρωπαϊκό καπέλο»
Ο Μητσοτάκης θέλει σε κάθε περίπτωση ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο «όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη» Ο επίτροπος, έλεγε ο ίδιος προ ημερών, «φοράει ευρωπαϊκό καπέλο» ενώ έχει στο μυαλό του τη… short list υποψηφίων.
Εκτός δείχνει, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η προοπτική ανανέωσης της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά. Η σεναριολογία στην Αθήνα παραμένει γύρω από το πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ η ονοματολογία έχει περιλάβει μεταξύ άλλων τη νυν υπουργό Νίκη Κεραμέως, τον πρώην υπουργό Σταύρο Παπασταύρου αλλά και τον γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα.
Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί και δεν αποκλείουν μια έκπληξη στην πρόταση Μητσοτάκη, ενδεχομένως με πρόσωπο – τεχνοκράτη με ευρωπαϊκή εμπειρία. Σημειωτέον ότι οι υποψήφιοι περνούν από διαδικασία σκληρής ακρόασης.
- Καλιφόρνια: Τουλάχιστον 2 νεκροί από την πτώση αεροσκάφους σε εργοστάσιο
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό