Ο Ολυμπιακός έδωσε σήμερα το πρώτο φλικό παιχνίδι της προετοιμασίας του, αντιμετωπίζοντας τον Άγιαξ στο Ντριλ και τα μηνύματα που έστειλε η νέα γενιά των «ερυθρόλευκων» ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Ο «Αίαντας» πήρε τη νίκη με 1-0 με γκολ του Φαρμπς στο 42′, αλλά την παράσταση έκλεψε η γενιά του Youth League των Πειραιωτών.

Τρεις πρωταθλητές Ευρώπης U-19 στον άξονα της πρώτης βασικής εντεκάδας: Ισίδωρος Κουτσίδης, Φάνης Μπακούλας, Μπάμπης Κωστούλας. Και ακόμη δύο στη second unit.

Ο Χρήστος Μουζακίτης και ο Αντώνης Παπακανέλλος. Όλοι τους, λόγοι με όνομα και επώνυμο για να θυμάται κανείς το φιλικό παιχνίδι που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Ντριλ της Ολλανδίας.

Το φιλικό που ο Ολυμπιακός έβγαλε το χρυσάφι του στην βιτρίνα κόντρα στον Άγιαξ.

Το ξεκαθάρισε μήνες τώρα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Θέλει να δουλέψει με αυτά τα παιδιά που κατάφεραν πέρσι το απίθανο της κατάκτησης του Youth League. Θέλει να διατηρήσει στο ρόστερ του κάποια από τα ελληνόπουλα του Ολυμπιακού που τρέλαναν την Ευρώπη παρασύροντας στο διάβα τους τις ομάδες Νέων της Ίντερ, της Μπάγερν Μονάχου, της Μίλαν κλπ.

Και ο Βάσκος δεν παίζει. Ούτε με τις λέξεις, ούτε με τους ποδοσφαιριστές του. Το επιβεβαίωσε από το πρώτο και όλας φιλικό. Κοτζάμ Άγιαξ στο απέναντι μισό του γηπέδου. Και εκείνος με το… σχολικό. Με πέντε της ακαδημίας στην εντεκάδα –με τον Απόστολο Αποστολόπουλο σε ρόλο αριστερού μπακ και τον Ανδρέα Ντόι εκτάκτως σαν αμυντικός χαφ μιας και μετά τον Ντάνι Γκαρσία προέκυψε ένα μικροπρόβλημα και στον Μάρκο Στάμενιτς.

Και θα μπορούσε να ήταν και περισσότεροι αν πχ ο Κωνσταντής Τζολάκης δεν έμενε «έξω»- θα παίξει αύριο με τη Μέχελεν-. Κάτι σε άνοιξη στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αν θα μείνει ο Ολυμπιακός των 100 χρόνων με τους μικρούς; Προφανώς όχι. Έχει την υποχρέωση όμως να φροντίσει ώστε αυτά τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να ανέβουν στο τρένο. Ίσως η πιο ταλαντούχα γενιά που έτυχε ποτέ στον Ρέντη.

Επιβάλλεται να προσεχθεί. Να ποτιστεί και να ανθίσει. Πολλώ δε μάλλον στην εποχή που ο Λαμίν Γιαμάλ συνέταξε και υπέγραψε στο Euro μια ολόκληρη μεταρρύθμιση.: 17 το αστέρι της Μπάρτσα.

Και όμως δεν τον πρόλαβε κανείς στο Πανευρωπαϊκό για να του ζητήσει διαβατήριο. Αν μπορεί η Ισπανία και η Μπαρτσελόνα, τότε είναι υποχρεωμένοι να μπορέσουν όλοι. Φτάνει να υπάρχει ταλέντο.

Και οι πιτσιρικάδες του Θρύλου… το φωνάζουν το ταλέντο τους. Παίζει προκριματικά Europa League σε μια εβδομάδα ο Άγιαξ. Το τελευταίο του φιλικό ήταν αυτό με τον Ολυμπιακό, πριν μπει στα βαθιά. Σαφώς πιο έτοιμος σε όλα. Η νίκη του όμως ήταν συγκυριακή. Καλύτερος ο Ολυμπιακός. Με διάθεση. Με πίεση ψηλά. Με σοβαρότητα. Λογικό αν θυμηθεί κανείς τις αρχές Μεντιλίμπαρ ως το Conference League. Λογικότερο αν σκεφτείς ότι οι μικροί των Ερυθρόλευκων δεν σταμάτησαν να τρέχουν και να διεκδικούν κάθε δευτερόλεπτο από την ευκαιρία που τους έδωσε ο Βάσκος.

Μάλιστα, είχαν και την πρώτη μεγάλη φάση του αγώνα, όταν ο Κουτσίδης με υπέροχη κάθετη μπαλιά βρήκε τον Κωστούλα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας αλλά ο 17χρονος φορ σούταρε λίγο σουτ (30’). Φάση από το μπλοκάκι του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου που μεγάλωσε αυτή τη γενιά. Πριν από το ματς όμως η πρώτη εντεκάδα. Με Πασχαλάκη, Κοστίνια, Άμπι, Κουτσίδη, Αποστολόπουλο, Ντόι, Τσικίνιο, Μπακούλα, Μπιέλ, Μασούρα και Κωστούλα.

ΑΓΙΑΞ: Πάσφιρ, Ρεντ, Σούταλο (66′ Χλίνσον), Γιάνσε, Γουίνταλ (24′ Ταχίροβιτς), Χέντερσον (66′ Μέντιτς), Μπανέλ, Τέιλορ, Άκπομ, Φιτζ-Τζιμ (66′ Κάπλαν), Φορμπς

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:
Πασχαλάκης (46′ Αναγνωστόπουλος), Κοστίνια (46′ Ροντινέι), Κουτσίδης (68′ Μπιανκόν), Άμπι (46′ Ρέτσος), Αποστολόπουλος (46′ Ορτέγκα), Μπακούλας (84′ Κωστούλας), Ντόη (46′ Μουζακίτης), Τσικίνιο (81′ Ντόη), Μασούρας, Μπιέλ (68′ Παπακανέλλος), Κωστούλας (46′ Ζέλσον Μαρτίνς)