Συνώνυμο της παραγωγικής διαδικασίας ο Άγιαξ. Ο οργανισμός υπόδειγμα που η φιλοσοφία του και οι αρχές του έχουν επηρεάσει το παιχνίδι όσο άλλος κανείς. Λατρεύει να δημιουργεί ο Αίαντας. Να παράγει ποδόσφαιρο αλλά και τους επόμενους μεγάλους του. Να χτίζει γενιές που σχηματίζουν τάσεις. Και να το κάνει όπως άλλος κανείς.

Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας πως το απόγευμα οι τεχνοκράτες του μεγάλου αυτού κλαμπ δεν πήραν τα… μάτια τους από το χορτάρι του Ντριλ. Όχι φυσικά για το δια ταύτα του φιλικού με τον Ολυμπιακό –το τελευταίο τεστ πριν η ομάδα τους μπει στους προκριματικούς του Europa League-. Τους πιτσιρικάδες των Ερυθρόλευκων δεν σταμάτησαν να παρατηρούν: Τον 17χρονο Μπάμπη Κωστούλα και την παρέα του που όπως φαίνεται αυτό το καλοκαίρι θα κάνουν τα πάντα για να αρπάξουν την ευκαιρία που (ήδη) τους προσφέρει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ…

Δεν σταμάτησαν να δίνουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους των Ερυθρόλευκων. Και ο τεχνικός διευθυντής του κλαμπ. Και ο εμβληματικός Ντάνι Μπλιντ που ήταν εκεί. Να λένε τα καλύτερα για την αγωνιστικότητα, αλλά και την ετοιμότητα των νεαρών. Όπως βεβαίως και για τον τρόπο που ο Ολυμπιακός προσπαθεί να «μεγαλώσει» αυτή τη γενιά.

«Κάνετε πάρα πολύ καλή δουλειά. Είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο οι νέοι ποδοσφαιριστές σας» είπε ο Άλεξ Κρους στον Κώστα Καραπαπά. «Τι σου κάνει εντύπωση, φίλε Άλεξ; Είναι πρωταθλητές Ευρώπης» του απάντησε ο αντιπρόεδρος των Ερυθρόλευκων που φυσικά και καμαρώνει για αυτά τα παιδιά. Όπως καμαρώνει συνολικά ο Ολυμπιακός για μια γενιά που μοιάζει πως μπορεί να γράψει τη δική της ιστορία σε φόντο ερυθρόλευκο.

Και μιας και αναφέραμε τον Κώστα Καραπαπά και τον Ντάνι Μπλιντ; Άνοιξαν οι δύο τους και μια κουβέντα του… παρελθόντος: Απρίλης του 1996. Παναθηναϊκός-Άγιαξ 0-3 με τους Ολλανδούς να αρπάζουν το εισιτήριο του τελικού Champions League μέσα από το ΟΑΚΑ έπειτα από την ήττα τους στο Άμστερνταμ (0-1). Αρχηγός και αριστερός μπακ εκείνης της ομαδάρας που είχε για αιχμή του δόρατος τον Γιούρι Λιτμάνεν, ο Μπλιντ. Έκανε χατ τρικ ο Φινλανδός, έκανε όμως και μια απίθανη ματσάρα ο αρχηγός του «Αίαντα» στο ΟΑΚΑ.