Εν μέσω ενός οργίου θεωριών συνωμοσίας γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ και από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα των ΗΠΑ, υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν.

Αφορά στα τραγικά κενά ασφαλείας στην υπαίρθια προεκλογική συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου, τα οποία άφησε να χάσκουν στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια η Μυστική Υπηρεσία.

Ήτοι η ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας πολιτικών προσώπων, η οποία τώρα ανταλλάσσει κατηγορίες με την τοπική αστυνομία στο Μπάτλερ ως προς το ποιός έπρεπε να κάνει τι, πότε και σε ποια περίμετρο.

Ήταν στο φόντο αυτής της χαοτικής συνεννόησης, συντονισμού και επικοινωνίας, η οποία θύμιζε «σπασμένο τηλέφωνο», μέσα στο οποίο έδρασε ανενόχλητος ο 20χρονος επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ, Τόμας Μάθιου Κρουκς.

Σκαρφάλωσε με σκάλα στην οροφή ενός συγκροτήματος αποθηκών, σε απόσταση μόλις 130 μέτρων από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης, και άνοιξε με ημιαυτόματο όπλο πυρ κατά του πρώην και πιθανότητα επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος τελικά γλύτωσε από καθαρή τύχη.

Η απόπειρα δολοφονίας σηματοδοτεί μια τεράστια αποτυχία για τη Μυστική Υπηρεσία, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, επιφορτισμένη με την προστασία προέδρων και υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ από το 1901.

Υποτίθεται, μάλιστα, ότι η ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη ενισχυθεί κατόπιν πληροφοριών περί ιρανικής απειλής σε βάρος του -κάτι που διέψευσε η Τεχεράνη και σε κάθε περίπτωση δεν σχετίζεται με την απόπειρα δολοφονίας.

Η επίθεση «δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ», «ήταν απαράδεκτο» και «η ευθύνη σταματά σε εμένα», τόνισε στο δίκτυο ABC η 53χρονη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσιτλ.

Όμως προκάλεσε νέο σάλο με την αιτιολογία ότι δεν είχε τοποθετηθεί ελεύθερος σκοπευτής στην οροφή της αποθήκης -εκεί όπου σκαρφάλωσε ο δράστης- επειδή «η στέγη είναι επικλινής».

«Υπήρχε ένας παράγοντας ασφαλείας να ληφθεί υπόψη», ανέφερε ατάραχη η Τσιτλ.

«Έτσι ελήφθη η απόφαση να ασφαλίσουμε το κτίριο εσωτερικά»…

Ζητούνται απαντήσεις

Πλέον σε βάρος της Μυστικής Υπηρεσίας εκκρεμεί ένας σκασμός έρευνες για ελλιπή σχεδιασμό και διάθεση πόρων στην ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε «ανεξάρτητη έρευνα».

Με γραπτή δήλωση, η Κίμπερλι Τσιτλ δεσμεύεται για «πλήρη συνεργασία».

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη έρευνα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η ίδια η Τσιτλ, δίνοντας το παρών ως διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στο Μιλγουόκι, βρέθηκε αντιμέτωπη με εξοργισμένους γερουσιαστές του κόμματος, που της ζητούσαν εξηγήσεις.

Σχεδόν κυνηγώντας την από ένα σημείο και μετά στους χώρους του συνεδρίου, ζητούσαν απαντήσεις για τις αναφορές ότι το FBI και η Μυστική Υπηρεσία είχαν εντοπίσει τον δράστη ως πιθανή απειλή στην προεκλογική συγκέντρωση, ώρα πριν αυτός ανοίξει πυρ.

Χαρακτήρισαν μισόλογα τις απαντήσεις που η Τσιτλ είχε δώσει λίγες ώρες νωρίτερα σε συνάντηση με τους γερουσιαστές στο Καπιτώλιο.

Ο ένας μετά τον άλλο της ζητούν να παραιτηθεί. Κάτι που η ίδια αρνείται. Τουλάχιστον προσώρας.

Μόλις η δεύτερη γυναίκα στην κεφαλή της Μυστικής Υπηρεσίας, η 53χρονη Κίμπερλι Τσιτλ διορίστηκε στο πόστο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2022.

Ανέλαβε εν μέσω σάλου στην ομοσπονδιακή υπηρεσία από τη διαγραφή πλήθους γραπτών μηνυμάτων από τα κινητά πολλών πρακτόρων, σχετικά με τα όσα συνέβησαν κατά την εισβολή  φανατισμένων υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021.

«Η Τζιλ και εγώ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την αφοσίωση της Κιμ στη δουλειά της, στους ανθρώπους και στην αποστολή της Μυστικής Υπηρεσίας», είχε αναφέρει τότε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος και η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, τη γνώριζαν προσωπικά από την εποχή που είχε αναλάβει την προστασία τους, την εποχή που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Μια έμπιστη των Μπάιντεν

Πριν διοριστεί 27η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, η Κίμπερλι Τσιτλ είχε μεταπηδήσει στη θέση της Ανώτερης Διεύθυνσης Παγκόσμιας Ασφάλειας του αμερικανικού επιχειρηματικού κολοσσού PespiCo.

Στο βιογραφικό της μετρούσε ήδη 27 χρόνια θητείας στη Μυστική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας καίρια πόστα.

Μεταξύ άλλων είχε υπηρετήσει στην προστασία του Ντικ Τσέινι, όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, και δη κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σήμερα η Τσιτλ ηγείται μιας ομάδας 7.800 ατόμων, που κυμαίνονται από ειδικούς πράκτορες, έως διοικητικό προσωπικό.

Πηγές της συντηρητικής ταμπλόιτ New York Post ανέφεραν ότι ο διορισμός στη διεύθυνση της Μυστικής Υπηρεσίας έγινε με σημαντική στήριξη από το γραφείο της Τζιλ Μπάιντεν και ειδικά του ανώτερου συμβούλου της, Άντονι Μπέρναλ.

Επικαλούμενη επίσης ανώνυμες πηγές, χωρίς όμως να παρουσιάσει στοιχεία, η διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφος Σούζαν Κράμπτρι του ιστότοπου RealClearPolitics υποστήριξε μέσω Χ ότι τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ συνδέονται με την πρώτη κυρία.

Τα μέτρα ασφαλείας στην προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια δεν ήταν επαρκή, υποστήριξε, γιατί είχαν ανακατευθυνθεί πόροι και ανθρώπινο δυναμικό σε παράλληλη εκδήλωση της Τζιλ Μπάιντεν στο κοντινό Πίτσμπουργκ.

Η Μυστική Υπηρεσία το διέψευσε.

Όμως οι θεωρίες συνωμοσίας -ακόμη και από στελέχη των Ρεπουμπλικανών- οργιάζουν.

Αναμένεται να πάρουν φωτιά μέχρι να φτάσει η 22α Ιουλίου, οπότε η Κίμπερλι Τσιτλ έχει κληθεί σε κατάθεση στην Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας της -ελεγχόμενης από το κόμμα του Τραμπ- Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αυτή θα είναι πρακτικά η πρώτη ακρόαση από το Κογκρέσο, που θα εξετάσει τις λεπτομέρειες σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην και εκ νέου υποψήφιου προέδρου.

Μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας (REUTERS/Brendan McDermid)

Woke, τοξικός σεξισμός και αναδιοργάνωση

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1865.

Είναι μία από τις παλαιότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ.

Σήμερα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ανεξάρτητα όμως από την έκβαση των όποιων ερευνών, οι φωνές πληθαίνουν για «μαζική αναδιοργάνωση».

Προφανώς κορυφαία όλων το τελευταίο διάστημα, η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι το τελευταίο σε μια σειρά υψηλού προφίλ περιστατικών λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας από πλευράς της υπηρεσίας.

Εκκρεμή παραμένουν για παράδειγμα τα ερωτήματα για το πώς ένας εισβολέας κατάφερε τον περασμένο Μάρτιο να παραβιάσει την περίμετρο της κατοικίας του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Politico, εκτόξευσε προς το σπίτι «μικρή ποσότητα κοπριάς», προκαλώντας όμως τέτοιο πανικό, που έφτασε επιτόπου ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του Τμήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Τώρα, μετά τις σκηνές χάους που ακολούθησαν την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ, η Μυστική Υπηρεσία και η Κίμπερλι Τσιλτ προσωπικά δέχονται καταιγισμό επικρίσεων από την υπερσυντηρητική Δεξιά των ΗΠΑ.

Για τα κενά ασφαλείας, για ανικανότητα, ακόμη και για αποπροσανατολιστική εστίαση σε πολιτικές «διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης», στο πλαίσιο των οποίων η Τσιτλ έχει θέσει στόχο οι γυναίκες-μέλη στην υπηρεσία της να φτάσουν μέχρι το 2030 το 30% του δυναμικού.

Προσώρας η Μυστική Υπηρεσία δείχνει να φυλλορροεί, εν μέσω των υψηλών απαιτήσεων της προεκλογικής περιόδου.

Το ποσοστό αποχωρήσεων από τις τάξεις της έφτασε το 48% πέρυσι, εν μέρει λόγω των υψηλών εργασιακών απαιτήσεων.

Από όλα τα βασικά ερωτήματα πέριξ της Μυστικής Υπηρεσίας, γράφει το περιοδικό The Atlantic, ίσως το μεγαλύτερο είναι τι είδους υπηρεσία είναι τελικά.

Με αρχική αποστολή την καταπολέμηση της παραχάραξης του δολαρίου, συνεχίζει να χωρίζεται σε υπηρεσίες ασφαλείας και πάταξης του οικονομικού εγκλήματος.

Ίσως λοιπόν θα πρέπει, παρατηρεί το δημοσίευμα, «η Μυστική Υπηρεσία να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προστασία προέδρων, πρώην προέδρων και άλλων σημαντικών προστατευόμενων».