Ρωσικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο τον Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σε μια υπόθεση παρωδία, όπως τη χαρακτήρισε ο εργοδότης του, η Wall Street Journal.

Ο Γκέρσκοβιτς κατηγορήθηκε ότι δρούσε με εντολές της CIA

Η δίκη του 32χρονου Γκέρσκοβιτς, που αρνείται κάθε παρανομία και δηλώνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε συλλέξει μυστικές πληροφορίες έπειτα από εντολές της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για εταιρία που κατασκευάζει τεθωρακισμένα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι υποθέσεις κατασκοπείας συχνά θέλουν μήνες για να διεκπεραιωθούν και η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία η δίκη του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ενίσχυσε τις εικασίες ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει τον Γκέρσκοβιτς και άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Αρνήθηκε να σχολιάσει το Κρεμλίνο την πιθανότητα ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την πιθανότητα ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ που να περιλαμβάνει τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, του οποίου η δίκη για κατασκοπεία ολοκληρώνεται τις επόμενες ώρες.

Ερωτηθείς από το Reuters εάν είναι πιθανή μια ανταλλαγή κρατουμένων που να περιλαμβάνει τον Γκέρσκοβιτς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ δήλωσε: «Θα αφήσω το ερώτημά σας αναπάντητο».

Απαντώντας νωρίτερα σε διαφορετική ερώτηση, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ενώ η επικοινωνία μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ το 2017-2021 ήταν δύσκολη, τότε υπήρχε περισσότερος διάλογος απ’ ό,τι υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε μόνο να επαναλάβουμε ότι υπήρχαν πολλές εντάσεις, πολλά σημεία έντασης, πολλά σημεία αντιπαράθεσης κατά την προεδρία του κ. Τραμπ, αλλά τουλάχιστον υπήρχε διάλογος», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι, αντίθετα, δεν υπάρχει «ουσιαστικά καθόλου» διάλογος με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις αυτές από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου έγιναν μία ημέρα αφού ο Τραμπ αποδέχθηκε και τυπικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, κατά το συνέδριο του κόμματος στο Μιλγουόκι.

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ενώ «τίποτα καλό δεν έγινε για τη Ρωσία» κατά την προεδρία του Τραμπ, το γεγονός ότι οι χώρες είχαν κάποιο διάλογο ήταν «θετικό στοιχείο».

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να δώσει γρήγορα τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, ένας ισχυρισμός που θα πρέπει να εξεταστεί με ρεαλιστικό τρόπο, όπως δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι προτιμά ως πρόεδρο έναν «πιο προβλέψιμο» Μπάιντεν από τον Τραμπ, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμος να εργαστεί με τον οποιοδήποτε Αμερικανό ηγέτη. Τον Ιούνιο, δήλωσε πως όποια κι αν είναι η έκβαση των εκλογών δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά για τη Ρωσία.