Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Δημοκρατικοί διαρρέουν πως ο Μπάιντεν θα παραιτηθεί άμεσα

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί διαρρέουν πως ο Μπάιντεν θα παραιτηθεί άμεσα

Πηγές στις τάξεις των Δημοκρατικών «πιστεύουν» πως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παραιτηθεί από την κούρσα της επανεκλογής στο Σαββατοκύριακο

Αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί ανέφεραν κατ’ ιδίαν στο Axios ότι η αυξανόμενη πίεση των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και στενών φίλων θα πείσει τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο 81χρονος πρόεδρος, ο οποίος έχει μπει σε καραντίνα λόγω COVID, δημοσίως επιμένει στην κούρσα. Αλλά ιδιωτικά έχει παραιτηθεί από την αυξανόμενη πίεση, τις κακές δημοσκοπήσεις και τον αφόρητο έλεγχο που καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της εκστρατείας του.

Οι κορυφαίοι ηγέτες του κόμματός του, οι φίλοι του και οι περισσότεροι βασικοί δωρητές του πιστεύουν ότι δεν μπορεί να κερδίσει, ότι δεν μπορεί να αλλάξει τις δημόσιες αντιλήψεις για την ηλικία και την οξύτητά του και ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφίες στο Κογκρέσο. Κάτι ρεαλιστικό.

Το Axios αναφέρει πως οι ανωτέρω λένε στον Τζο Μπάιντεν «ότι αν παραμείνει, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει με σαρωτική νίκη και να εξαφανίσει την κληρονομιά του Μπάιντεν και τις ελπίδες των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο».

Πίεση χωρίς κανένα τακτ την τελευταία εβδομάδα

Η πίεση να αποχωρήσει από την υποψηφιότητα έχει αυξηθεί σε δυσβάσταχτα επίπεδα, ιδίως τις τελευταίες ημέρες. Οι Δημοκρατικοί αναμένουν πλήρως ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα δείξουν μια πιθανή συντριβή που θα μπορούσε να ζημιώσει τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

«Η επιλογή του είναι να γίνει ένας από τους ήρωες της ιστορίας ή να είναι σίγουρος για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ποτέ κάποια προεδρική βιβλιοθήκη Μπάιντεν», είπε ένας από τους στενούς φίλους του προέδρου. «Προσεύχομαι να κάνει το σωστό. Οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν στο Reuters ότι η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποστήριξε την έκκληση του αντιπροσώπου Άνταμ Σιφ προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ. 

Τα 2/3 των Δημοκρατικών ζητούν την παραίτηση Μπάιντεν

Η χθεσινή δημοσκόπηση του AP, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών επιθυμούν να αποσυρθεί ο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, προκάλεσε αναταραχή στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Η εκστρατεία πίεσης σφυροκοπεί τον Μπάιντεν. Είναι αδυσώπητη και συντονισμένη και κατά πάσα πιθανότητα διαρρέουν οι ίδιοι τις πιέσεις εναντίον του προέδρου. Ήταν αδιανόητο να υπάρχουν τόσες διαρροές από εκστρατεία υποψηφίου προέδρου. Και όμως υπάρχουν.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (Ν.Υ.) είπε στον Μπάιντεν στο Ρεχόμποθ Μπιτς του Ντελ το Σάββατο – την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ – ότι θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί, όπως μετέδωσε το ABC News.  Οι Δημοκρατικοί στο Καπιτώλιο θέλουν να αποχωρήσει και ανησυχούν ότι θα χάσουν έδρες αν δεν το κάνει.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι  ιθύνων νους της εκστρατείας για την αποχώρηση του Μπάιντεν σύμφωνα με το Axios, του είπε ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να ανακτήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις παρέδωσε παρόμοιο, αν και πιο διακριτικό, μήνυμα στον Μπάιντεν. Ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα μίλησε δυνατά με τη σιωπή του και τους πρώην βοηθούς του που χτυπούσαν δημόσια τον Μπάιντεν.

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον κάνουν ό,τι και ο Ομπάμα. Το ίδιο κάνουν και οι πρώην βοηθοί τους. Ακούμε όλο και περισσότερο κορυφαίους βοηθούς του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αρχικά τον παρότρυναν να συνεχίσει να αγωνίζεται μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου να λένε ότι πλέον το ζήτημα είναι τώρα το «πότε, όχι αν, ο Μπάιντεν ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος».

Προχθεσινή φωτογραφία πριν ο πρόεδρος Μπάιντεν μπει σε καραντίνα λόγω COVID

Το αρχικό σχέδιο ήταν να παραιτηθεί μόνος του, τώρα οι Δημοκρατικοί τον παίρνουν σηκωτό

«Αναγκάζει ανθρώπους που τον συμπαθούν και τον σέβονται να καταφεύγουν στην προσπάθεια να τον ντροπιάσουν», είπε γνωστός Δημοκρατικός με επαφές στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Σε μια δουλειά που δεν υπάρχουν φιλίες.

Αν ο Μπάιντεν ήθελε να παραμείνει στην κούρσα, θα ήταν ακλόνητος, χάρη στους φιλελεύθερους ηγέτες και τη Μαύρη Συμμαχία του Κογκρέσου. «Αλλά οι στενότεροι φίλοι του πιστεύουν ότι θα υποκύψει στην πραγματικότητα» όπως διαρρέει το Axios στην δική του εκστρατεία πίεσης εναντίον του Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε για τις συνομιλίες του Μπάιντεν με τους Σούμερ και Τζέφρις:«Ο πρόεδρος είπε και στους δύο ηγέτες ότι είναι ο υποψήφιος του κόμματος, σχεδιάζει να κερδίσει και ανυπομονεί να συνεργαστεί και με τους δύο για να περάσει την ατζέντα των 100 ημερών του για να βοηθήσει τις εργαζόμενες οικογένειες».

«Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί περισσότερο να παραμείνει στην κούρσα», δήλωσε με την σειρά του ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν.

Οι διαρροές λένε πως ο Μπάιντεν έχει κάνει δύο νέα πράγματα, ενδεικτικά της κατάστασης: «Ακούει περισσότερο και ρωτά για τις προοπτικές του αντιπροέδρου Χάρις απέναντι στον Τραμπ. Γι’ αυτό βλέπετε όλες τις διαρροές για το ότι ο Μπάιντεν είναι ανοιχτόμυαλος. Όμως ο Μπάιντεν ακόμα και να στηρίξει την Χάρις, είναι ζήτημα των αντιπροσώπων των Δημοκρατικών να αποδεχθούν την υποψηφιότητά της.

Οι κρίσιμες πολιτίεες είναι της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν. ο υποψήφιος που θα φανεί πιο ικανός να τις φέρει στους Δημοκρατικούς θα πάρει και το χρίσμα.

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024