Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Βρέχει» διαψεύσεις για απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν - Τι θα συμβεί αν βγει εκτός κούρσας

ΗΠΑ: «Βρέχει» διαψεύσεις για απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν – Τι θα συμβεί αν βγει εκτός κούρσας

«Παραμένει απολύτως μέσα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο» ο Τζο Μπάιντεν λέει η επικεφαλής της εκστρατείας του αλλά οι πληροφορίες που φτάνουν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και το στρατόπεδο των Δημοκρατικών παραμένουν αντιφατικές.

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με όσα λέγονται και όσα γράφονται στις ΗΠΑ. Οι πιέσεις στον Δημοκρατικό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για απόσυρση πληθαίνουν μέρα με την ημέρα ωστόσο η επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας διαμηνύει πως παραμένει «απολύτως» μέσα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο και ο ίδιος δηλώνει πως ανυπομονεί να επιστρέψει στην προεκλογική κούρσα.

«Τα όσα διακυβεύονται είναι πολλά και η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μαζί, θα νικήσουμε» ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε η εκστρατεία του και η οποία έρχεται εν μέσω αντικρουόμενων αναφορών για συνομιλίες εντός του κύκλου του Μπάιντεν και του κόμματος, για το μέλλον του.

Πληθαίνουν οι «φωνές» που λένε ότι ο Μπάιντεν πρέπει να εγκαταλείψει την εκστρατεία του για μια δεύτερη θητεία

Η Washington Post μετέδωσε πως κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, τα οποία συναντήθηκαν μαζί του, του διαμήνυσαν πως η υποψηφιότητά του πλήττει το κόμμα και μειώνει τις πιθανότητες ελέγχου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Το CNN αναφέρει πως ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας πιστεύουν πλέον ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εκστρατεία του για μια δεύτερη θητεία και μάλιστα να το κάνει σύντομα.

Παραμένει στην κούρσα για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, λέει ο Μπάιντεν

Παρά τα όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον, επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, στέλνει μήνυμα πως «ο Τζο Μπάιντεν είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ» θολώνοντας τα νερά ή επιχειρώντας να βάλει ένα τέλος στα σενάρια που διακινούνται.

Τι θα συμβεί αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα;

Μέσα στον ορυμαγδό την πληροφοριών που όμως δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται να συγκαταλέγεται πλέον σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά το μέλλον της υποψηφιότητάς του.

Σε ένα κλίμα αμφισβήτησης και διαψεύσεων τα αμερικανικά ΜΜΕ αρχίζουν να εξυφαίνονται σενάρια για το τι θα συμβεί αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα.

Η Washington Post γράφει πως εάν ο Τζο Μπάιντεν λάβει την έκτακτη απόφαση να αποσυρθεί από την κούρσα οι επόμενες ημέρες θα αποδειχθούν καθοριστικές καθώς οι Δημοκρατικοί θα κληθούν να συσπειρωθούν γύρω από μία νέα υποψηφιότητα.

Πρώτο φαβορί θεωρούν την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, με πολλούς Δημοκρατικούς να διαμηνύουν ότι θα την αποδέχονταν ως υποψήφια.

Φαβορί η Καμάλα Χάρις αν αποσυρθεί ο Τζο Μπάιντεν

Αλλά η υποψηφιότητα της Χάρις δεν είναι εγγυημένη μόνο και μόνο επειδή είναι αντιπρόεδρος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να επιλέξει κάποιον άλλο ως διάδοχο του Μπάιντεν, ίσως έναν κυβερνήτη εάν τα μέλη του συσπειρωθούν γύρω από ένα συγκεκριμένο όνομα.

Πώς θα επιλεγεί ένας νέος υποψήφιος;

Σε αντίθεση με την περίπτωση παραίτησης ενός προέδρου, όπου προωθείται αυτομάτως ο αντιπρόεδρος στη θέση του, πιθανή αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα δεν συνεπάγεται αυτόματα την επιλογή της Χάρις.

Παρότι αναλυτές τη θεωρούν ως την πιθανότερη αντικαταστάτρια, γράφουν οι WP, οι αντιπρόσωποι που θα επιλέξουν τον υποψήφιο για πρόεδρο στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν οποιον επιθυμούν.

Εάν οι Δημοκρατικοί αποτύχουν να συσπειρωθούν πίσω από έναν συγκεκριμένο υποψήφιο/α θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού συνεδρίου κάτι που το κόμμα έχει να κάνει από το 1968. Τότε θα υπάρξει τεράστιο πολιτικό παρασκήνιο καθώς οι επίδοξοι υποψήφιοι θα αναζητούν την υποστήριξη μεμονωμένων αντιπροσώπων.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα προσπαθούσαν να το αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο καταλήγοντας σε ένα πρόσωπο πριν από το συνέδριο, σε μια μορφή συμβιβασμού.

Τίποτα δεν τελειώνει άμεσα

Ακόμη και αν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί υποστηρίξουν έναν αντικαταστάτη, κανείς δεν γίνεται ο επίσημος υποψήφιος μέχρι να ψηφίσουν οι αντιπρόσωποι.

Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια ονομαστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για να αναδείξει το προεδρικό της ψηφοδέλτιο. Εάν δεν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, τότε ο υποψήφιος θα επιλεγεί στο συνέδριο, το οποίο ξεκινά στις 19 Αυγούστου.

Υποστηρικτές του Τραμπ επικρίνουν τον Μπάιντεν

Το θα συμβεί με τα χρήματα της καμπάνιας

Στην περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα, τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από την εκστρατεία θα θεωρηθούν «πλεονάζοντα κεφάλαια» που μπορούν να αποδοθούν στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ή σε μια ανεξάρτητη επιτροπή δαπανών.

Εφόσον όμως ο Μπάιντεν αποσυρθεί πριν γίνει ο επίσημος υποψήφιος  των Δημοκρατικών μπορεί να αντιμετωπίσει περιορισμούς στη δωρεά σε άλλους υποψηφίους.
Δικηγόροι και στελέχη των Δημοκρατικών, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι επειδή το όνομα της Κάμαλα Χάρις περιλαμβάνεται στα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή για τη σύσταση της επιτροπής, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παραδώσει τον έλεγχο του λογαριασμού στη Χάρις, αν αποχωρούσε.

Όμως, Ρεπουμπλικάνοι δικηγόροι που ασχολούνται με τα οικονομικά των προεκλογικών εκστρατειών αμφθισβητούν τη διαδικασία αυτή λέγοντας ότι αυτή η νομική θεωρία δεν έχει δοκιμαστεί. Ο καταξιωμένος Ρεπουμπλικανός δικηγόρος Charlie Spies υποστήριζε πρόσφατα στην Wall Street Journal ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις θα πρέπει να διοριστούν επίσημα από το κόμμα τους προτού γίνει η παράδοση του λογαριασμού.

Sports in

Άγιαξ – Ολυμπιακός 1-0: Το ελληνικό «χρυσάφι» του Μεντιλίμπαρ

Η ευλογημένη γενιά του Youth League είναι εδώ διεκδικώντας. Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επιβεβαιώνει πως…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024