Η επίθεση με μη επανδρωμένο όχημα (drone) που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ εκτιμάται ότι διεξήχθη «από την Υεμένη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λίγο μετά την ανάληψη της ευθύνης για αυτήν από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η επίθεση με το drone προκάλεσε πανικό στο Τελ Αβίβ

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας και τα προκαταρκτικά πορίσματα» όσον αφορά την επίθεση που έγινε πριν από την αυγή, «πρόκειται για drone ιρανικής κατασκευής», το οποίο «πιστεύουμε ότι εξαπολύθηκε από την Υεμένη για να πλήξει το Τελ Αβίβ», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τι γνωρίζουμε για την επίθεση

Ένα ιρανικής κατασκευής drone μεγάλου βεληνεκούς έπληξε το κέντρο του Τελ Αβίβ τις πρώτες ώρες της σημερινής ημέρας στην επίθεση αυτή, για την οποία ανέλαβαν λίγο αργότερα την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν ελαφρά άλλοι τέσσερις, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Η έκρηξη, από την οποία δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές, σημειώθηκε ώρες μετά την επιβεβαίωση από τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε υψηλόβαθμο διοικητή της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ο Χαγκάρι σημείωσε ότι ο στρατός εκτιμά πως το drone ήταν ένα αναβαθμισμένο μοντέλο του ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένου οχήματος Samad-3.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι έφτασε από την Υεμένη στο Τελ Αβίβ», σημείωσε.

Επίσης δήλωσε ότι υπάρχουν «αυξανόμενες ενδείξεις» πως ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

Η σημερινή επίθεση στο Τελ Αβίβ, η οποία σημειώνεται ενόψει επίσκεψης στην Ουάσινγκτον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανόν να εντείνει τους φόβους για περαιτέρω επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς οι Χούθι κι άλλες προσκείμενες στο Ιράν οργανώσεις συμπαρατάσσονται με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Στιγμιότυπο μετά την επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Γιατί δεν ήχησαν σειρήνες

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός εξακολουθεί να ερευνά τους λόγους που το drone δεν ενεργοποίησε το σύστημα προειδοποίησης, σημειώνοντας πως βάσει των αρχικών πληροφοριών το drone εντοπίστηκε, αλλά οι σειρήνες δεν ήχησαν λόγω ανθρώπινου σφάλματος.

«Μιλάμε για ένα μεγάλο UAV (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα) που μπορεί να διανύσει πετώντας μεγάλες αποστάσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού στους δημοσιογράφους μετά την επίθεση.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι αυξήθηκαν οι αεροπορικές περιπολίες για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου, διευκρινίζοντας ότι δεν έδωσε ωστόσο εντολές για νέα μέτρα πολιτικής προστασίας. Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ δήλωσε παράλληλα ότι η πόλη, το οικονομικό κέντρο του Ισραήλ, τέθηκε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού.

Η ανακοίνωση των Χούθι

Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι όπως η Χεζμπολάχ πρόσκεινται στο Ιράν, δήλωσε ότι η οργάνωση επιτέθηκε στο Τελ Αβίβ με drone και ότι θα συνεχίσει να στοχοθετεί το Ισραήλ σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο στη Γάζα.

«Η ποιοτική στρατιωτική επιχείρηση είχε στόχο έναν από τους σημαντικούς στόχους στην κατεχόμενη περιοχή της Γιάφα, γνωστή στο Ισραήλ ως Τελ Αβίβ», σημείωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο εκπρόσωπος των Χούθι Γιάχια Σαρί, χαρακτηρίζοντας το Τελ Αβίβ βασικό στόχο «εντός του βεληνεκούς των όπλων μας».

Σημείωσε ότι το πλήγμα διεξήχθη με νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που ονομάζεται «Γιάφα», το οποίο μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να παρακάμψει τα συστήματα αναχαίτισης και δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ.

«Η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της», στέφθηκε με «επιτυχία», τόνισε ο Σαρί.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι προειδοποίησε εξάλλου ότι εφεξής «η κατεχόμενη περιοχή της Γιάφα είναι μια μη ασφαλής περιοχή και ότι θα συνιστά βασικό στόχο» των επιθέσεων των Χούθι, οι οποίες θα «φτάσουν βαθειά» στο ισραηλινό έδαφος «κυρίως σε ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους και στόχους ασφαλείας».

Η ανακοίνωση των Χούθι:

Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι ένας 50χρονος βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα κοντά στο σημείο της έκρηξης και ότι τέσσερις άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα από θραύσματα. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έλαβαν φροντίδα για την αντιμετώπιση του σοκ που υπέστησαν. Όλοι πήραν αργότερα εξιτήριο, σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Πλάνα από την περιοχή δείχνουν προφανή αντίκτυπο σε κτίριο που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι θραύσματα από drone, είδους που χρησιμοποιείται ευρέως από υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις μαχητών στην περιοχή, ανασύρθηκαν από εκεί κοντά.

Ανταλλαγές πυρών πυροβολικού και εκτοξεύσεις πυραύλων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ σημειώνονται καθημερινά κατά μήκος του βορείου συνόρου του Ισραήλ και στον νότιο Λίβανο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, γεγονός που προκαλεί φόβους για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση αν κλιμακωθεί η κατάσταση.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν επίσης εντείνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και δυτικών στόχων, δηλώνοντας ότι δρουν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους, μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν 250 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Έκτοτε πάνω από 38.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ