Σε δείγματα λυμάτων από τη Γάζα, βρέθηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες ανθρώπους, που ζουν σε πολυπληθείς καταυλισμούς, σε κίνδυνο να προσβληθούν από την εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια. Η αρρώστια αυτή μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις και παράλυση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, Unicef, «έδειξαν την παρουσία του πολιοϊού» στην περιοχή που καταστράφηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις μετά την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι και το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας τύπου 2 ανιχνεύθηκε σε δείγματα λυμάτων της Γάζας που εξετάστηκαν σε ισραηλινό εργαστήριο. Είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε συλλέξει παρόμοια ευρήματα.

Υγειονομική καταστροφή

«Η παρουσία του πολιοϊού στα λύματα που συγκεντρώνονται και ρέουν μεταξύ των σκηνών του καταυλισμού εκτοπισμένων και σε κατοικημένες περιοχές λόγω της καταστροφής των υποδομών σηματοδοτεί μια νέα υγειονομική καταστροφή», δήλωσε το υπουργείο της Γάζας.

Υπογράμμισε τον «σοβαρό υπερπληθυσμό» και το «λιγοστό νερό» που μολύνεται από τα λύματα και τη συσσώρευση σκουπιδιών. Το υπουργείο δήλωσε ότι η άρνηση του Ισραήλ να αφήσει να δίνονται υγειονομικές προμήθειες στη Γάζα «δημιουργεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για την εξάπλωση διαφόρων ασθενειών».

Πρόσθεσε ότι «Η ανίχνευση του ιού της πολιομυελίτιδας στα λύματα απειλεί μια πραγματική υγειονομική καταστροφή και θέτει χιλιάδες ανθρώπους σε κίνδυνο να προσβληθούν από πολιομυελίτιδα».

Τον ιό της πολιομυελίτιδας βρήκαν οι ειδικοί στα λύματα

Το αίτημα του υπουργείου προς το Τελ Αβίβ

Οι οργανισμοί του ΟΗΕ διεξάγουν εκστρατεία εδώ και τέσσερις δεκαετίες για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, η οποία εξαπλώνεται συχνότερα μέσω των λυμάτων και του μολυσμένου νερού, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επανεμφάνιση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ορισμένα μεμονωμένα κρούσματα βρέθηκαν  στη Νιγηρία. Το υπουργείο ζήτησε να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση, ώστε να μπορέσει να εισαχθεί ασφαλές νερό και να ξεκινήσει εκ νέου η επεξεργασία των λυμάτων.

Εγείρουν ανησυχίες

Οι αρχές στην κεντρική πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλα της Γάζας δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων είχαν κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων. Προειδοποίησαν ότι οι δρόμοι «θα πλημμυρίσουν από λύματα» και ότι 700.000 πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκτοπίστηκαν, θα κινδυνεύσουν να κολλήσουν ασθένειες που μεταδίδονται από τα λύματα.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε ότι τα δείγματα «εγείρουν ανησυχίες για την παρουσία του ιού στην περιοχή αυτή». Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές «παρακολουθούν και αξιολογούν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης της νόσου στο Ισραήλ».