Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Οδεύει προς την απόσυρση από την προεδρική κούρσα

Τζο Μπάιντεν: Οδεύει προς την απόσυρση από την προεδρική κούρσα

Παρά τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να αναλογίζεται αν τελικώς θα αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα

Μετά το ντιμπέιτ μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ άρχισαν να χειροτερεύουν, καθώς όλο και περισσότεροι του ζητούσαν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα. Παρά τις εκκλήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωνε διαρκώς ότι δεν κάνει πίσω. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που επενέβησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Νάνσι Πελόζι λέγοντας πως δεν μπορεί να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του.

Μετά από τις τοποθετήσεις του πρώην προέδρου και της πρώην προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε να το σκέφτεται, ενώ το Axios ανέφερε πως ο ίδιος αναμένεται να παραιτηθεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής των Δημοκρατικών, υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το αν η αποχώρηση γίνει πριν ή μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας.

Ποιοι παράγοντες κλόνισαν στην απόφαση Μπάιντεν

Αρκετοί σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν δήλωσαν την Πέμπτη, ότι έχει αρχίσει να αποδέχεται την ιδέα ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τον Νοέμβριο. Αλλά και ότι θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα, υποκύπτοντας στις αυξανόμενες απαιτήσεις των μελών του κόμματός του.

Σύμφωνα με τους New York Times, ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει να εγκαταλείψει την κούρσα, αφού επί τρεις εβδομάδες επέμενε ότι σχεδόν τίποτα δεν θα τον οδηγήσει στην έξοδο. Ένας άλλος όμως είπε ότι «η πραγματικότητα αρχίζει να μπαίνει στο μυαλό μας» και ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν ο κ. Μπάιντεν έκανε σύντομα μια ανακοίνωση με την οποία θα υποστήριζε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως αντικαταστάτη του.

Ορισμένοι άνθρωποι στο στρατόπεδο του κ. Μπάιντεν είπαν σε Δημοκρατικούς ότι η αποφασιστικότητα του προέδρου να παραμείνει στην κούρσα έχει κλονιστεί περισσότερο από τρεις εξελίξεις: Την απόφαση της αντιπροσώπου Νάνσι Πελόζι, της πρώην προέδρου, να τοποθετηθεί τόσο έντονα, τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο δρόμος για τη νίκη του στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων έχει γίνει πολύ πιο μακρινός και το μποϊκοτάζ βασικών δωρητών του κόμματος.

Οι συζητήσεις μεταξύ των συμβούλων του κ. Μπάιντεν έχουν προχωρήσει σε σημείο που συζητούν για τον καλύτερο χρόνο και άλλες λεπτομέρειες για μια ανακοίνωση εάν ο πρόεδρος αποφασίσει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία. Παρόλα αυτά το χρονοδιάγραμμα παρέμενε ρευστό εν μέρει επειδή ο κ. Μπάιντεν βρίσκεται σε απομόνωση στο εξοχικό του στο Rehoboth Beach του Ντελ, μετά τη διάγνωση του Κόβιντ.

Τι θα συμβεί αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί

Οι κανόνες των Δημοκρατικών διαφέρουν ανάλογα με το αν θα γίνει πρίν ή μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας.

Πριν την επίσημη υποψηφιότητα

Σύμφωνα με το Fox.com, εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν αποσυρθεί πριν ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητα, πράγμα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας εικονικής ονομαστικής ψηφοφορίας στις αρχές Αυγούστου πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, τότε 3.900 υποψήφιοι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν για την εκλογή υποψηφίου.

Σε περίπτωση που ένας υποψήφιος κερδίσει την απλή πλειοψηφία, θα είναι ο νέος υποψήφιος των Δημοκρατικών. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για έναν υποψήφιο, τότε θα ψηφίσουν και οι «υπερ-εκλέκτορες». Σύμφωνα με τους κανονισμούς του κόμματος, οι δεσμευμένοι αντιπρόσωποι είναι ουσιαστικά υποχρεωμένοι να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι.

Οι μη δεσμευμένοι αντιπρόσωποι, ή «superdelegates», είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους. Οι superdelegates συν τους δεσμευμένους αντιπροσώπους θα συνεχίσουν όλοι να κρατούν τις ψήφους τους έως ότου ένας υποψήφιος λάβει την πλειοψηφία των νικητών.

Μετά την υποψηφιότητα

Εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν παραιτηθεί, πεθάνει ή με άλλο τρόπο δεν έχει πλέον το δικαίωμα να υπηρετήσει πριν ή κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών είναι αυτή που έχει την εξουσία να καλύψει τις κενές θέσεις στο εθνικό ψηφοδέλτιο. Ο πρόεδρος του κόμματος θα διαβουλεύεται με την ηγεσία των Δημοκρατικών σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του Κογκρέσου και των κυβερνήσεων, και στη συνέχεια θα προτείνει έναν αντικαταστάτη.

Εάν ο Μπάιντεν τερμάτιζε πρόωρα τη θητεία του ως πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα έπαιρνε αυτομάτως τη θέση. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την κορυφαία θέση στο ψηφοδέλτιο. Αν και η Χάρις θα ήταν ένας πιθανός αντικαταστάτης, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση, αναφέρει το CNN.  Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών θα μπορούσε να επιλέξει άλλον υποψήφιο, αν ήθελε.

Την Τετάρτη, δημοσκόπηση του AP-NORC αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών θέλουν ο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα και να επιτρέψει σε άλλον υποψήφιο να κατέβει.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί θα επικυρώσουν τον υποψήφιο του κόμματός τους στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο. Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Πληροφορίες ότι αποχωρεί ο Μπάιντεν μέσα στο σαββατοκύριακο

Ποιοι έχουν καλέσει τον Μπάιντεν να τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία

Το debate, οι γκάφες και ορισμένα ολισθήματα κατά την διάρκεια της θητείας του, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους Δημοκρατικούς. Αποτέλεσμα, ένας αυξανόμενος αριθμός μελών του Κογκρέσου να καλεί τον πρόεδρο να βάλει τέλος στην υποψηφιόητητα του.

Σύμφωνα με την New York Post, τις εβδομάδες που ακολούθησαν, 21 Δημοκρατικοί πολιτικοί κάλεσαν δημοσίως τον πρόεδρο να αποχωρήσει από την κούρσα, περισσότεροι από 80 συνέχισαν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο και δεκάδες άλλοι εξέφρασαν ανησυχία, χωρίς να δεσμευτούν συγκεκριμένα για το αν θα πρέπει να παραμείνει υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Ο Μπάιντεν έχει χάσει σημαντική δημόσια υποστήριξη και από μη πολιτικούς – μεταξύ άλλων και από κρίσιμες υποστηρίξεις διασημοτήτων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ δημοσίευσε ένα άρθρο στους New York Times, με το οποίο προέτρεπε τον Μπάιντεν να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του. Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να γνώριζε για το δημοσίευμα πριν από τη δημοσίευσή του, αλλά δεν προσπάθησε να σταματήσει τον Κλούνεϊ.

Οι Δημοκρατικοί που ανησυχούν για τον Μπάιντεν

Όσοι τον κάλεσαν να εγκαταλείψουν τον προεκλογικό αγώνα

Η στάση του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Καμάλα Χάρις

Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποφασίσει να αποσυρθεί, τότε η Καμάλα Χάρις θεωρείται μία από τις επικρατέστερες υποψήφιες. Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο πρόεδρος δεν θεωρεί την Αντιπρόεδρο έτοιμη για να νικήσει τον Τραμπ.  Σύμφωνα με τους New York Times, πριν από το ντιμπέιτ, ο κ. Μπάιντεν είχε πει σε έμπιστους ότι πίστευε ότι είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες από την κ. Χάρις να νικήσει τον κ. Τραμπ. O ίδιος συνέχισε υποβαθμίζοντας τις πιθανότητες νίκης της.

Βέβαια, μετά το ντιμπέιτ τα πράγματα άλλαξαν, και σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους, ο κ. Μπάιντεν φέρεται να είναι πιο δεκτικός στο να ακούσει επιχειρήματα για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αποχωρήσει – και, αντί να επιμένει ότι μόνος του μπορεί να κερδίσει, κάνει ερωτήσεις για το πώς θα μπορούσε να κερδίσει η κ. Χάρις.

Τις ώρες μετά το ντιμπέιτ, η κ. Χάρις τάχθηκε στο πλευρό του κ. Μπάιντεν, βγαίνοντας στην τηλεόραση για να αναγνωρίσει ότι ο κ. Μπάιντεν είχε «ένα αργό ξεκίνημα», αλλά για να προσπαθήσει να στρέψει την προσοχή πίσω στον κ. Τραμπ και στην απειλή που η εκστρατεία λέει ότι αποτελεί για τη χώρα.

Λιγότερο από δύο ημέρες αργότερα, η αμηχανία μεταξύ τους φάνηκε όταν η εκστρατεία του κ. Μπάιντεν έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συγκέντρωση χρημάτων που περιλάμβανε ένα γραφικό που έδειχνε πώς ο κ. Μπάιντεν συγκρινόταν με άλλες εναλλακτικές λύσεις των Δημοκρατικών.

«Και στο τέλος της ημέρας, θα στραφούμε σε υποψηφίους που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είχαν λιγότερες πιθανότητες να κερδίσουν από τον Τζο Μπάιντεν. Το μόνο πρόσωπο που νίκησε ποτέ τον Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε το email.

Sports in

Ο Λαμίν Γιαμάλ απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα (pic)

Ο Λαμίν Γιαμάλ, μετά την κατάκτηση του Euro 2024 με την Ισπανία, επέλεξε την Ελλάδα για τις διακοπές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024