Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Λορίν Πάουελ-Τζομπς: Επενδύσεις, φιλανθρωπία και βουτιές στο Αιγαίο

Λορίν Πάουελ-Τζομπς: Επενδύσεις, φιλανθρωπία και βουτιές στο Αιγαίο

Με έντονη παρουσία στη φιλανθρωπία, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική αφήνει το στίγμα της στις ΗΠΑ

Η Λορίν Παόυελ-Τζομπς, η 60χρονη δισεκατομμυριούχος, χήρα του ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, είναι μια τρομερή παρουσία στους επενδυτικούς κύκλους, με καθαρή περιουσία 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg’s Billionaires Index.

Η Πάουελ Τζομπς χρησιμοποίησε την περιουσία που κληρονόμησε μετά τον θάνατο του συζύγου της, του συνιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, για να επεκτείνει τις δικές της επιχειρήσεις και φιλανθρωπίες.

Όπως πληροφορεί το Bloomberg, ο πατέρας της, πιλότος, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα όταν εκείνη ήταν 3 ετών. Η μητέρα της αργότερα ξαναπαντρεύτηκε.

Η Πάουελ Τζομπς έκανε διπλή ειδίκευση σε πολιτικές επιστήμες και  οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε στη Wall Street σε Merrill Lynch και Goldman Sachs. Αργότερα πήγε στο Graduate School of Business του Stanford το 1989, όπου γνώρισε τον άνθρωπο που θα παντευόταν, τον Στιβ Τζομπς.

Η μοιραία συνάντηση

Σύμφωνα με τη βιογραφία του Γουόλτερ Άιζακσον για τον Τζομπς, η Πάουελ Τζομπς σύρθηκε σε μια εκδήλωση στην πανεπιστημιούπολη από μια φίλη. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια διάλεξη του Τζομπς.

«Ήταν το 1989», είπε η Πάουελ Τζομπς στον Άιζακσον. «Δούλευε στη NeXT και δεν τον θεωρούσα κάτι σπουδαίο. Δεν ήμουν τόσο ενθουσιασμένη, αλλά η φίλη μου ήταν, οπότε πήγαμε».

«Ήξερα ότι ο Στιβ Τζομπς ήταν ο ομιλητής, αλλά το πρόσωπο που σκέφτηκα ήταν αυτό του Μπιλ Γκέιτς», είπε η Παόυελ-Τζομπς στον Άιζακσον. «Τα είχα μπερδέψει». Έφτασαν αργά και κατέληξαν κρυφά στις μπροστινές ρεζερβέ θέσεις.

Ο Τζομπς κατέληξε να κάθεται δίπλα στη μέλλουσα σύζυγό του: «Κοίταξα στα δεξιά μου και υπήρχε μια όμορφη κοπέλα εκεί, οπότε αρχίσαμε να συζητάμε ενώ περίμενα να συστηθώ», είπε στη βιογραφία. Η Πάουελ Τζομπς αστειεύτηκε ότι καθόταν μπροστά γιατί είχε κερδίσει μια κλήρωση και το έπαθλο περιλάμβανε ένα δείπνο με τον Τζομπς.

Ο Τζομπς τελείωσε τη διάλεξη και την αναζήτησε. Εκείνη είχε ήδη βγει από την αίθουσα. Συμφώνησε να πάει για δείπνο μαζί του το επόμενο Σάββατο και αντάλλαξαν τηλεφωνικούς αριθμούς. Καθώς ο Τζομπς ετοιμαζόταν να φύγει για δείπνο εργασίας, επέστρεψε στην Πάουελ Τζομπς και της ζήτησε να πάνε για δείπνο εκείνο το βράδυ. Εκείνη συμφώνησε και κατευθύνθηκαν σε ένα κοντινό εστιατόριο που ονομάζεται St Michael’s Alley, όπου πέρασαν τέσσερις ώρες μαζί.

Παρέμειναν για πάντα μαζί

Το ζευγάρι παρέμεινε μαζί μετά από εκείνο το βράδυ. Παντρεύτηκαν τον Μάρτιο του 1991 στο ξενοδοχείο Ahwahnee στο Εθνικό Πάρκο Yosemite. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: τον Ριντ, την Έριν και την Ιβ. Ο Τζομπς είχε άλλη μια κόρη, τη Λίσα Μπρέναν Τζομπς, με την κοπέλα του στο γυμνάσιο, Κρίσαν Μπρέναν.

Όταν ο Τζομπς πέθανε από καρκίνο το 2011, η σύζυγός του κληρονόμησε τον πλούτο του, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών στην Apple και στη Walt Disney Company.

Το μερίδιό της στη Disney την έκανε αρχικά τον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο της εταιρείας, αλλά το 2017, μείωσε την συμμετοχή της στο 4%.

Η Πάουελ Τζομπς ξοδεύει μεγάλο μέρος της περιουσίας της στη φιλανθρωπία. Το Forbes της απέδωσε τον τίτλο της 25ης πιο ισχυρής γυναίκας στον κόσμο το 2023.

Δεν σκοπεύει να αφήσει κληρονομιά

Είπε στους New York Times το 2020 ότι δεν την ενδιαφέρει να κληροδοτήσει την περιουσία της στα παιδιά της. «Αν ζήσω αρκετά, τελειώνει με εμένα», είπε.

Το 1997, ίδρυσε το College Track, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθά φοιτητές χαμηλού εισοδήματος. Ίδρυσε τον «οργανισμό κοινωνικής αλλαγής» Emerson Collective το 2004, που πήρε το όνομά του από τον συγγραφέα Ραλφ Γουόλντο Έμερσον.

Το Emerson Collective είναι μια ιδιωτική εταιρεία που πραγματοποιεί επιχορηγήσεις και επενδύσεις που επικεντρώνονται στη μετανάστευση, στο περιβάλλον, στη δημοσιογραφία, στη μείωση της ένοπλης βίας, στην αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και στην εκπαίδευση.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Πάουελ Τζομπς υποσχέθηκε 50 εκατομμύρια δολάρια μέσω του Έμερσον για να χρηματοδοτήσει μια καμπάνια που ονομάζεται «XQ: The Super School Project», που στοχεύει να μεταμορφώσει την εκπαίδευση.

Επενδύσεις στον αθλητισμό.

Τον Οκτώβριο του 2017, αγόρασε το 20% των μετοχών της Monumental Sports & Entertainment (MSE), της εταιρείας που κατέχει τους Washington Wizards του NBA, την Washington Capitals του NHL και την Capital One Arena της Washington, DC.

Τον Ιούλιο του 2017, η Emerson Collective απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο της The Atlantic.

Emerson Collective και πολιτική

Το Collective αγόρασε τηλεοπτικές διαφημίσεις που επιτέθηκαν στην απόφαση του Τραμπ να καταργήσει το DACA το 2017. Η Πάουελ Τζομπς έχει επίσης βάλει εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές εκστρατείες.

Υποστήριξε την προεδρική εκστρατεία της Καμάλα Χάρις το 2019, την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016, δωρίζοντας 2 εκατομμύρια δολάρια και την προεδρική εκστρατεία του Μπάιντεν, δωρίζοντας πάνω από 600.000 δολάρια.

Υποστήριξε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ τον Μάρτιο του 2021.

Σημαντική ακίνητη περιουσία.

Το 2018, αγόρασε ένα σπίτι 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Σαν Φρανσίσκο που διαθέτει έξι υπνοδωμάτια, 6 μπάνια και απίστευτη θέα στην πόλη.

Τα επόμενα χρόνια απέκτησε άλλα τρία σπίτια στην ίδια περιοχή. Το 2024, ξόδεψε 70 εκατομμύρια δολάρια για σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο, καθιστώντας το πιο ακριβό που έχει αγοραστεί ποτέ στην πόλη, ανέφερε η Wall Street Journal.

Τον Ιούνιο του 2024 αγόρασε ένα κτήμα μπροστά στον ωκεανό για 94 εκατομμύρια δολάρια, στο Μαλιμπού. Είναι το τέταρτο ακίνητο που αγόρασε στο Μαλιμπού σε περίπου 10 χρόνια, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Όταν εκείνη και η οικογένειά της θέλουν να ξεφύγουν, αποπλέουν με το γιοτ που παρήγγειλε ο εκλιπών σύζυγός της: την Αφροδίτη.

Η κατασκευή του γιοτ κόστισε τουλάχιστον 110 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του. Έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα.

Άλλα χόμπι ης Πάουελ Τζομπς περιλαμβάνουν τη συλλογή έργων τέχνης και τη μελισσοκομία.

«Γνωρίζω πολύ καλά το γεγονός ότι όλοι είμαστε περαστικοί από εδώ», είπε η Πάουελ Τζομπς στην Washington Post το 2018. «Αισθάνομαι ότι κάνω το βήμα μου τώρα… Είναι στόχος μου να το κάνω αποτελεσματικά. Αν δεν έχει μείνει τίποτα όταν πεθάνω, θα είναι εντάξει».

Πηγή: ot.gr

Sports in

Μια κίνηση που «έδειξε» πολλά

Η πάσα του Κωστούλα στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού φανερώνει τον σωστό τρόπο σκέψης του νεαρού στράικερ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024