Ο καύσωνας διαρκείας δεν εξαντλεί μόνο σωματικά αλλά και οικονομικά, καθώς οι ώρες που λειτουργούν τα κλιματιστικά έχουν αναγκαστικά αυξηθεί με αποτέλεσμα την «εκτόξευση» των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με το ράλι ανατιμήσεων στις τιμές του ρεύματος να συνεχίζεται, καταναλωτές δηλώνουν στην κάμερα του MEGA ότι «τρέμουν» στην ιδέα του φουσκωμένου λογαριασμού που θα έρθει, καθώς λόγω καύσωνα τα κλιματιστικά δουλεύουν όλη μέρα.

Η σωστή σκίαση του εσωτερικού του σπιτιού είναι απαραίτητη σε περίπτωση που δεν έχουμε κλιματιστικό

Ανεμιστήρες και βεντάλιες φαίνεται πως δεν δίνουν τη λύση.

Σε περίπτωση μη χρήσης του κλιματιστικού οι ειδικοί επισημαίνουν πως η σωστή σκίαση του εσωτερικού του σπιτιού είναι απαραίτητη.

Καθαρισμένα φίλτρα για εξοικονόμηση στο ρεύμα

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής εξηγεί στο MEGA: «Κατεβάζουμε τέντες, ρολά, κλείνουμε παντζούρια από τα κουφώματα του σπιτιού που συνήθως λιάζονται τις μεσημεριανές ώρες, καταβρέχουμε τις βεράντες μας μετά τη δύση του ήλιου».

Στα παράθυρα χρήσιμη είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η τοποθέτηση ειδικής μεμβράνης.

O Βασίλης Τσακιρίδης, σύμβουλος ενέργειας συμβούλευσε: «Tα φιλμ, οι μεμβράνες που λέμε, οι οποίες εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου και έτσι βοηθάει το σπίτι να μην απορροφάει τον ήλιο μέσα».

Τι λέει ο υπουργός Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για τις τιμές που διαμορφώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο σε όλα τα Βαλκάνια: «Έπαιρνε ο παραγωγός 6-7 φορές το κόστος που του κοστίζει, 6-7 φορές το κόστος είναι αυτό που ονομάζουμε »ουρανοκατέβατα κέρδη»».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για εξοικονόμηση ρεύματος, στην περίπτωση χρήσης κλιματιστικού, τα φίλτρα θα πρέπει να είναι καθαρισμένα και η θερμοκρασία να είναι σταθερή.