Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
«Χάρτινος Δράκος»: Πώς αποκαλύφθηκε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής

«Χάρτινος Δράκος»: Πώς αποκαλύφθηκε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής

Εντοπίστηκαν 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων στην Ελλάδα που διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά στο 10% της πραγματικής αξίας των αποδείξεων

Ενα διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν έλληνες και κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί, αποκάλυψαν η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι «μαϊμού» αποδείξεις είχαν εκδοθεί από επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη

Το κύκλωμα είχε προμηθεύσει με παράνομο λογισμικό τις ταμειακές μηχανές 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων σε όλη την Ελλάδα. Με τις πειραγμένες ταμειακές μηχανές οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο λιανεμπόριο και την εστίαση διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά που αντιστοιχούσαν στο 1/10 της πραγματικής αξίας των αποδείξεων. Με το κόλπο αυτό, το οποίο λειτουργούσε μόνο όταν οι πληρωμές γίνονταν με μετρητά, κατάφερναν να κλέβουν από το κράτος τον ΦΠΑ που εισέπρατταν από τους καταναλωτές και να αποκρύπτουν τον πραγματικό τους τζίρο αποφεύγοντας την πληρωμή φόρου εισοδήματος.

Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν έφτασαν στην ΑΑΔΕ ανώνυμες καταγγελίες για «ύποπτες» αποδείξεις στην πλατφόρμα και στην εφαρμογή Αppodixi. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ άρχισαν να ψάχνουν τις αποδείξεις και διαπίστωσαν ότι το QR code τους ήταν μη αναγνώσιμο. Οι αποδείξεις ήταν «μαϊμού» και είχαν εκδοθεί από επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι έχουν διαχειριστές Κινέζους, κατοίκους Σλοβακίας, κοινό εκπρόσωπο, Ελληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρείες με ύποπτη φορολογική συμπεριφορά, αλλά και κοινό λογιστή με τους προμηθευτές τους.

Η επιχείρηση

Αμέσως στήθηκε η επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος» για την έρευνα της υπόθεσης, από την οποία, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, διαπιστώθηκαν τα εξής:

Οι επιχειρήσεις διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την πραγματική αξία των αποδείξεων, μέσω της μεταφοράς της υποδιαστολής κατά ένα δεκαδικό ψηφίο. Για απόδειξη 99 ευρώ, διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 ευρώ και για απόδειξη 21 ευρώ έστελναν απόδειξη 2,1 ευρώ.

Οι 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων είχαν προμηθευτεί μηχανισμούς και λογισμικό από τους ίδιους προμηθευτές. Ολες οι επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο όλες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει, μέσα σε 27 ημέρες, 220.000 αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Οταν η πληρωμή είναι σε μετρητά, επιλέγεται στον μηχανισμό αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται μειωμένη έως και 90%.

Οταν η πληρωμή είναι με κάρτα, επιλέγεται αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται στο πλήρες ποσό.

Η επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα σε 11 σημεία σε όλη την Ελλάδα: Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Πατήσια, Πόρτο Ράφτη, Κομοτηνή, Κω, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κόρινθο.

Υπό την επίβλεψη εισαγγελικών λειτουργών, οι ελεγκτές προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στις έδρες των επιχειρήσεων, αλλά και σε εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, παριστάνοντας τους πελάτες. Συνολικά κατασχέθηκαν αντίγραφα περιεχομένων server, αρχεία βάσεων δεδομένων, σκληροί δίσκοι, USB, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορολογικοί μηχανισμοί και εκτυπωτές.

Η ομολογία

Τρεις ημέρες μετά την επιχείρηση ο κινέζος κάτοικος Σλοβακίας, βασικός ύποπτος και μοναδικός εταίρος / διαχειριστής της εταιρείας μηχανογράφησης ομολόγησε με επιστολή του ότι: «Μετά τη λήψη χρηματικού ποσού, επενέβη στη λειτουργία των φορολογικών λογισμικών – μηχανημάτων, μεταβάλλοντας κατάλληλα τα δεδομένα αναφοράς και αποκρύπτοντας πραγματικά στοιχεία». «Ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως περιπλοκότητας, ανεξαρτήτως «ευρηματικότητας» αυτών που σχεδιάζουν, όλων αυτών που στο τέλος της ημέρας διαπράττουν φοροδιαφυγή, ο «Χάρτινος Δράκος» τους έχει μικρές πιθανότητες και ελάχιστο διάστημα επιβίωσης» δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής.

ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: Έρχονται οι πρώτες αμοιβές έως 3.000 ευρώ

Χρηματικά μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ θα μοιράσει η ΑΑΔΕ σε πολίτες οι οποίοι από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής «Appodixi» κατήγγειλαν υποθέσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις και παραποιημένες ταμειακές μηχανές.

Τέλη Αυγούστου ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να υπογράψει τις πρώτες αποφάσεις για την πληρωμή των χρηματικών αμοιβών.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Απόβαση στη Γαλλία

Αρκετές μέρες πριν τους αγώνες τους οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες εγκλιματίζονται σε συνθήκες Ολυμπιακών Αγώνων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024