Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο αδερφές από τη Μογγολία υπέγραψαν τις μόνες Ολυμπιακές στολές που μοιάζουν με haute couture

Δύο αδερφές από τη Μογγολία υπέγραψαν τις μόνες Ολυμπιακές στολές που μοιάζουν με haute couture

Οι αδελφές Michel & Amazonka συζητούν για τις σφιχτές προθεσμίες, τις αρχαίες παραδόσεις και το νόημα πίσω από τις όμορφες στολές της χώρας τους σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Dazed Magazine.

«Το Παρίσι έχει προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 εδώ και σχεδόν ένα χρόνο – ψαρεύοντας ακαθαρσίες από τον Σηκουάνα (και στη συνέχεια κολυμπώντας στα νερά του για να αποδείξει την καθαριότητά τους), κλείνοντας γέφυρες για να δημιουργηθούν κερκίδες για τους θεατές και απομακρύνοντας τους άστεγους από τις πιο τουριστικές περιοχές, ώστε να μπορούν να ανεβάσουν την τιμή ενός croque madame κάπου κοντά στο μηνιαίο σας ενοίκιο» γράφει η Emma Elizabeth Davidson στο Dazed Magazine προλογίζοντας τη συνέντευξή της με το σχεδιαστικό δίδυμο των αδερφών Michel & Amazonka, το οποίο οραματίστηκε και υπέγραψε τις στολές της πατρίδας του για το επερχόμενο, μεγάλο αγωνιστικό event του πλανήτη.

«Ένα πράγμα που μπορώ πραγματικά να υποστηρίξω είναι η διασταύρωση μεταξύ αθλητισμού και μόδας, και, πιο συγκεκριμένα, οι προσαρμογές. Θυμάστε όταν όλοι έχασαν το μυαλό τους όταν ο Telfar Clemens εξόπλισε την ομάδα της Λιβερίας το 2021; Ή τη φορά που ο Issey Miyake επιστρατεύτηκε από τη Λιθουανία για να δημιουργήσει τις στολές της το 1992; Η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά τους σεβαστούς σχεδιαστές που ενώνουν τις δυνάμεις τους με παγκόσμιους ανταγωνιστές, με τον Yohji Yamamoto πίσω από την εμφάνιση της ομάδας της Ιαπωνίας και τους LVMH και Berluti να ντύνουν τη γαλλική ομάδα, χάρη εν μέρει στη χορηγία των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 από την LVMH» συνεχίζει η Emma Elizabeth Davidson στο Dazed Magazine.

Θυμάστε όταν όλοι έχασαν το μυαλό τους όταν ο Telfar Clemens εξόπλισε την ομάδα της Λιβερίας το 2021; Ή τη φορά που ο Issey Miyake επιστρατεύτηκε από τη Λιθουανία για να δημιουργήσει τις στολές της το 1992;

Οι στολές της Μογγολίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 

Τρεις, τελικά, οι αδερφές

Τίποτα όμως δεν τάραξε τα νερά όσο το επίσημο κιτ που φορούσε η ομάδα της Μογγολίας, το οποίο έγινε viral εν ριπή οφθαλμού. Σχεδιασμένα από τον μογγολικό οίκο υψηλής ραπτικής Michel & Amazonka, τα κομμάτια ήταν εμπνευσμένα από παραδοσιακά ενδύματα, με αρχαίες τεχνικές που μεταφέρθηκαν στο 2024 μέσω καινοτόμων κατασκευών και υφασμάτων: η Michel και η Amazonka όχι μόνο φτιάχνουν φοβερά ρούχα, αλλά από την αρχή δεσμεύτηκαν να φτιάξουν μία από τις πρώτες βιώσιμες μάρκες στην περιοχή.

«Ο οίκος ιδρύθηκε από τις αδελφές Michel και Amazonka και διευθύνεται από την τρίτη αδελφή, τη διευθύνουσα σύμβουλο Munkhjargal Choigaalaa. Επικοινωνήσαμε με το τρίο για να μάθουμε περισσότερα για το πώς προέκυψε η συνεργασία, τα μικροσκοπικά χρονικά πλαίσια και τις δραματικές εντυπώσεις» εξηγεί η Emma Elizabeth Davidson στο Dazed Magazine και προχωράει στη συνέντευξή της.

«Έπρεπε να υπογράψουμε τη συμφωνία μας στις αρχές Απριλίου και έπρεπε να ολοκληρώσουμε όλες τις στολές σε μόλις τρεις μήνες»

Michel & Amazonka

-Γεια σας Michel και Amazonka! Πρώτα απ’ όλα, πώς προέκυψε η συνεργασία με την Team Mongolia;

Michel & Amazonka: Αρχικά, δεν είχαμε επιλεγεί ως ο επίσημος προμηθευτής φέτος. Αλλά ξαφνικά η επιλεγμένη εταιρεία ακύρωσε τη συμμετοχή της, οπότε η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Μογγολίας μας επέλεξε να είμαστε ο επίσημος σχεδιαστής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Έπρεπε να υπογράψουμε τη συμφωνία μας στις αρχές Απριλίου και έπρεπε να ολοκληρώσουμε όλες τις στολές σε μόλις τρεις μήνες.

Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε μεγάλες συλλογές για το παραδοσιακό μογγολικό φεστιβάλ Naadam, αλλά το αφήσαμε στην άκρη για να δουλέψουμε πάνω στην Ολυμπιακή στολή. Στη συνέχεια, η Amazonka γέννησε στις 4 Απριλίου, οπότε ήταν ένα πολύ ταραχώδες και τρελό τρίμηνο για εμάς.

-Έχετε λοιπόν σχεδιάσει και στο παρελθόν για την Ολυμπιακή ομάδα. Μπορείτε να μας πείτε πότε;

Michel & Amazonka: Πρώτον, το 2020 κερδίσαμε τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των στολών της ομάδας της Μογγολίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Για δεύτερη φορά ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 2022, όταν επιλέχθηκαν οι στολές των σημαιοφόρων μας για το Ολυμπιακό Μουσείο.  Και για τρίτη φορά, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.

-Πείτε μας λοιπόν για το φετινό εκπληκτικό σχέδιο. Ποια ήταν η έμπνευση;

Michel & Amazonka: Αν ψάξετε στο Google για το φεστιβάλ Naadam, το οποίο είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες για όλους τους Μογγόλους, ο συνδυασμός Deel [παραδοσιακή μογγολική φορεσιά] και γιλέκου είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή για τους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες στο Naadam. Το μετατρέψαμε σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή με παραδοσιακά στοιχεία και σύμβολα. Για παράδειγμα, τα μανίκια του σημαιοφόρου ονομάζονται μανίκια μογγολικών τοξοτών, τα οποία βοηθούν τον τοξότη να ρίξει αποτελεσματικά και πιο μακριά.

-Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις λεπτομέρειες; Φαίνονται τόσο περίτεχνες.

Michel & Amazonka: Στο γιλέκο, κεντήσαμε τα Εννέα Λευκά Λάβαρα, την Ολυμπιακή δάδα, καθώς και μοτίβα φωτών αλλά και βουνά. Αυτό εκφράζει τις ακόλουθες έννοιες: «Το Naadam μας αρχίζει όταν τα Εννέα Λευκά Λάβαρα εισέρχονται στο στάδιο, συμβολίζοντας την ειρήνη και την ενότητα, Οι Παγκόσμιοι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν όταν ανάβει η δάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει την αρχή.

Πουλιά: Χρησιμοποιούμε μοτίβα πουλιών για να αντιπροσωπεύσουμε την ελευθερία και την προσδοκία, ενδεχομένως κεντημένα στους ώμους ή κατά μήκος των στριφωμάτων.

Βουνό και ουρανός: Ενσωματώνουμε μοτίβα βουνών και ουρανού, που συμβολίζουν τα απέραντα τοπία και τη φυσική ομορφιά της Μογγολίας διακριτικά σε όλο το σχέδιο. Οι αθλητές προσπαθούν να κερδίσουν το χρυσό όπως οι ορειβάτες που ανεβαίνουν στο Έβερεστ, το οποίο είναι και το νόημα του κεντήματος του βουνού. Αυτό αντιπροσωπεύει τη σκληρή δουλειά και την ανθεκτικότητα των αθλητών.

Εθνικά χρώματα: Χρησιμοποιούμε τα εθνικά χρώματα της Μογγολίας – μπλε, κόκκινο και λευκό. Ενσωματώνουμε αυτά τα χρώματα προσεκτικά για να διασφαλίσουμε ότι είναι τόσο εντυπωσιακά όσο και αντιπροσωπευτικά.

Στιγμιότυπα: Χρησιμοποιούμε χρυσές ή ασημένιες κλωστές για το κέντημα για να προσθέσουμε μια πινελιά κομψότητας και ανάδειξης.

Οι αθλητές αγωνίζονται να κερδίσουν το χρυσό όπως οι ορειβάτες που ανεβαίνουν στο Έβερεστ, το οποίο είναι και το νόημα του κεντήματος του βουνού. Αυτό αντιπροσωπεύει τη σκληρή δουλειά και την ανθεκτικότητα των αθλητών.

«Χρησιμοποιούμε μοτίβα πουλιών για να αντιπροσωπεύσουμε την ελευθερία και την προσδοκία, ενδεχομένως κεντημένα στους ώμους ή κατά μήκος των στριφωμάτων»

-Τι έλεγε η εντολή που σας έδωσε η ομάδα;

Michel & Amazonka: Είπαν να λάβετε υπόψη την άνεση, το χρώμα, την εθνική υπερηφάνεια και ταυτότητα.

-Υπήρχαν κάποιες εκτιμήσεις που έπρεπε να κάνετε για τα ρούχα που δεν θα κάνατε συνήθως;

Michel & Amazonka: Έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας ότι το Παρίσι θα είναι πολύ ζεστό φέτος, οπότε τα υλικά είναι ελαφρύτερα από τις παραδοσιακές επιλογές. Το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της μόδας, οπότε θέλαμε οι στολές μας να ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό, τη δεξιοτεχνία, το λεπτομερές νόημα, την κληρονομιά και την κομψότητά τους.

«Πόσοι έφτασαν στο facebook και το instagram μας για να δουν τη στολή μας; Τι συμβαίνει;»

-Τι πιστεύετε για την ανταπόκριση του κόσμου στη στολή και για το πόσο viral έχει γίνει;

Michel & Amazonka: Είμαστε ακόμη σε κατάσταση σοκ. Κάθε ώρα έρχονται νέα άρθρα και αναρτήσεις με τα ονόματά μας και είναι απίστευτο να βλέπουμε πόσοι άνθρωποι αγάπησαν το σχέδιό μας παγκοσμίως. Όπως, πόσοι έφτασαν στο facebook και το instagram μας για να δουν τη στολή μας; Τι συμβαίνει;

-Θα παρακολουθήσετε τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το σπίτι σας; Ποιο άθλημα περιμένετε με ενθουσιασμό να δείτε και σε ποιο πιστεύετε ότι η Μογγολία έχει καλές πιθανότητες;

Michel & Amazonka: Ναι, η ομάδα μας θα παρακολουθήσει την τελετή έναρξης μαζί. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που θα παρακολουθήσουμε τους Μογγόλους παλαιστές, καθώς η πάλη είναι παραδοσιακό άθλημα στη Μογγολία και οι αθλητές μας έχουν μεγάλες επιτυχίες σε αυτό. Επιπλέον, τα αγωνίσματα τοξοβολίας παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως δεδομένης της ιστορικής έμπνευσης πίσω από τις στολές. Θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς θα αποδώσουν οι αθλητές μας σε αυτά τα αγωνίσματα.

*Με στοιχεία από dazeddigital.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Πιρόλα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ιταλού κεντρικού αμυντικού Λορέντσο Πιρόλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024