«Επίταξη»: Μετωπική σύγκρουση ιδιωτών γιατρών και υπουργείου
Δεκαοκτώ Ιατρικοί Σύλλογοι κατηγορούν για πολιτικές αυταρχισμού τον Αδωνη Γεωργιάδη - Καμπανάκι για «μαύρες τρύπες» στο προσωπικό
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Πέδρο Πασκάλ – Πολ Μέσκαλ: Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Μονομάχου II» στο Μαρόκο
Ιδιώτες γιατροί και υπουργείο Υγείας οδεύουν σε μετωπική σύγκρουση, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στον χώρο υγείας, στην περίπτωση που δεν βρεθεί, έστω στο παρά πέντε, μια συναινετική λύση για την ενίσχυση των νοσοκομείων σε 14 περιοχές του χάρτη.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι στις «κόκκινες» περιοχές του χάρτη φαίνεται αντανακλαστικά να απορρίπτουν κάθε κίνηση συμβιβασμού
Και αυτό διότι η χθεσινή «πυροσβεστική» λύση και παράλληλα «πληρωμένη» απάντηση προς την οδό Αριστοτέλους που επιφύλασσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) δεν είναι βέβαιο πως θα κάμψει τις έντονες αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών.
Ανακοίνωση από τον ΠΙΣ
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΠΙΣ αποφάσισε να χορηγήσει από το ταμείο του «επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε συνάδελφο που θα συνδράμει, ποσό που ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβει για δύο εφημερίες επί τρεις μήνες». Επιπλέον και με τη συνεργασία των επιστημονικών εταιρειών θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία πανελλήνια συνέδρια σε κάθε μέλος του που θα συνδράμει το ΕΣΥ στην οριακή αυτή φάση.
Δεδομένου, δε, ότι στην πράξη χρειάζονται συνολικά 39 γιατροί (κυρίως παθολόγοι) για να καλύψουν τα δυσθεώρητα πλέον κενά σε 14 νοσοκομεία (σε Κω, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργο, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο), συμπεραίνεται πως ο ΠΙΣ προσφέρει… χορηγία ύψους τουλάχιστον 39.000 ευρώ για να «μπαλωθούν» τα κενά στις εφημερίες των νοσοκομείων.
Στην ίδια ανακοίνωση εντούτοις, υιοθετεί ιδιαίτερα καυστικό λόγο όταν υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας σε ό,τι αφορά τις παθολογικές κλινικές».
Και έπειτα ασκεί αυστηρή κριτική προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι «ουδέποτε θέσπισε ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές, δεν τηρεί ούτε καν την πρόβλεψη για αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου που όφειλε να υλοποιήσει έως τις 30/6/2023 και τώρα υπόσχεται να εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ έως τα τέλη Αυγούστου… Είναι προφανές ότι δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν τρέχοντας από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο».
«Απειλητικές συνθήκες εργασίας»
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι στις «κόκκινες» περιοχές του χάρτη πάντως φαίνεται αντανακλαστικά να απορρίπτουν κάθε κίνηση συμβιβασμού, αν και η σημερινή ημέρα παραμένει κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις. Σε επικοινωνία των «ΝΕΩΝ» εκπρόσωποι του κλάδου επισήμαναν άλλωστε ότι το ζητούμενο δεν είναι οικονομικό. Και περιέγραφαν πως το κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για εφημέρευση ιδιωτών στο ΕΣΥ ισοδυναμεί με «απειλητικές συνθήκες εργασίας».
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται, όπως εξηγούσαν, βαριά πάσχοντες, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτικά σχήματα και νοσοκομειακές αγωγές που δεν αποτελούν καθημερινή πράξη στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας. Υπό το πρίσμα αυτό καλούνται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν σε ένα ούτως ή άλλως επισφαλές πλαίσιο.
Μάλιστα, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ίδια πρόταση από την οδό Αριστοτέλους θέλει τους ιδιώτες γιατρούς να εκτελούν εφημερίες σε νοσοκομεία ακόμα και έως τα τέλη του έτους, ευελπιστώντας ότι έως τότε θα έχουν καλυφθεί οι «μαύρες τρύπες» με μόνιμο προσωπικό.
Στο μεσοδιάστημα όμως, και σύμφωνα με τον αντίλογο που εκφράζουν οι ιδιώτες γιατροί, θα έχει δημιουργηθεί ένα «ψηφιδωτό» πολλαπλών εργασιακών σχέσεων και αμοιβών εντός των νοσηλευτικών μονάδων που ιδίως στις τοπικές κοινωνίες θα εντείνει το αίσθημα ανισότητας.
Υπενθυμίζεται, δε, πως 18 Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την επικράτεια αντέδρασαν τα περασμένα 24ωρα στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, τονίζοντας πως δεν θα ανεχθούν πολιτικές αυταρχισμού την ώρα που έχουν καταθέσει πλήθος προτάσεων για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες όμως παραμένουν στο συρτάρι.
Εν τω μεταξύ, και υπό τις αβέβαιες αυτές συνθήκες, εκκρεμεί η προειδοποίηση από την οδό Αριστοτέλους για «μπλόκο» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς που δραστηριοποιούνται στις επίμαχες 14 περιοχές, όπου και καταγράφονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις στο ΕΣΥ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις