Με τον παρατεταμένο καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διανοούνται να πέσουν στο κρεβάτι να κοιμηθούν χωρίς κάτι να τους δροσίζει.

Επειδή, όμως, το air condition είναι σχεδόν απαγορευτικό λόγω των υψηλών τιμών στο ρεύμα, πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ανεμιστήρα που δροσίζει και «καίει» λιγότερο.

Η χρήση του όμως εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που κοιμούνται αγκαλιά με τον ανεμιστήρα, καθώς μπορεί να προκαλέσει από ενοχλητικές αλλεργίες μέχρι και πονόλαιμους.

Προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει

Αλλεργίες: Εάν έχετε αλλεργίες, η χρήση του ανεμιστήρα μπορεί να τις επιβαρύνει, καθώς στους έλυκές του συγκεντρώνεται πολλή σκόνη. Κατά την ενεργοποίησή του, η σκόνη διαχέεται στον χώρο και επιβαρύνει την υγεία. Αν πάλι διαπιστώσετε ότι υποφέρετε από υπερβολικό φτέρνισμα, υγρά μάτια, ρινική καταρροή, φαγούρα στο λαιμό, ακόμη και δυσκολίες στην αναπνοή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σκόνη στα πτερύγια του ηλεκτρικού ανεμιστήρα σας. Αν υπάρχει σκόνη, καλό θα ήταν να καθαρίζατε πρώτα τα πτερύγιά του.

Ξηρός αέρας: Ο ανεμιστήρας μπορεί να ξηράνει τον αέρα στον χώρο που χρησιμοποιείται. Αναπνέοντας σε ξηρό περιβάλλον μπορεί να έχετε παρενέργειες όπως άσθμα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, ρινορραγίες και αφυδάτωση. Ο υπερβολικός αέρας που δημιουργείται από έναν ανεμιστήρα μπορεί να στεγνώσει τη μύτη και το λαιμό σας, με αποτέλεσμα το σώμα σας να παράγει περισσότερη βλέννα προκειμένου να παραμείνει ενυδατωμένο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλές παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο και βουλωμένη μύτη. Ευτυχώς, η διατήρηση της πρόσληψης νερού θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, με τον εμπειρογνώμονα να συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον δύο λίτρων την ημέρα.

Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις: Οι άνθρωποι που τους «χτυπά» κατευθείαν ο αέρας, ενδέχεται να ξυπνήσουν με πόνους και δυσκαμψία στους μύες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο δροσερός αέρας μπορεί να κάνει τους μύες και τις αρθρώσεις να φαίνοναι δύσκαμπτοι και μερικές φορές να πονάνε ή να παθαίνουν κράμπες. Εάν ξυπνάτε με πόνους στον αυχένα το πρωί, ίσως να είναι επειδή φυσάει κατευθείαν πάνω σας ο ανεμιστήρας. Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάστε να αποφύγετε τη χρήση του για μερικές νύχτες για να δείτε αν εντοπίζετε διαφορά στον πόνο.

Συμβουλές για να μην ζεσταίνεστε τη νύχτα

Αν δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε προβλήματα υγείας όπως τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που συστήνουν οι ειδικοί για να παραμείνετε δροσεροί τη νύχτα:

  • Βάλτε τη μαξιλαροθήκη ή τη θερμοφόρα σας στην κατάψυξη πριν από τον ύπνο σας.
  • Βάλτε τους καρπούς σας κάτω από κρύο νερό όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας
  • Κρατήστε τις κουρτίνες του υπνοδωματίου σας κλειστές όλη την ημέρα
  • Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Τελειώστε την τελευταία σας μπύρα, κρασί ή αλκοολούχο ποτό τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο
  • Αλλάξτε το κάλυμμα του παπλώματός σας με ένα άλλο πιο λεπτό και ανοιχτόχρωμο.