Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Σημάδια υποχώρησης του υδραργύρου - Πότε θα πέσει η θερμοκρασία

Καύσωνας: Σημάδια υποχώρησης του υδραργύρου – Πότε θα πέσει η θερμοκρασία

Σε κλοιό ακραίας ζέστης η χώρα για δέκατη τρίτη μέρα. Ο καύσωνας υποχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν. Μικρές ανάσες πριν ο υδράργυρος σκαρφαλώσει πάλι.

«Πολύ ισχυρή» και σε κάποιες περιπτώσεις «ακραία» είναι η θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ο καύσωνας που για δέκατη τρίτη ημέρα επιμένει με θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους 40°C συνεχίζει να ταλαιπωρεί.

Η καταπόνηση του πληθυσμού είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς πως το θερμόμετρο ακόμα και το βράδυ δεν πέφτει κάτω από τους 30°C σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα (22/07), σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Ενθαρρυντικά είναι τα προγνωστικά μοντέλα καθώς αναμένουμε πτώση των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών

Από την Τρίτη (23/07) σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα θα υπάρξει μια μικρή υποχώρηση που την Παρασκευή και τα Σάββατο θα γίνει αισθητή όμως δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Υψηλές θερμοκρασίες και το Σαββατοκύριακο

Πτώση της θερμοκρασίας αλλά για λίγο

Σύμφωνα με 32 προγνωστικά σενάρια, από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας, από τις 20 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το σύνολο των διαθέσιμων προγνωστικών σεναρίων αναμένεται σύντομη αλλά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 25/7.

Η πρόγνωση της πορείας της θερμοκρασίας μετά τις 27/7 έχει μεγάλη αβεβαιότητα όμως η πλειοψηφία των προγνωστικών σεναρίων δείχνουν ότι και πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Από την Παρασκευή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

Ανάλογη η πρόγνωση και του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου που έδωσε πρόβλεψη για τη θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την Κυριακή (21/7) μέχρι το ερχόμενο Σάββατο (27/7).

Σύμφωνα με το γράφημα που ανέβασε στο προφίλ του στο Facebook αύριο και μεθαύριο ο υδράργυρος θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί. Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 40 και 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τρίτη (23/7) και την Τετάρτη (24/7) ο υδράργυρος θα πέσει στους 35 και 36 βαθμούς.

Την Πέμπτη (25/7) η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει τους 34 βαθμούς, ενώ αισθητή πτώση αναμένουμε την Παρασκευή (26/7) και το Σάββατο (27/7) όταν η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 31 και 32 βαθμούς.

Το «διάγραμμα της αλήθειας»

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, χρειάζεται «λίγη υπομονή ακόμα μερικά 24ωρα». Μετά το έντονο και παρατεταμένο κύμα ζέστης, όπως αναφέρει, προς τα μέσα της νέας εβδομάδας φαίνεται ικανοποιητική πτώση του υδραργύρου όπου σύμφωνα και με το «διάγραμμα της αλήθειας» φαίνεται να προσεγγίζουμε ύστερα από πολύ καιρό τα κανονικά για την εποχή επίπεδα που είναι περίπου οι 35°C σε ό,τι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αυτή η υποχώρηση του υδραργύρου θα συνοδευτεί και από έντονη αστάθεια με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια.

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Σάββατο (20-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (21-7-2024) και τη Δευτέρα (22-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και πιθανόν τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Πιρόλα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ιταλού κεντρικού αμυντικού Λορέντσο Πιρόλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024