«Πρόβλημα για την Ελλάδα τα μεταχειρισμένα Bradley»
Σύμφωνα με το Balkanska Bezbednosna mresa η Ελλάδα δεν προχωρά σε αγορές οχημάτων και σκαφών λόγω υψηλού κόστους συντήρησης από τον Ελληνικό Στρατό
- Τι συμβαίνει στο αριστερό «ημισφαίριο» της πολιτικής ζωής;
- Νέο θρίλερ με την υγεία του Χαμενεΐ - Αναφορές ότι έχει πέσει σε κώμα
- Το Υπουργείο Εξωτερικών βάζει στόχο την «Ισότητα» – Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης
- Μεθυσμένο ζευγάρι προκάλεσε καταστροφές στο νοσοκομείο Βόλου - Φώναζαν και έβριζαν το προσωπικό
«Η Ελλάδα δεν θα αγοράσει μεταχειρισμένα Bradley και πολεμικά πλοία λόγω υψηλού κόστους συντήρησης», μετέδωσε το «Balkanska Bezbednosna mresa».
To site που ειδικεύεται σε αμυντικά θέματα στα Βαλκάνια αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα συνάντησε εμπόδιο επειδή η Αθήνα αρνείται να παραλάβει μεταχειρισμένα οχήματα μάχης πεζικού και πολεμικά πλοία λόγω του υψηλού κόστους της γενικής επισκευής, αλλά ταυτόχρονα θέλει να επισημοποιήσει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 με την Ουάσιγκτον το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας απέρριψαν τη δωρεά 4 φρεγατών «Freedom Class Littoral Combat Ship» επειδή είναι παλαιότερες εκδόσεις που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις για να τεθούν σε επιχειρησιακή κατάσταση τα πλοία. Για τους ίδιους λόγους, απορρίφθηκε και η δωρεά 164 μεταχειρισμένων οχημάτων μάχης πεζικού Bradley.
Ερωτηματικό είναι και η παραλαβή του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130H Hercules.
«Το πακέτο Μπλίνκεν»
Το αναφερόμενο όπλο αποτελεί μέρος του λεγόμενου «Το πακέτο του Μπλίνκεν» συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Η συμφωνία περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων και την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35.
Στόχος είναι να βοηθηθεί ο εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Στρατού και η Αθήνα να στείλει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο ελληνικός στρατός διαθέτει παλαιότερα μοντέλα μάχης οχημάτων πεζικού BMP-1 σοβιετικής και γερμανικής παραγωγής Marder.
Τα Marder ελήφθησαν ως δωρεά από το Βερολίνο και σε αντάλλαγμα, η Αθήνα δώρισε μέρος του BMP-1 στην Ουκρανία.
Το μόνο μέρος του πακέτου της Blinken που αναμένεται να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα είναι η πώληση νέων F-35. Η Αθήνα θέλει να κλείσει η συμφωνία αγοράς το συντομότερο δυνατό, δηλαδή πριν από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα φρεγάτας «Constellation». Είναι ένα κοινό πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού και των ευρωπαϊκών χωρών για την κατασκευή μιας σύγχρονης φρεγάτας πυραύλων. Επίσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν η απόρριψη των δωρεών θα επηρεάσει την προμήθεια μάχιμων ελικοπτέρων UH-60 «Black Hawk» και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16.
Τον Απρίλιο η Ελλάδα διέθεσε προς πώληση 100 αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό κόστος και να συμπληρώσει τον προϋπολογισμό, με στόχο να έχει περισσότερα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του στρατού», καταλήγει στην αναφορά του «Βαλκανικό Δίκτυο Ασφάλειας» όπως είναι η ονομασία του στα ελληνικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις