CrowdStrike: «Βραχυκύκλωμα» για 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows – 7,5 χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις
Ίσως το μεγαλύτερο ψηφιακό «μπλακ άουτ» που έχει συμβεί ποτέ παγκοσμίως το πρόβλημα με την CrowdStrike.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα τα απόνερα του πρωτοφανούς «μπλακ άουτ» που προκάλεσε μια ενημέρωση ρουτίνας του ευρέως διαδεδομένου λογισμικού κυβερνοασφάλειας της CrowdStrike.
Το χάους που προκλήθηκε προκάλεσε πανικό σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο καθώς άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα υπολογιστικά τους συστήματα που «έτρεχαν» σε περιβάλλον Microsoft.
Τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, νοσοκομεία, ακόμη και κυβερνητικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες στα αεροδρόμια, σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ασία να μην έχουν τέλος ένα 24ωρο μετά το τεχνικό σφάλμα.
Eπτάμιση χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί παγκοσμίως, το τελευταίο 24ωρο. Το ντόμινο των ακυρώσεων συνεχίζεται, προβλήματα και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
«Ήταν μία τεράστια διακοπή λειτουργίας υπολογιστών που έχει επηρεάσει τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Δεν ήταν κυβερνοεπίθεση, αλλά μία αναβάθμιση λογισμικού, που δεν έγινε σωστά», αναφέρει ρεπορτάζ του δικτύου «7News».
Συνολικά, υπολογίζεται πως επτάμιση χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί παγκοσμίως, το τελευταίο 24ωρο, παρά τις διαβεβαιώσεις αεροπορικών εταιρειών πως οι υπολογιστές επανέρχονται σταδιακά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα εισιτήρια συμπληρώνονται με το χέρι, από τους υπαλλήλους στα αεροδρόμια.
Αναμονή και ακυρώσεις στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η εικόνα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι βελτιωμένη, σε σύγκριση με την Παρασκευή (19/07), όμως το ντόμινο των ακυρώσεων σε πτήσεις, συνεχίζεται και το Σάββατο (20/07).
Τα περισσότερα προβλήματα που εντοπίζονται στο Ελευθέριος Βενιζέλος αφορούν ακυρώσεις πτήσεων από και προς την Αμερική, ενώ αρκετές καθυστερήσεις υπάρχουν και στις αφίξεις από τα αεροδρόμια του εξωτερικού.
Μία τετραμελής οικογένεια από την Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών είδε την πτήση της να ακυρώνεται. Αναγκάστηκαν να κλείσουν εισιτήρια με ενδιάμεσο σταθμό στη Νέα Υόρκη, για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
«Έπρεπε να πληρώσουμε επιπλέον για νέα εισιτήρια, για ταξί, για ξενοδοχείο, για φαγητό, για όλα».
Προβλήματα όμως υπήρξαν και στις πτήσεις προς Ελλάδα.
«Ήμασταν σε ένα αεροπλάνο που επρόκειτο να απογειωθεί και περιμέναμε να μάθουμε τι θα συμβεί. Τελικά, η πτήση ακυρώθηκε, αποβιβαστήκαμε από το αεροπλάνο και πήγαμε σπίτι μας, προσπαθώντας να βρούμε άλλο τρόπο να έρθουμε στην Αθήνα».
Ειδικοί επισημαίνουν πως θα χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και προειδοποιούν πως χάκερς καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν το κενό ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας του προβλήματος από το σφάλμα της εταιρείας Crowdstrike.
Βελτιωμένη η κατάσταση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Στη χώρα μας, τα προβλήματα ήταν μικρότερα, γιατί η συγκεκριμένη αναβάθμιση ήταν προγραμματισμένη για αργότερα.
Βέβαια, η σημερινή εικόνα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σχέση με χθες είναι βελτιωμένη, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται.
Παρ’ όλα αυτά παραμένουν κάποια προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται κι αφορούν κυρίως πτήσεις του εξωτερικού.
Με ανακοίνωσή του το αεροδρόμιο του «Ελ. Βενιζέλος» αναφέρει:
«Η παγκόσμια τεχνική βλάβη ευρείας κλίμακας σε συστήματα πληροφορικής, η οποία παρουσιάστηκε χθες, Παρασκευή 19 Ιουλίου, βαίνει προς επίλυση. Το επιβατικό κοινό που πρόκειται να ταξιδέψει, να επικοινωνεί προηγουμένως με την αεροπορική του εταιρεία».
Επηρεάστηκαν 8,5 εκατομμύρια συσκευές που «τρέχουν» Windows
Στο μεταξύ, η Microsoft εκτιμά ότι το παγκόσμιο ψηφιακό «μπλακ άουτ» επηρέασε περίπου 8,5 εκατομμύρια συσκευές. Ο τεχνολογικός κολοσσός, ο οποίος τόνισε ότι δεν ευθύνεται για τη χθεσινή καράρρευση, ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% όλων των συσκευών Windows παγκοσμίως.
Η Microsoft σημείωσε επίσης ότι «εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο» για να παρέχει «συνεχείς ενημερώσεις και υποστήριξη», με τη βοήθεια της CrowdStrike.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο ψηφιακό «μπλακ άουτ» που έχει συμβεί ποτέ παγκοσμίως.
Ξαφνικά η «μπλε οθόνη θανάτου» η οποία εμφανίζεται στα Windows όταν πρέπει να τερματιστεί απότομα η λειτουργία ή όταν πρέπει να γίνει restart για να αποφευχθούν ζημιές του συστήματος πλημμύρισε τις οθόνες των υπολογιστών.
Η ενημέρωση, σύμφωνα με ειδικούς του τεχνολογικού κλάδου, δεν είχε προφανώς υποβληθεί σε επαρκείς ποιοτικούς ελέγχους προτού κυκλοφορήσει σκορπώντας αναστάτωση. Η νεότερη έκδοση του λογισμικού (Falcon Sensor) υποτίθεται ότι θα καθιστούσε ασφαλέστερα τα συστήματα των πελατών της CrowdStrike…
Τα προβλήματα σε μεγάλο βαθμό ξεπεράστηκαν όμως δεν εκμηδενίστηκαν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις