Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κινητά τηλέφωνα: Αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για το πρώτο smartphone στα παιδιά - Οι δύο λόγοι

Κινητά τηλέφωνα: Αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για το πρώτο smartphone στα παιδιά – Οι δύο λόγοι

Τι δείχνει έρευνα για τη ψυχική υγεία των παιδιών που κάνουν χρήση των συσκευών ή των social media- Ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστηρίζει, με επιχειρήματα, ότι ξέρει τη σωστή ηλικία

Πλέον, τα smartphones αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ζωής μας – το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες, αλλά και για τους ανήλικους. Ως εκ τούτου μία βασική ανησυχία των γονέων είναι το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να επιτρέψουν στα παιδιά τους τη χρήση κινητού τηλεφώνου, αφού έρευνες δείχνουν ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Έρευνα δείχνει ότι η ψυχική υγεία των κοριτσιών επηρεάζεται πιο εύκολα από εκείνη των αγοριών, στις αντίστοιχες ηλικίες

Σύμφωνα με το CNBC, μελέτη της Sapien Labs που έγινεν σε 27.969 άτομα ηλικίας 18-24 ετών από 41 χώρες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψυχική υγεία των νέων ήταν χειρότερη όσο νωρίτερα αποκτούσαν το πρώτο τους smartphone. Πιο συγκεκριμένα, το 74% των κοριτσιών που έλαβαν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των έξι ετών δήλωσαν ότι ένιωθαν θλιμμένες ή ότι δυσκολεύονταν. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 52% για εκείνα που πήραν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των 15 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα αγόρια ανέρχονται σε 42% για την πρώτη περίπτωση, ενώ στην δεύτερη μειώθηκαν σε 36%.

Η πιο «σωστή» ηλικία – Οι λόγοι που την τεκμηριώνουν

Ο Ζακ Ράους, ερευνητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής ερευνητής του Νο. 1 μπεστ σέλερ των New York Times «The Anxious Generation» του Jonathon Haidt, δήλωσε ότι οι συνιστώμενες ηλικίες είναι των 14 ετών για τα smartphones και των 16 ετών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το γυμνάσιο συνήθως απευθείνεται στις προεφηβικές ηλικίες οπότε, και καλό θα ήταν να αποφεύγηεται η χρήση των κινητών σε αυτές τις ηλικίες διότι, όπως εξηγεί ο ίδιος:

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουμε να βγάλουμε τα τηλέφωνα από το γυμνάσιο, επειδή είναι η περίοδος κατά την οποία τα παιδιά βρίσκονται στην πρώιμη εφηβεία, όταν δηλαδή είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ανασφαλή. Είναι ήδη μια δύσκολη περίοδος, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τα τηλέφωνα εκεί μέσα», εξήγησε.

Τότε είναι η «περίοδος της μεγαλύτερης ευπάθειας κατά τη διάρκεια της εφηβείας», δήλωσε ο Ζακ Ράους, ενώ πρόσθεσε ότι στην έβδομη τάξη, η οποία είναι περίπου στις ηλικίες 12 έως 13 ετών, «υπάρχει ο περισσότερος εκφοβισμός από οποιαδήποτε τάξη εκεί έξω» και έτσι η καθυστέρηση της χρήσης smartphone αποτρέπει την περαιτέρω ενίσχυση του ζητήματος.

Ο Ράους παραδέχτηκε ότι οι ηλικίες που προτείνονται στο βιβλίο «The Anxious Generation» είναι «κατά κάποιο τρόπο αυθαίρετες», αλλά ότι προσπαθούν να θέσουν έναν «συλλογικό κανόνα» που οι γονείς μπορούν να συμφωνήσουν και να ακολουθήσουν.

«Αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό από κοινού, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να δράσουμε», εξήγησε. Έτσι, αν καθυστερήσουμε μέχρι τα 14, το οποίο είναι ένα λογικό αίτημα, μπορούμε να βοηθήσουμε τουλάχιστον να βγει από τις μικρότερες ηλικίες, που αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλο και μεγαλύτερα ποσοστά των 10χρονων και των 6χρονων έχουν ήδη τη δική τους συσκευή».

Sports in

Μια κίνηση που «έδειξε» πολλά

Η πάσα του Κωστούλα στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού φανερώνει τον σωστό τρόπο σκέψης του νεαρού στράικερ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024