Με αφετηρία μια αληθινή ιστορία και με όχημα τη μέθοδο του θεάτρου ντοκιμαντέρ, αναπτύσσεται στη σκηνή μια πολιτική αλληγορία γύρω από το ζήτημα της κοινωνικής βίας που εκδηλώνεται, ολοένα και περισσότερο, εναντίον των πλέον αδυνάμων.

Είδαμε την παράσταση, που έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιουλίου στον κατάμεστο Χώρο Η, της Πειραιώς 260.

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που είχε από το κοινό του Φεστιβάλ το 2023 η «Δημοκρατία του Μπακλαβά», ο Ανέστης Αζάς επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.

19, 20 και 21 Ιουλίου 2024 στην Πειραιώς 260

Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί Γιώργος Κατσής, Έλενα Μαυρίδου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Μαρία Πετεβή, Gary Salomon και Cem Yiğit Üzümoğlu ενσαρκώνουν μοναδικά τους ήρωες – σκύλους, οι οποίοι καλούνται να εξυγνιάσουν μια άγρια δολοφονία.

Όλα ξεκινούν όταν σε μια τουριστική κωμόπολη ένας ανυπεράσπιστος σκύλος βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Αυτό το γεγονός στέκεται ως αφορμή για τα υπόλοιπα σκυλιά να συνασπιστούν για να εξιχνιάσουν το έγκλημα και  κυρίως να βρουν τον ένοχο.

Καρά τη διάρκεια της παράστασης δύο μουσικοί επί της σκηνής

Οι ήρωες προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια εκδοχή μπορεί να είναι η αληθινή

Ήταν άνθρωπος ο δολοφόνος, όπως είχε ακουστεί αρχικά, ή το οικόσιτο ζώο έπεσε θύμα αγέλης άλλων, αδέσποτων σκύλων, όπως λέει το τελικό πόρισμα των αρχών;

Στο νέο αυτό έργο, ο Ανέστης Αζάς δίνει τον πρώτο λόγο στα σκυλιά, που συμβολίζοντας την ανιδιοτελή αγάπη, συνασπίζονται ενάντια στους ανθρώπους. Το περιστατικό κακοποίησης και θανάτωσης ενός αθώου ζώου γίνεται ο πυρήνας μιας παράστασης για τη σκληρότητα των ανθρώπων και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Μια παράσταση, με καυστικό λόγο, σχόλια, δυνατές ερμηνείες, καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία, αδιάλειπτη ροή, δυνατό ρυθμό, που όλα αυτά γεννούν συναίσθημα και έντονο προβληματισμό για το ανθρώπινο είδος και τη σχέση του με τα άλλα είδη και τη φύση γενικότερα.

Ο Ανέστης Αζάς και η ομάδα του κατάφεραν ένα πολύ δυνατό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που κράτησε σε εγρήγορση τους θεατές και τα 90 λεπτά της παράστασης αποζημιώνοντας τους με ένα συνεχές ενθουσιώδες χειροκρότημα.

Κείμενο Γεράσιμος Μπέκας, Μιχάλης Πητίδης, Ανέστης Αζάς

Τα Σκυλιά παρουσιάζονται και στο πλαίσιο του grape – Greek Agora of Performance 2024

Το grape – Greek Agora of Performance αποτελεί μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με σκοπό τη συστηματοποίηση της προβολής των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία Ανέστης Αζάς

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας για το 2024 παρουσιάζονται 8 έργα την περίοδο 21 – 25 Ιουλίου

Οι επιλεγμένες παραγωγές εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας: το ζήτημα της ταυτότητας -εθνικής, φυλετικής, σεξουαλικής-, το ζήτημα της πολιτειότητας, της δικαιοσύνης και της ισότητας, τη σχέση των γυναικών με το σώμα και τη μητρότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και την επίδραση της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, την αναζήτηση ελπίδας και σταθερότητας αλλά και τη χαρά της συνύπαρξης σ’ ένα κόσμο που επικρατεί μια καθολική αίσθηση αστάθειας και ανησυχίας και απομόνωσης.