Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που καταφέρθηκε μεταξύ άλλων και κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Όπως τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, «εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή».

Καταληκτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «εξάλλου ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».

Ερντογάν: Παράλογες οι δηλώσεις Δένδια – Ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο

Νωρίτερα, όσον αφορά για το τι πρέπει να γίνει στο Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για λύση δύο κρατών. «Οι προσπάθειές μας για άρση του εμπάργκο θα αυξηθούν περαιτέρω. Η στήριξή μας παραμένει», ανέφερε.

«Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο», είπε επισημαίνοντας πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.

«Αν θέλετε λύση, λέμε, παραδώστε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν είναι δυνατόν να αγνοείτε τους Τουρκοκυπρίους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ «να μην κάνει παρενοχλήσεις» και υποστήριξε ότι γίνονται ανεύθυνες κινήσεις.

Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, η τουρκική εισβολή ήταν «ειρηνευτική επιχείρηση», όπου έδωσε «τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να ατενίσουν το μέλλον με εμπιστοσύνη».