Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης – Ερντογάν παρόντες σε αντίθετες εκδηλώσεις στην Κύπρο – Παρελάσεις στα κατεχόμενα εκδηλώσεις μνήμης και μνημόσυνα στη Μεγαλόνησο

Μητσοτάκης – Ερντογάν παρόντες σε αντίθετες εκδηλώσεις στην Κύπρο – Παρελάσεις στα κατεχόμενα εκδηλώσεις μνήμης και μνημόσυνα στη Μεγαλόνησο

50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. 50 χρόνια κατοχής. Και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σχεδιάσει τη μεγαλύτερη φιέστα που έγινε σε αυτό το μισό αιώνα.

Στην Κύπρο βρίσκονται ήδη 50 πολεμικά πλοία στην Κερύνεια, μεταξύ αυτών και το ελικοπτεροφόρο Ανατολού. Ενώ εδώ και μερικά χρόνια στην παραλία όπου έγινε η τουρκική απόβαση έχει στηθεί και λειτουργεί ως «μουσείο» ένα πολεμικό πλοίο της κλάσης αυτών που συμμετείχαν στην εισβολή το 1974.

Στους εορτασμούς για τη διχοτόμηση θα συμμετάσχουν ακόμα μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας, τα Τουρκικά Αστέρια.

Θα είναι δηλαδή μία παρέλαση που θα θυμίζει σε πολλά την εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974. Ένα μήνυμα προς τους ελληνοκύπριους, προς το εθνικιστικό κοινό της Τουρκίας, αλλά και προς τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι πλέον αντιδρούν όλο και περισσότερο στα τετελεσμένα της κατοχής, στον εποικισμό, αλλά και στην επιλογή της Άγκυρας να μετατρέψει τα κατεχόμενα στην «πίσω αυλή της Τουρκίας», όπως λένε οι ίδιοι. Σε μία «μαύρη τρύπα», ανομίας, ξεπλύματος χρήματος, που η μετανάστευση αλλάζει ραγδαία τη σύσταση του πληθυσμού.

Στην παρέλαση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  θα παρακολουθήσει την παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί, όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, ακόμα και επί ηγεσίας Ακιντζί, ωστόσο πέρα από το μεγαλείο των εκδηλώσεων και την προσπάθεια να κάνουν μεγαλύτερο θόρυβο από ποτέ για την Αθήνα και τη Λευκωσία σημασία έχουν και οι δηλώσεις που θα επιλέξει να κάνει ο τούρκος πρόεδρος. Και αν τελικά θα αφήσει έστω και ένα ελάχιστον περιθώριο που θα μπορέσει να υπονοήσει κινήσεις για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Εκτός από τον Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο δίνουν επίσης το παρών ο κυβερνητικός του εταίρος, επικεφαλής του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Ψήφισμα

Πριν τους εορτασμούς υπήρξε και ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στην οποία μόνη λύση εμφανίζεται αυτή των δύο κρατών. Απαιτείται δε η «διεθνής κοινότητα να αποδεχθεί τα γεγονότα στο νησί, να τερματίσει την απάνθρωπη απομόνωση την οποία υφίσταται ο τουρκοκυπριακός λαός και να αναγνωρίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” όπως της αξίζει».

Οι τουρκικοί εορτασμοί που έχουν ξεκινήσει από χθες θα κορυφωθούν το πρωί του Σαββάτου στην κατεχόμενη Κύπρο, με τον Ερντογάν παρόντα.

Ο Μητσοτάκης

Το απόγευμα θα προσγειωθεί στην Κϋπρο για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό  Μέγαρο, καλεσμένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα βρεθεί στην Κύπρο στην μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου. Τον Μητσοτάκη θα συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το πρωί του Σαββάτου στην Κύπρο θα βρεθεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του (ΣΚΑΙ) δήλωσε ότι «αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία»…

Δύσκολη μέρα

Αν και αισιόδοξος ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι το Σάββατο θα είναι μία δύσκολη μέρα για τον ελληνισμό.

Ανάλογα με τις δηλώσεις Ερντογάν όλοι περιμένουν και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, από την Λευκωσία και το πλαίσιο στο οποίο θα επιλέξει να κινηθεί. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να καταδικάσει τα τετελεσμένα της κατοχής στέλνοντας μηνύματα υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Με το Κυπριακό και την παρουσία Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κύπρο το Σάββατο να είναι για πολλούς μία άσκηση ισορροπιών και για τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας.

Μία δύσκολη άσκηση

Εκδηλώσεις μνήμης και στην Αθήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο όπως και κάθε χρόνο η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει τριάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Κϋπρο στο Άλσος Στρατού, στην Στήλη Πεσόντων της Κυπριακής Τραγωδίας στην Πλατεία Μαδρίτης, ενώ στις 11 το πρωί θα γίνει Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, στο οποίο παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Sports in

Απόβαση στη Γαλλία

Αρκετές μέρες πριν τους αγώνες τους οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες εγκλιματίζονται σε συνθήκες Ολυμπιακών Αγώνων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024