Για «νέο προκλητικό ρεσιτάλ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την προκλητική κατοχή του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», κάνει λόγο η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

Όπως τονίζει, «για άλλη μία φορά, ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει να κινηθεί εκτός διεθνούς νομιμότητας, ονομάζοντας την εισβολή ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ και απορρίπτοντας τη μόνη δέουσα, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, λύση. Τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

«Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει σθεναρά να διεκδικήσει η όποια βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να συνοδεύεται με προσπάθεια για συμμόρφωση της Τουρκίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου.

«Η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας»

Και προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, πάγια υποστηρίζει την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, από την Ουκρανία ως τη Γάζα, κι ενώ η ηγεσία της ΕΕ τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά – αλληλεγγύη στην Ουκρανία, ανοχή για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο – υποστηρίζουμε την ανάγκη η Ελλάδα, ξαναπιάνοντας το νήμα της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να λειτουργήσει ως γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας», υπογραμμίζει η τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την κυβέρνηση να μη λειτουργεί «ως προκεχωρημένο φυλάκιο συμφερόντων τρίτων, όπως επιβάλλει η σημερινή εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Τέλος, η Ρένα Δούρου επισημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη η Αθήνα να προωθήσει μια ολιστική, ρεαλιστική στρατηγική για τα σύγχρονα διακυβεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις».