Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Δεν αισθάνομαι ασφαλής όταν ο αρχηγός του στρατού παρακολουθούνταν και δεν έχει «ανοίξει ρουθούνι»

Φάμελλος: Δεν αισθάνομαι ασφαλής όταν ο αρχηγός του στρατού παρακολουθούνταν και δεν έχει «ανοίξει ρουθούνι»

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι επιπρόσθετα με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το κυβερνών κόμμα «βαρύνεται» και με το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων

Για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και για τις πολιτικές της κυβέρνησης, μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η πληγή της Κύπρου παραμένει ανοιχτή όχι μόνο για τον Ελληνισμό αλλά και για το διεθνές δίκαιο. Μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχοτομημένη και υπό κατοχή. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε τους χιλιάδες νεκρούς, ούτε τους χιλιάδες αγνοούμενους, ούτε τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες», τόνισε αρχικά ο κ. Φάμελλος.

«Ανέλαβα προσωπικά την πρωτοβουλία και κατέθεσα σχετική τροπολογία στη διακήρυξη της ετήσιας Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, η οποία έγινε δεκτή, για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου και για την ανάγκη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου»

«Μισό αιώνα μετά», προσέθεσε, «έχοντας ως βάση το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά, η Κύπρος διεκδικεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Πρωτοβουλίες για την τουρκική κατοχή της Κύπρου στον ΟΑΣΕ

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «αν δεν υπάρχει η ιστορική μνήμη και η επίλυση με βάση το διεθνές δίκαιο, αυτά τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Δυστυχώς, τα βλέπουμε στη γειτονιά μας. Έχουμε υποτιμήσει μεγάλες αξίες της ζωής όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία και τελικά η ίδια η πολιτική», σημείωσε, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες που πρόσφατα ανέλαβε στο Βουκουρέστι ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

«Υπήρχαν, ορθώς, 10 εδάφια για την Ουκρανία, όμως στο εδάφιο που φορούσε την Ανατολική Μεσόγειο υπήρχε μονάχα μια εισήγηση για ‘επίλυση σε πνεύμα συνεργασίας’. Επιμείναμε, ανέλαβα προσωπικά την πρωτοβουλία και κατέθεσα σχετική τροπολογία στη διακήρυξη της ετήσιας Συνέλευσης, η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου, αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν νιώθω ασφάλεια» μετά τις υποκλοπές

Με αφορμή το χθεσινό (19/7) παγκόσμιο ψηφιακό black out, o Σωκράτης Φάμελλος έθεσε ξανά το ζήτημα της ασφάλειας στο επίπεδο των υποκλοπών και των προσωπικών δεδομένων.

«Εδώ και πάνω από δύο χρόνια γνωρίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πολιτικού δυναμικού της χώρας, η ηγεσία του ελληνικού στρατού, ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και δημοσιογράφοι, ήταν υπό παρακολούθηση. Ιδίως όταν μιλάμε για ένα θέμα όπως είναι η Κύπρος, προσωπικά δεν μπορώ να αισθάνομαι ασφαλής σε μια χώρα που ξέρω ότι ο Αρχηγός του Στρατού παρακολουθούνταν για πάνω από έναν χρόνο, όπως επίσης ο υπεύθυνος εξοπλισμών, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού και ακόμα δεν έχει ‘ανοίξει ρουθούνι’», είπε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν δίνει απαντήσεις. Παράλληλα υπάρχει η λειτουργία κακόβουλου λογισμικού predator. Η χώρα μας έχει γίνει και εξαγωγέας, με υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα Εξωτερικών και νυν διευθυντή της ΝΔ, κ. Σμυρλή. Δεν έχουν δοθεί απαντήσεις ούτε από τη δικαιοσύνη. Έχουμε επισκεφθεί δύο φορές την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου – και με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που προσβάλλει την ελληνική Δημοκρατία», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Η ΝΔ διαχειρίστηκε παράνομα και ψηφοθηρικά τα προσωπικά δεδομένα»

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπενθύμισε ότι επιπρόσθετα με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το κυβερνών κόμμα «βαρύνεται» και με το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων: «Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έγιναν αντικείμενο ψηφοθηρικής διαχείρισης από τη ΝΔ. Πρώτα από όλα από την κ. Ασημακοπούλου – στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο, όπως και στο υπουργείο Εσωτερικών – ενώ υπήρξε και η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν μπορεί ένα κυβερνητικό κόμμα της ΕΕ να διαχειρίζεται παράνομα και ψηφοθηρικά τα  προσωπικά δεδομένα».

Σχολιάζοντας την επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο Open, ανέφερε πως «η ελληνική κοινωνία έθεσε ερωτήματα σε όλους μας», λέγοντας πως «οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική σκηνή ότι επιζητούν κάτι διαφορετικό που θα δίνει διέξοδο. Διέξοδο στα ζητήματα της ακρίβειας, του χαμηλού μισθού, της ανασφάλειας στην παιδεία, στην υγεία, αλλά και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Απαντήσεις που πρέπει να δοθούν από τη μεριά της προόδου, γιατί οι κραυγές της ακροδεξιάς, ο σκοταδισμός και ο λαϊκισμός δεν είναι λύση. Είναι περισσότερο μίσος, περισσότερη αγωνία και ανισότητες».

«Δεν μπορούμε με συμβιβασμούς πάνω στον πολιτικό άξονα να βρούμε κοινούς μέσους όρους, αν δεν κάνουμε πολιτικές τομές. Η μεγάλη αλλαγή του 1981 και η μεγάλη αλλαγή του 2015 έγιναν με ρήξεις  στην πολιτική – πήγανε μπροστά την πολιτική. Ακόμα και η δημιουργία του Συνασπισμού από την πρώην Κομμουνιστική Αριστερά δεν έγινε με συμβιβασμούς, έγινε με μία καινούργια πρόταση. Πρέπει ο χώρος της προοδευτικής σκέψης και πολιτικής να καταθέσει μια πρόταση στην ελληνική κοινωνία, που θα εμπνέει και θα κατευθύνει σε μια νέα πλειοψηφική κοινωνική συμφωνία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποχώρηση Δραγασάκη: «Δεν είναι μια εύκολη στιγμή»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «δεν είναι μια εύκολη στιγμή», καθώς ο Γιάννης Δραγασάκης «έχει συνδεθεί με πολλές δεκαετίες σημαντικού πολιτικού έργου και με τη δημιουργία του Συνασπισμού».

«Είχαμε παράλληλο δρόμο, δεν συμφωνώ όμως με την επιλογή αποχώρησης», σημείωσε, εξηγώντας πως «στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επιλέξαμε να ενισχύσουμε τη συλλογικότητα και τη συντροφικότητα για να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία τις απαντήσεις  που οφείλουμε. Επιλέγουμε να είμαστε εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όλοι και όλες μαζί, στην προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει το μεγάλο λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, το οποίο ζήτησε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Δραγασάκης ως αναγκαιότητα. Η συλλογικότητα και η σύνεση στην άσκηση πολιτικής είναι μία από τις αρχές που εμένα με δίδαξε η Αριστερά», σημείωσε καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Sports in

Μια κίνηση που «έδειξε» πολλά

Η πάσα του Κωστούλα στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού φανερώνει τον σωστό τρόπο σκέψης του νεαρού στράικερ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024