Ο Ολυμπιακός πήρε την πρώτη του νίκη στο πλαίσιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας του στη δεύτερη φιλική αναμέτρηση επί ολλανδικού εδάφους, επικρατώντας με 2-0 της βελγικής Μέχελεν.

Την παράσταση έκλεψαν για ακόμα μία φορά οι νεαροί παίκτες των Κυπελλούχων Ευρώπης με τον Χρήστο Μουζακίτη να ξεχωρίζει για την παρουσία του αλλά και για το υπέροχο γκολ που πέτυχε για το 1-0 των Ερυθρόλευκων. Ο Ζέλσον Μαρτίνς ήταν ο σκορέρ του 2-0, αλλά ένας άλλος παίκτης των ακαδημιών του Ολυμπιακού, ο Χαράλαμπος Κωστούλας του έδωσε στην ουσία έτοιμο γκολ καταγράφοντας την ασίστ.

Εξαιρετική συνολική εμφάνιση από τον Ολυμπιακό που έδωσε μόλις το δεύτερο παιχνίδι της προετοιμασίας του, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του για τη χρονική περίοδο που βρισκόμαστε. Οι Πειραιώτες θα συνεχίσουν στην Ολλανδία και θα αντιμετωπίσουν την Αλ Κουαντσιά του Μίτσελ την ερχόμενη Παρασκευή (26/07, 16:30) στο τρίτο τους φιλικό.

Πως ξεκίνησαν

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επέλεξε να κάνει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την αρχική ενδεκάδα του χθεσινού φιλικού απέναντι στον Άγιαξ, ωστόσο και πάλι έδωσε την ευκαιρία στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Συνολικά επτά παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία του Ολυμπιακού ξεκίνησαν το ματς (Τζολάκης, Ντόι, Ρέτσος, Αποστολόπουλος, Παπακανέλλος, Μουζακίτης, Κωστούλας), με τους Μπιανκόνε, Ορτέγκα, Ροντινέι και Ζέλσον Μαρτίνς να συμπληρώνουν το βασικό σχήμα.

Για τους Βέλγους, ο γνώριμος στο ελληνικό κοινό Μπέσνικ Χάσι είχε επιλέξει τους εξής έντεκα: Ντε Βολφ, Μαρσά, Γουάλς, Χίρεμανς, Κονατέ, Σχόφς, Μράμπτι, Λάουμπερμπαχ, Φούλον, Μπέιτς, Πφλέκε.

Μουζακίτης όπως… Γιαμάλ

Οι Κυπελλούχοι Ευρώπης μπήκαν πολύ δυναμικά στο παιχνίδι πιέζοντας από το ξεκίνημα ψηλά και δεν άφησαν στη Μέχελεν να κάνει παιχνίδι. Ο Χρήστος Μουζακίτης που ξεκίνησε βασικός αυτήν τη φορά έκανε και πάλι τη διαφορά. Ο νεαρός χαφ του Ολυμπιακού έβαλε μπροστά στο σκορ τους Ερυθρόλευκους με ένα καταπληκτικό γκολ που θύμισε εκείνο του Λαμίν Γιαμάλ στο Euro απέναντι στη Γαλλία. Μόλις στο 5ο λεπτό η μπάλα έφτασε στα πόδια του λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή εκείνος την έφερε στο αριστερό και με ένα τρομερό φαλτσαριστό σουτ την έστειλε στα δίχτυα με τον Ντε Βολφ να μην έχει κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Πίεση παντού

Ήταν ξεκάθαρο πως ο Μεντιλίμπαρ ήθελε να βλέπει συνεχώς πίεση από τους παίκτες του που έκαναν ακριβώς αυτό και δημιουργούσαν προβλήματα στην ανάπτυξη των Βέλγων από την πρώτη πάσα. Στο 15ο λεπτό ο Ντόι βρέθηκε σε θέση εξτρέμ και έκανε το γύρισμα από δεξιά με την άμυνα της Μέχελεν να απομακρύνει. Οι Ερυθρόλευκοι απείλησαν αρκετά στο πρώτο μέρος από την αριστερή πλευρά της άμυνας των Βέλγων με το δίδυμο Ροντινέι-Μαρτίνς να συνεργάζεται σε αρκετές περιπτώσεις.

Πάρε-βάλε και 2-0

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι και έφτασε και σε δεύτερο γκολ μετά από μια εξαιρετική ομαδική προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του. Στο 28ο λεπτό ο Ορτέγκα βρήκε υπέροχα των Κωστούλα στα αριστερά της επίθεσης με τον 17χρονο επιθετικό να «σπάει» την μπάλα την κατάλληλη στιγμή στον Ζέλσον Μαρτίνς και να δίνει έτοιμο γκολ στον Πορτογάλο που έγραψε το 2-0. Οι Πειραιώτες στη συνέχεια δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα και με ευκολία κράτησαν το υπέρ τους σκορ μέχρι το ημίχρονο.

Αλλαγές και δοκιμές

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο δεύτερο μέρος όπως ήταν λογικό με τον Βάσκο τεχνικό να δοκιμάζει διάφορα σχήματα και συνδυασμούς στον αγωνιστικό χώρο. Το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού πραγματοποίησε ο 20χρονος γκολκίπερ Νίκος Μπότης, ενώ χρόνο πήραν και οι Κοστίνια και Άμπι στο ξεκίνημα του ημιχρόνου με τον Πορτογάλο μπακ να πηγαίνει στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Ροντινέι να ανεβαίνει πιο ψηλά στο γήπεδο.

Στο 47′ ο Παπακανέλλος πέρασε μια εξαιρετική μπαλιά στην «καρδιά» της μεγάλης περιοχής στον Ζέλσον Μαρτίνς, ο Πορτογάλος προσπάθησε να κάνει επαφή με την μπάλα, του έγινε πέναλτι από τους αμυντικούς της Μέχελεν που του τράβηξαν τη φανέλα, ωστόσο ο διαιτητής δεν έδωσε την παράβαση.

Ο ρυθμός στο δεύτερο μέρος όπως ήταν φυσικό έπεσε με τον Ολυμπιακό όμως να μην αφήνει ποτέ τη βελγική ομάδα να τον απειλήσει σοβαρά, ενώ όποτε χρειάστηκε, ο Μπότης ήταν στη θέση του.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο ήταν για τον Ολυμπιακό, με τους Πειραιώτες να αγγίζουν το 3-0 αλλά την μπάλα να μην τους κάνει τη χάρη. Μετά από κλέψιμο του Παπακανέλλου, ο Ροντινέι έκανε το σουτ με το αριστερό ωστόσο σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Στην επαναφορά και ο Μασούρας δεν μπόρεσε να σκοράρει στέλνοντας την μπάλα στο ίδιο σημείο. Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Κοστίνια έδειξε να χτυπάει μετά από μια ενέργεια που έκανε, με τον Πορτογάλο να πιάνει αρχικά το γόνατό του και στη συνέχεια να σηκώνετα

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης (46′ Μπότης), Ροντινέι, Ρέτσος (69′ Κουτσίδης), Μπιανκόν, Αποστολόπουλος, Ορτέγκα, Μουζακίτης (69′ Μπακούλας, Ντόι (46′ Άμπι), Μάρτινς (69′ Μασούρας), Παπακανέλλος (82′ Τσικίνιο), Κωστούλας (46′ Κοστίνια).