Ισραήλ: Όταν 27 πιλότοι αρνήθηκαν να βομβαρδίσουν αμάχους
«Αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες και ανήθικες και είναι άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής που διαφθείρει όλη την ισραηλινή κοινωνία»
- Η Apple κοντεύει να γίνει η πρώτη εταιρεία των 4 τρισ.
- Πάνω από 25.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη Συρία από την Τουρκία
- Πιο κοντά από ποτέ στον ήλιο θα φτάσει ερευνητικό όχημα της NASA την παραμονή των Χριστουγέννων
- Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία - «Φώναζε και απειλούσε»
Μπορούν άραγε στρατιώτες και στελέχη του Ισραηλινού Στρατού να αρνηθούν να εκτελέσουν διαταγές ανωτέρων που ισοδυναμούν με δολοφονία αμάχων;
Τις τελευταίες ώρες, η ισραηλινή αεροπορία σκότωσε άλλους εννέα αμάχους βομβαρδίζοντας ένα σπίτι στο Nuseirat, και άλλους 8 ισοπεδώνοντας ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό.
Οι εκτελέσεις αμάχων είναι συνηθισμένη άτυπη πρακτική του Ισραηλινού στρατού, ωστόσο, υπάρχουν γενναία στελέχη που έχουν αρνηθεί να διαπράξουν εγκλήματα.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνω των 27 εφέδρων πιλότων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, πρίν περίπου 20 χρόνια, όταν αρνήθηκαν, με επιστολή τους, να συμμετάσχουν σε «παράνομες και ανήθικες» επιδρομές σε παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Ήταν η περίοδος που οι ισραηλινές αρχές κυνηγούσαν να εκτελέσουν τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα των New York Times, οι αεροπορικές επιδρομές, με στόχο τους μαχητές της Χαμάς, μερικές φορές σκοτώνουν Παλαιστίνιους αμάχους.
«Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε επιθέσεις της πολεμικής αεροπορίας σε άμαχους πληθυσμούς», ανέφερε η επιστολή, η οποία στάλθηκε στον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, υποστράτηγο Νταν Χαλούτζ. «Αρνούμαστε να συνεχίσουμε να βλάπτουμε αθώους πολίτες».
Είχε προηγηθεί παρόμοια επιστολή από εκατοντάδες εφέδρους στρατιώτες που είχαν δεσμευτεί να μην υπηρετήσουν στη Δυτική Όχθη ή στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι 27 ήταν πιλότοι ελικοπτέρων Black Hawk και μαχητικών F-16 έγραφαν στην επιστολή τους:
«Εμείς, βετεράνοι και ενεργοί πιλότοι, που υπηρετούσαμε και υπηρετούμε το κράτος του Ισραήλ για πολλές εβδομάδες κάθε χρόνο, είμαστε αντίθετοι στην εκτέλεση εντολών επίθεσης που είναι παράνομες και ανήθικες του τύπου που εκτελεί το κράτος του Ισραήλ στα εδάφη.
»Εμείς, που μεγαλώσαμε να αγαπάμε το κράτος του Ισραήλ και να συνεισφέρουμε στο σιωνιστικό εγχείρημα, αρνούμαστε να λάβουμε μέρος στις επιθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας σε κέντρα αμάχου πληθυσμού».
»Εμείς, για τους οποίους η άμυνα του Ισραήλ και η Πολεμική Αεροπορία αποτελούν αναφαίρετο μέρος του εαυτού μας, αρνούμαστε να συνεχίσουμε να βλάπτουμε αθώους πολίτες. Αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες και ανήθικες και είναι άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής που διαφθείρει όλη την ισραηλινή κοινωνία. Η διαιώνιση της κατοχής βλάπτει θανάσιμα την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και την ηθική του δύναμη».
Όπως και σήμερα η κυβέρνηση Νετανιάχου, η τότε κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, θεωρούσε ότι οι «στοχευμένες δολοφονίες» είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίθεσης σε τρομοκράτες που κρύβονται ανάμεσα σε αμάχους.
Ένα μάλιστα από τους υπογράφοντες ήταν ο ζωντανός θρύλος της ισραηλινής αεροπορίας ο ταξίαρχος Ιφτάκ Σπέκτορ, ο άνθρωπος που συμμετείχε στην εντυπωσιακή ισραηλινή επίθεση που κατέστρεψε τον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα Osirak το 1981.
Τότε ο στρατηγός Χαλούτζ είχε δηλώσει ότι τα στελέχη του στρατού δεν πρέπει να εκφράζουν πολιτικές θέσεις, χαρακτηρίζοντάς τους προδότες. «Δεν επιλέγουμε τους πολέμους ή τις αποστολές μας», είπε στην ισραηλινή τηλεόραση. «Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τρομοκράτες», είπε, προσθέτοντας, «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να βλάψουμε τους αμάχους».
Ο Αρχηγός του Επιτελείου ανακοίνωσε ότι οι πιλότοι θα απομακρυνθούν και δεν θα επιτρέπεται πλέον να εκπαιδεύουν δόκιμους στη σχολή πτήσεων της χώρας. Αμέσως, εκατοντάδες Ισραηλινοί πιλότοι κατήγγειλαν τους 27 συναδέλφους τους.
Μετά από πιέσεις, υπέγραψαν μια αναφορά καταγγέλλοντας την επιστολή των πιλότων και την άρνησή τους να υπηρετήσουν. Λόγω της σκληρής απάντησης, αρκετοί από τους πιλότους που υπέγραψαν στη συνέχεια απέσυραν της υπογραφές τους, ενώ ένας εξ’ αυτών έχασε ακόμα και τη δουλειά του.
Με πληφορίες από New York Times, The Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις