Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: «Οι Έλληνες θρηνούν και οι Τούρκοι γιορτάζουν» αναφέρει σε αφιέρωμα το Reuters

Κύπρος: «Οι Έλληνες θρηνούν και οι Τούρκοι γιορτάζουν» αναφέρει σε αφιέρωμα το Reuters

Αφιέρωμα του Reuters για τα 50 χρόνια από την μαύρη επέτειο του Αττίλα, κάνει γνωστούς τους «δύο κόσμους» που υπάρχουν στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.

«Σήμερα είναι μια ημέρα που οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι θρηνούν και οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι γιορτάζουν» σύμφωνα με το κεντρικό ρεπορτάζ του Reuters για την επέτειο των 50 χρόνων από την αιματηρή επίθεση κατά της Κύπρου, τις σφαγές, την συνεπακόλουθη κατοχή και την de facto διαίρεση του μαρτυρικού νησιού.

Όπως αναφέρει γλαφυρά το Reuters, «οι Ελληνοκύπριοι θρήνησαν και οι Τουρκοκύπριοι χάρηκαν το Σάββατο, την 50η επέτειο της εισβολής της Τουρκίας σε μέρος του νησιού μετά από ένα σύντομο πραξικόπημα ελληνικής έμπνευσης, με τις πιθανότητες συμφιλίωσης να είναι τόσο άπιαστες όσο ποτέ».

Παράλληλα, το διεθνές πρακτορείο υπογραμμίζει πως το νησί αποτελεί μόνιμη πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο χώρες οι οποίες είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά διαφωνούν σε πολλά ζητήματα.

«Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραστάθηκε σε εορταστική στρατιωτική παρέλαση στο ψευδοκράτος και συγκεκριμένα στην Λευκωσία για να τιμήσει την ημέρα του 1974, όταν οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επιχείρηση Αττίλας την οποία αποκαλούν ειρηνευτική επιχείρηση» σχολίασε το Reuters, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για «βάρβαρη τουρκική εισβολή», προσθέτοντας πως «οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη την περιοχή τα ξημερώματα».

Το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ.

Το θράσος του Ερντογάν

«Η Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη σκληρότητα και τους έφερε στην ελευθερία», είπε ο Ερντογάν στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την παρέλαση παρά την αποπνικτική μεσημεριανή ζέστη, επικρίνοντας το νότο ότι έχει “κακομαθημένη νοοτροπία” και θεωρεί τον εαυτό του ως τον μοναδικό κυβερνήτη της Κύπρου.

Στο άρθρο αναφέρεται πως οι Ελληνοκύπριοι θέλουν επανένωση ως ομοσπονδία. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν μια διευθέτηση δύο κρατών. Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για διάλογο αν και είπε ότι μια ομοσπονδιακή λύση, που υποστηρίζεται από τους Ελληνοκύπριους και υποστηρίζεται από τους περισσότερους στη διεθνή κοινότητα, «δεν είναι δυνατή». «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, για να συναντηθούμε και να εδραιώσουμε μακροπρόθεσμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο», είπε.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η επέτειος είναι μια θλιβερή ευκαιρία για περισυλλογή και για τη μνήμη των νεκρών. Ο Αττίλας είχε εκατοντάδες αγνοούμενους. Έλληνες και Ελληνοκύπριους.

«Αποστολή μας είναι η απελευθέρωση, η επανένωση και η επίλυση του Κυπριακού», είπε. «Αν θέλουμε πραγματικά να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτή την τραγική επέτειο, είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την Κύπρο». «Ήταν μια προδοσία της Κύπρου και χάθηκαν τόσα πολλά παιδιά. Δεν ήταν μόνο ο γιος μου, ήταν πολλοί», δήλωσε με την σειρά του στο πρακτορείο ο Λουκάς Αλεξάνδρου, 90 ετών, καθώς φρόντιζε τον τάφο του γιου του σε στρατιωτικό νεκροταφείο.

Που εστίασε η τουρκική πλευρά

Στην Τουρκία, η κρατική τηλεόραση εστίασε στη βία κατά των Τουρκοκυπρίων πριν από την εισβολή, ιδιαίτερα στην αιματοχυσία το 1963-64 και το 1967.

Η εισβολή της Τουρκίας κατέλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού και εκδίωξε περισσότερους από 160.000 Ελληνοκύπριους στο νότο. Οι συνομιλίες επανένωσης κατέρρευσαν το 2017 και έκτοτε βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Το ψευδοκράτος είναι ένα αποσχισθέν κράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία της επιθυμεί διεθνή αναγνώριση.

Sports in

Μια κίνηση που «έδειξε» πολλά

Η πάσα του Κωστούλα στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού φανερώνει τον σωστό τρόπο σκέψης του νεαρού στράικερ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024