Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: Τεράστια ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα - Δεύτερη στον κόσμο

Ακίνητα: Τεράστια ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα – Δεύτερη στον κόσμο

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών – Πώς κινούνται ο όγκος συναλλαγών και οι τιμές – Τι ψάχνουν οι Ultra High Net Worth Individuals

Με τη ζήτηση να βρίσκεται στα ύψη και τον όγκο συναλλαγών να καταγράφει διψήφια άνοδο σε σχέση με το 2023, όλα δείχνουν ότι η εγχώρια αγορά πολυτελών κατοικιών «κλείδωσε» σε νέο υψηλό ήδη από το πρώτο εξάμηνο εφέτος.

Είτε από το πάνω «ράφι» (επαύλεις, βίλες, condos, μοναδικά οροφοδιαμερίσματα από 11.000 έως 25.000 ευρώ ανά τ.μ.) είτε από το μεσαίο (νεόδμητα, σύγχρονα σπίτια για ζευγάρια και οικογένειες με μέσα προς υψηλά εισοδήματα από 350.000-400.000 ευρώ στην πόλη ή σε κάποιο τουριστικό θέρετρο), ο κλάδος των πολυτελών κατοικιών συνεχίζει να εμφανίζει θετικούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης των τιμών, χωρίς μάλιστα να χάνει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα συγκριτικά με τα τεκταινόμενα σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Κι αυτό γιατί παρά την άνοδο, οι ζητούμενες τιμές εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλότερες από χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Η ανοδική τάση αποτυπώνεται τόσο από το γεγονός ότι τα σπίτια στο mega project του Ελληνικού «ξεπουλάνε» σαν το ζεστό ψωμί (σ.σ. μόνο από τις κατοικίες Coastal Front, με θέα στη θάλασσα, η Lamda έχει εισπράξει 1,12 δισ. ευρώ), όσο και από την πρόθεση σχεδόν όλων των μεγάλων «παικτών» της αγοράς του real estate να στραφούν στην ανάπτυξη prime κατοικιών, αποτυπώνουν την ανοδική τάση.

Οι Έλληνες ξεπέρασαν του Βρετανούς

Για σχεδόν διπλάσια αξία πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 κάνει λόγο η Greece Sotheby’s International Realty, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά πολυτελών ακινήτων, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το εξεταζόμενο διάστημα η εσωτερική ζήτηση αυξήθηκε εντυπωσιακά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Sotheby’s, στα δύο πρώτα τρίμηνα της οικονομικής χρήσης η ζήτηση ενισχύθηκε κατά 11% περίπου, ενώ ο αριθμός των υποδείξεων παρέμεινε στα επίπεδα της ίδιας περιόδου στο 2023.

Ακολουθώντας τις τάσεις των προηγούμενων ετών, την πρώτη θέση στη ζήτηση καταλαμβάνει η αγορά των ΗΠΑ κινούμενη στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρήσης.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο είναι ότι στη δεύτερη θέση σκαρφαλώνει η ζήτηση από την ελληνική αγορά, αφήνοντας στην τρίτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δε ποσοστό αύξησης του ενδιαφέροντος από Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο που άγγιξε το 67%, ενώ το αντίστοιχο για τη Μεγάλη Βρετανία κυμάνθηκε στο +24%.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η γαλλική αγορά παραμένοντας στα ίδια επίπεδα ζήτησης με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση από τη γερμανική αγορά σημείωσε σημαντική κάμψη της τάξης του 23% λόγω της μεγάλης κρίσης που ταλανίζει την αγορά του real estate στη χώρα εδώ και μια διετία με ιστορικά χαμηλούς δείκτες καταναλωτικής διάθεσης.

«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό βλέπουμε τόσο υψηλό ποσοστό μετατροπής υποδείξεων σε πωλήσεις και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι οι αγοραστές αφενός έχουν διάθεση για αγορά και ταυτόχρονα είναι σε θέση να κλείνουν συμφωνίες αγοράς σε λογικές τιμές», δήλωσε ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και CEO της Greece Sotheby’s International Realty.

Μερίδιο μόλις 3,5%

Πάντως η αγορά ειδικά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να μπει στη λίστα των εδραιωμένων προορισμών της Μεσογείου.

«Αξίζει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι η αγοραστική διάθεση στον χώρο των εξοχικών κατοικιών πολυτελείας είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη. Σημαντικό ποσοστό των αγορών αυτών είναι παρορμητικές, η δε χώρα μας έχοντας μόλις το 3,5% μεριδίου αγορών στη Μεσόγειο σε αυτή την κατηγορία απέχει μακράν από το να θεωρείται εδραιωμένος προορισμός των Ultra High Net Worth Individuals» σημειώνει ο κος Σαββαΐδης.

Προσθέτοντας ο ίδιος «Τα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα πληθωρισμού του 2023 (είχαμε να δούμε πληθωρισμό σε επίπεδα του 8% από το 1991) και το κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας με νέες εστίες γεωπολιτικής αναταραχής μείωσαν την περασμένη χρονιά τη διάθεση των αγοραστών τη στιγμή που η μεγάλη μερίδα Ελλήνων πωλητών ανέβαζαν τις ζητούμενες τιμές πώλησης. Είναι σύνηθες να υπάρχει ετεροχρονισμός στις προσδοκίες αγοραστών και πωλητές στην αγορά του real estate από τη στιγμή που ο χρόνος πώλησης μπορεί να διαρκεί κατά μέσο όρο από 3 μήνες έως και 12 μήνες ανάλογα με τη χώρα, την τοποθεσία και τη φάση του κύκλου της αγοράς».

Σημειώνεται ότι τα Άτομα Υπερ-Υψηλής Καθαρής Θέσης (Ultra High Net Worth Individuals – UHNWI) συχνά ορίζονται ως εκείνοι που έχουν περιουσιακά στοιχεία 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ή περισσότερο, όχι όμως στα… χαρτιά, αλλά έτοιμα προς επένδυση.

Κρήτη και Ιόνιο

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Premier Realty, Κορίνα Σαΐα, «διανύουμε μια περίοδο επιλεκτικών αγοραστών, ωστόσο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα υπάρχει και θα εξακολουθήσει να είναι έντονο. Οι απαιτήσεις των αγοραστών πολυτελών κατοικιών είναι πλέον αναβαθμισμένες. Οι πολυτελείς κατοικίες οι οποίες προσφέρουν ανέσεις και παροχές όπως η βιωσιμότητα, τεχνολογικές αναβαθμίσεις και ξενοδοχειακές ανέσεις ανέρχονται πρώτες στις προτιμήσεις των αγοραστών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει η κ. Σαΐα, «μεγάλη είναι η ζήτηση για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών στα νησιά του Ιονίου, ενώ σε υψηλή ζήτηση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι προορισμοί της Κρήτης, καθώς υπάρχει ευνοϊκότερη σχέση μεταξύ τιμής και απόδοσης στα πολυτελή ακίνητα. Σε αυτές τις περιοχές οι αγοραστές μπορούν να βρουν μονοκατοικίες δύο ή τριών υπνοδωματίων, με πισίνα και ωραία θέα, με κόστος που ξεκινάει από τα 350.000 ευρώ και φθάνει ακόμη και τα 14 εκατ. για premium βίλες άνω των 1.000 τ.μ.».

Πηγή: ot.gr

Sports in

Πάνοπλη η Σερβία στα φιλικά με Ιαπωνία και Ελλάδα

Με φουλ ρόστερ συνεχίζει η Σερβία την προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μία ημέρα πριν το φιλικό με την Εθνική μας ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024