Eμμηνόπαυση: Έχετε εξάψεις; – Οι επιστήμονες έχουν βρει τι τις προκαλεί και πώς θα τις αντιμετωπίσετε
Το σύμπτωμα που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερες γυναίκες.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Εάν βρίσκεστε σε περίοδο εμμηνόπαυσης, τότε ξέρετε καλά τι θα πει η λέξη «εξάψεις». Αυτή η ξαφνική, ταχέως αυξανόμενη θερμότητα, που προκαλεί εφίδρωση σε όλο το σώμα, αύξηση των καρδιακών παλμών, ζάλη, κόπωση ή/ και στρες είναι ένα συναίσθημα πολύ πιο εξουθενωτικό για τον οργανισμό απ’ όσο νομίζετε. Ωστόσο, οι ειδικοί βρήκαν τι τις προκαλεί!
Τι ακριβώς είναι οι εξάψεις
Οι εξάψεις είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης -έως και το 80% των γυναικών τις βιώνουν-, που είναι η φυσική στιγμή όπου οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια και η έμμηνος ρύση σταματά. Οι γιατροί αναφέρονται στις εξάψεις ως αγγειοκινητικά συμπτώματα (VMS= VasoMotor Symptoms). Κατά τη διάρκεια μιας έξαψης, έχετε μια αίσθηση έντονης θερμότητας στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος, ενώ μερικές φορές μπορεί να ζεσταίνεστε υπερβολικά και μετά από λίγο να κρυώνετε.
Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες έχουν από καιρό προβληματιστεί σχετικά με αυτό το σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, επειδή ακριβώς δεν καταλάβαιναν τι έκανε μια γυναίκα να ζεσταίνεται τόσο πολύ. Ωστόσο, πρόσφατα, οι ερευνητές εντόπισαν μια ομάδα νευρώνων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την ενεργοποίηση αυτών των εξάψεων. Επίσης, ένα φάρμακο που εμποδίζει τις επιδράσεις αυτών των νευρώνων εξετάζεται επί του παρόντος από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κι, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να προσφέρει μια επιλογή μη ορμονικής θεραπείας.
Επί του παρόντος, η κύρια θεραπεία είναι η ορμονοθεραπεία της εμμηνόπαυσης για την αποκατάσταση ορισμένων από τα οιστρογόνα, αλλά δεν μπορεί κάθε γυναίκα να πάρει με ασφάλεια αυτά τα φάρμακα. «Το νέο φάρμακο θα είναι η πρώτη νέα κατηγορία φαρμάκων που θα υπάρχει ειδικά για τις εξάψεις από τότε που κυκλοφόρησε η θεραπεία Premarin με βάση τα οιστρογόνα το 1941.» αποκαλύπτει η Stephanie Faubion, διευθύντρια του Mayo Clinic Centre for Women’s Health και ιατρική διευθύντρια του North American Menopause Society (NAMS).
Σε μια βρετανική έρευνα, σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζόμενων γυναικών ηλικίας 45 έως 55 ετών είπαν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης τις καθιστούν λιγότερο ικανές να συγκεντρωθούν και περισσότερες από τις μισές ανέφεραν ότι έχασαν την υπομονή τους με τους συναδέλφους και τους πελάτες τους. Μάλιστα, οι επίμονες και συχνές εξάψεις μπορεί επίσης να είναι προάγγελος κακής υγείας, καθώς ορισμένες άλλες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού ή της καρδιακής ανεπάρκειας.
Πώς θα τις σταματήσετε
Οι εξάψεις συνήθως διαρκούν για 1-5 λεπτά η και μία ολόκληρη μέρα σε ορισμένες γυναίκες και υποχωρούν τελικά χωρίς καμία θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τις διαχειριστείτε και να ανακουφιστείτε:
- Κόψτε το κάπνισμα. Οι γυναίκες που καπνίζουν μπορεί να έχουν περισσότερες εξάψεις από τα άτομα που δεν το κάνουν.
- Ασκηθείτε τακτικά. Οι γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή μπορεί να έχουν εξάψεις πιο συχνά από αυτές που αθλούνται τακτικά. Ωστόσο, τώρα που έχει καύσωνα, προσέξτε πολύ καλά όσο γυμνάζεστε, καθώς η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει εξάψεις. Ασκηθείτε σε ένα δροσερό δωμάτιο εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για εσάς.
- Μειώστε το βάρος σας. Εάν έχετε επιπλέον σωματικό βάρος, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις εξάψεις σας.
- Αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα, τα ποτά με καφεΐνη και το αλκοόλ. Όλα αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν τις εξάψεις.
- Εάν σας συμβεί, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Ανοίξτε τα παράθυρα και χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα ή μείνετε σε χώρο με κλιματισμό για όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης, ένα δροσιστικό ρόφημα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την κατάσταση.
Φωτογραφίες: Pexels.com
Πηγή: Grace
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις