Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία μας, όμως τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς μπορεί να την διαταράξουν. Το jet lag πρόκειται για μια προσωρινή διαταραχή ύπνου που εμφανίζεται όταν ταξιδεύουμε για πολλές ώρες, διασχίζοντας διαφορετικές ζώνες ώρας, με αποτέλεσμα το εσωτερικό μας ρόλοι να μην μπορεί να συμβαδίσει. Όταν εμφανιστεί, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια ποικιλία συμπτωμάτων, από την υπνηλία ή την αϋπνία, την ευερεθιστότητα μέχρι και την αδυναμία συγκέντρωσης ή και τις γαστρεντερικές διαταραχές.

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι μπορείτε να το προλάβετε. Ένας τρόπος για να αποτρέψετε το jet lag είναι να στοχεύσετε σε πράγματα που συμβάλλουν σε αυτό ή μπορεί να το επιδεινώσουν. Για παράδειγμα, το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων, της άσκησης και του ύπνου σας πριν από το ταξίδι σας μπορεί να επηρεάσει την ένταση των συμπτωμάτων του jet lag, μόλις φτάσετε στο προορισμό σας.

Πώς θα αποφύγετε το jet lag

Τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα καταφέρετε περιλαμβάνουν:

Αλλάξτε το πρόγραμμα ύπνου σας πριν φύγετε

Λίγες μέρες πριν φύγετε για το ταξίδι σας, προσπαθήστε να προσαρμόσετε λίγο το πρόγραμμα του ύπνου σας με τις ώρες του προορισμού σας. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές μπορεί να σας βοηθήσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard Medical School, αν θα ταξιδέψετε ανατολικά, δοκιμάστε μερικά βράδια πριν την πτήση σας, να πάτε για ύπνο μισή ώρα νωρίτερα. Εάν ταξιδέψετ δυτικά προσπαθήστε για μερικά βράδια να κοιμηθείτε μισή ώρα αργότερα.

Υιοθετήστε αμέσως τη νέα ώρα ύπνου

Μόλις φτάσετε, αλλάξτε την ώρα ύπνου σας στη νέα ζώνη ώρας. Ακόμα και εάν είναι δελεαστικό προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε μέχρι να έρθει η ώρα για ύπνο στην νέα ζώνη ώρας.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι όσο ταξιδεύετε

Αν και η αφυδάτωση είναι συχνή όταν ταξιδεύετε, προσπαθήστε να την αποφύγετε καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του jet lag. Πίνετε πολλά υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση σας. Προσπαθήστε όμως να αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας.

Προσέξτε το μέγεθος και το timing των γευμάτων σας

Επειδή τα γαστρεντερικά προβλήματα αποτελούν ένα από τα συμπτώματα του jet lag, μπορεί να είναι καλύτερο να τρώτε μικρότερα γεύματα πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης για να τα ελαχιστοποιήσετε, λένε οι ειδικοί του αμερικανικού CDC.

Πηγή: Vita