Το Ισραήλ στέλνει μυστικούς πράκτορες για την προστασία των αθλητών του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού εν μέσω αυξανόμενων απειλών αντισημιτικής βίας σε όλη την Ευρώπη.
Ενοπλοι πράκτορες της Shin Bet ετοιμάζονται να παράσχουν ασφάλεια σε περίπου 88 ισραηλινούς αθλητές και των υπόλοιπων μελών της αποστολής, αλλά δεν θα έχουν όλοι τον προσωπικό τους σωματοφύλακα, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας.

Ο Μίκι Ζοχάρ δήλωσε στην «Τέλεγκραφ» πως σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφάλειας για τους ισραηλινούς αθλητές για πάνω από έναν χρόνο, διπλασιάζοντας ταυτόχρονα τον προϋπολογισμό.

Η πρωτοβουλία των Ισραηλινών έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνεται ο αντισημιτισμός σε ανησυχητικό ρυθμό εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Ο πρώην αξιωματικός της Γενικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (Shin Bet) του Ισραήλ Λίορ Ακερμαν αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι οι πράκτορες θα είναι «εξοπλισμένοι με όπλα και τεχνολογίες» και θα επωφεληθούν επίσης από τη βοήθεια των τοπικών δυνάμεων ασφάλειας και αστυνομίας.

Η τεράστια επιχείρηση της ασφάλειας των ισραηλινών αθλητών θα ξεκινήσει μόλις πατήσουν το έδαφος της γαλλικής πρωτεύουσας και θα συνεχιστεί σε κάθε στάδιο των αγώνων, μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Ακερμαν διαβεβαίωσε ότι χάρη στον «συνδυασμό της ισραηλινής εμπειρίας και γνώσης με τη συνεργασία με τις τοπικές δυνάμεις ασφάλειας», το Ισραήλ έχει τώρα «μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη απάντηση στην ασφάλεια της αντιπροσωπείας».

Ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet Γιάακοβ Περί υποστήριξε ότι οι ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες πιθανόν να έχουν ταξιδέψει ήδη στη Γαλλία για να διεξάγουν επιτόπιους ελέγχους.
Χαρακτήρισε επίσης την επιχείρηση ως «μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις ασφάλειας» που έχει αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ισραηλινή αντιπροσωπεία.

«Η απειλή εναντίον της ομάδας μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει κίνδυνος», προειδοποίησε ο Περί.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Shin Bet πρόσθεσε ότι ο πιθανός κίνδυνος θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες «αλλά το Ιράν βρίσκεται πίσω απ’ όλα και η Γαλλία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία λόγω του επιπέδου αντισημιτισμού εκεί».

Η Γαλλία θεωρείται χώρα «κατηγορίας 2» που σημαίνει πως η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι μια «πιθανή απειλή» για τους Ισραηλινούς.