Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Εκλογές ΗΠΑ: Αποσύρθηκε από την κούρσα ο Τζο Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: Αποσύρθηκε από την κούρσα ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου - Στηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποχωρεί από την προεκλογική κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μετά τις εκκλήσεις και τις πιέσεις που δεχόταν τις τελευταίες ημέρες από έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν αποφάσισε να αλλάξει γνώμη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια πρόεδρο.

Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να χαρακτηρίσει τον Μπάιντεν ως «τον χειρότερο πρόεδρο με διαφορά στην ιστορία των ΗΠΑ» και να δηλώσει ότι πιστεύει ότι θα νικήσει τη Χάρις πιο εύκολα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

23:14 Η πρώτη αντίδραση της Κάμαλα Χάρις – Σκοπεύει να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι είναι «τιμή» της που έλαβε την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ότι σκοπεύει να «κερδίσει» το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, στην πρώτη δημόσια δήλωσή της.

Η δήλωση αυτή εκδόθηκε από την πλευρά της εκστρατείας Μπάιντεν – Χάρις και όχι από τον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση της Κάμαλα Χάρις.

23:10 Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις – Ποιες οι πιθανότητες να διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Είναι κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα και είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Η Κάμαλα Χάρις.

23:04 Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι σέβεται την απόφαση του Μπάιντεν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του και πως εκτιμά ότι βάσισε την απόφασή του σε αυτό που θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού.

«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του», δήλωσε ο Στάρμερ.

«Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

22:59 Τον σεβασμό τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εκφράζουν Γερμανοί πολιτικοί

Τον σεβασμό τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή, εκφράζουν ήδη Γερμανοί πολιτικοί.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η σημερινή απόφασή του αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό», έγραψε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς στην πλατφόρμα Χ.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τη χώρα του με εντυπωσιακό τρόπο ως πρόεδρος. Και το κάνει και με αυτό το βήμα. (Έχει) τον μεγαλύτερο σεβασμό μου!», έγραψε στο Χ η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ.

«Ο Τζο Μπάιντεν διόρθωσε το λάθος του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με καθυστέρηση, αλλά όχι πολύ αργά. Και αυτό αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τώρα την ευκαιρία να αλλάξει και πάλι την προεκλογική εκστρατεία», έγραψε ο ειδικός του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επίσης στο Χ.

22:55 Οι Κλίντον «ψηφίζουν» Χάρις

Οι Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι, έπλεξαν το εγκώμιο του προέδρου Μπάιντεν και στηρίζουν Χάρις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:51 Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία, το Κρεμλίνο ανέφερε πως παραμένει «προσεκτικό» στις εξελίξεις της κατάστασης.

«Οι εκλογές απέχουν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια μακρά περίοδος κατά την οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στο μέσο ενημέρωσης Life.ru.

22:46 Πότε άλλαξε γνώμη ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέχρι χθες βράδυ σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, αλλά σήμερα το απόγευμα ενημέρωσε υψηλόβαθμους συνεργάτες του ότι αποσύρεται, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:40 Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητά στον Μπάιντεν να παραιτηθεί και από πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί και από πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στο X ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή, γράφοντας ότι ήταν «προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να αποχωρήσω».

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα απευθυνθεί στο αμερικάνικο έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα και ότι «θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος» για το υπόλοιπο της θητείας του».

Πώς μετέδωσε την είδηση το MEGA

Η ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν

«Συμπολίτες μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε τον πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.

Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλες τις σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει – όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«Παραιτήσου»

Η βαρυσήμαντη απόφαση του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα έρχεται μετά από μια εβδομαδιαία εκστρατεία πίεσης από κορυφαίους Δημοκρατικούς και μεγάλους χορηγούς, καθώς και από πληθώρα δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι δεν ήθελαν να παραμείνει ως υποψήφιος τους.

Με τον Μπάιντεν εκτός, οι Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να δουν πώς θα επιλέξουν έναν νέο υποψήφιο.

Sports in

Πάνοπλη η Σερβία στα φιλικά με Ιαπωνία και Ελλάδα

Με φουλ ρόστερ συνεχίζει η Σερβία την προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μία ημέρα πριν το φιλικό με την Εθνική μας ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024