Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
live
Εκλογές ΗΠΑ: Αποσύρθηκε από την κούρσα ο Τζο Μπάιντεν – Επίσημη η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

Εκλογές ΗΠΑ: Αποσύρθηκε από την κούρσα ο Τζο Μπάιντεν – Επίσημη η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ - Στηρίζει την Κάμαλα Χάρις που δήλωσε ότι θέλει να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποχωρεί από την προεκλογική κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Μετά τις εκκλήσεις και τις πιέσεις που δεχόταν τις τελευταίες ημέρες από έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν αποφάσισε να αλλάξει γνώμη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια πρόεδρο. Η ίδια η Χάρις δήλωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να χαρακτηρίσει τον Μπάιντεν ως «τον χειρότερο πρόεδρο με διαφορά στην ιστορία των ΗΠΑ» και να δηλώσει ότι πιστεύει ότι θα νικήσει τη Χάρις πιο εύκολα.

Δείτε live

Ολες οι εξελίξεις στο in

07:05 FT: Χωρίς αντίπαλο η Χάρις;

Χωρίς αντίπαλο – στην εσωκομματική διαδικασία – φαίνεται ότι θα παίξει η Κάμαλα Χάρις. Όλοι οι μεγάλοι δωρητές των Δημοκρατικών έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στην υποψηφιότητά της για το προεδρικό χρίσμα, σύμφωνα με τους Financial Times.

06:52 Reuters: Ο Μπάιντεν αποφάσισε να παραιτηθεί από την προεδρική αναμέτρηση αφού είδε εσωτερικές δημοσκοπήσεις

Μια πηγή δήλωσε στο Reuters ότι κορυφαίοι βοηθοί έδειξαν ότι ο Μπάιντεν έκανε εσωτερικές δημοσκοπήσεις με την ανησυχητική είδηση το βράδυ του Σαββάτου ότι όχι μόνο υστερεί και στις έξι κρίσιμες πολιτείες που θα μπορούσαν να κρίνουν τις εκλογές, αλλά καταρρέει επίσης σε μέρη όπως η Βιρτζίνια και η Μινεσότα, όπου οι Δημοκρατικοί δεν είχαν προγραμματίσει να χρειαστεί να δαπανήσουν τεράστιους πόρους.

Ο Μπάιντεν άλλαξε γνώμη αφού «είδε» τα δεδομένα, αναφέρει το Reuters.

06:45 Σύνοψη των εξελίξεων

  • Ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα που δεν θα επιδιώξει να επανεκλεγεί. Παραιτήθηκε από την προεδρική αναμέτρηση του 2024 την Κυριακή, στηρίζοντας την υποψηφιότητα της 59χρονης Κάμαλα Χάρις.
  • Αν τελικά η Χάρις λάβει το χρίσμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε περίπου 4 μήνες, στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
  • Η εκπληκτική ανατροπή επήλθε όταν οι Δημοκρατικοί νομοθέτες, οι δωρητές και οι ψηφοφόροι στράφηκαν εναντίον ενός άλλοτε αγαπημένου, επί πέντε δεκαετίες κομματικού στελέχους, που φοβήθηκαν ότι δεν θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ στην κάλπη.
  • Παρόλο που πολλοί Δημοκρατικοί χαιρέτησαν την απόφαση του Μπάιντεν, αυτή ωθεί το κόμμα πρακτικά σε μια στιγμή εξαιρετικής αβεβαιότητας.

06:37 Αμφιταλαντευόταν μέχρι τελευταία στιγμή ο Μπάιντεν

Οι περισσότερο από τους στενούς συνεργάτες και βοηθούς του Μπάιντεν ενημερώθηκαν για την οριστική απόφασή του, μόλις ένα λεπτό πριν εκδοθεί η επίσημη ανακοίνωση. Ο Αμερικανός πρόεδρος αμφιταλαντευόταν έως την τελευταία στιγμή, αλλά τελικά έκρινε ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι βιώσιμη.

06:25 Πολλοί Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ της Χάρις, όμως δεν εκφράζονται

Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών έσπευσαν χθες Κυριακή να ταχθούν υπέρ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, που θεωρείται αυτή τη στιγμή πολύ πιθανό να είναι η υποψήφια της παράταξης για την προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, ωστόσο ορισμένες από τις πιο σημαντικές μορφές της παράταξης, ιδίως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, δεν έχουν εκφραστεί.

Έπειτα από εβδομάδες εσωκομματικής σύγκρουσης στις τάξεις των Δημοκρατικών για το εάν ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, θα έπρεπε να παραμείνει ή όχι στην εκστρατεία, είναι κρίσιμο για την κυρία Χάρις να συσπειρώσει πίσω της την παράταξη, καθώς απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες.

Πλην όμως υπάρχουν άφθονες αμφιβολίες στο Δημοκρατικό κόμμα για το εάν και κατά πόσον η Κάμαλα Χάρις μπορεί να κερδίσει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Κάποια στελέχη της παράταξης εισηγούνται να οργανωθεί μίνι-διαδικασία για την επιλογή της ισχυρότερης υποψηφιότητας ενόψει του συνεδρίου του Αυγούστου στο Σικάγο.

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της κυρίας Χάρις χθες, σε χωριστή ανακοίνωσή του, μετά τη δημοσιοποίηση της εκρηκτικής επιστολής του με την οποία ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την προσπάθεια. Τον ακολούθησαν, σχεδόν αμέσως, η ισχυρή ομάδα των αφροαμερικανών βουλευτών, αρκετοί δωρητές-κλειδιά, κοινοβουλευτικοί και super PACs («ομάδες πολιτικής δράσης»), ανάμεσά τους οι Priorities USA και Unite the Country.

«Θέλω να προσφέρω την πλήρη στήριξη και έγκρισή μου στην Κάμαλα ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί — είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν μέσω X χθες.

Μακρύς κατάλογος υπέρ της Χάρις

Ο κατάλογος των Δημοκρατικών συνέχιζε να μακραίνει καθώς προχώραγε η χθεσινή ημέρα. Ως το βράδυ, υπέρ της είχαν ταχθεί μεταξύ άλλων ο —θεωρούμενος ως δυνητικός αντίπαλός της— κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνιας Τζος Σαπάιρο, ο γερουσιαστής της Αριζόνας Μαρκ Κέλι, η γερουσιάστρια της Ουάσιγκτον Πάτι Μάρι, ο βουλευτής της Νότιας Καρολίνας Τζέιμς Κλάιμπερν, η βουλεύτρια Πραμίλα Τζάιαπαλ…

Σύμβουλος του Ριντ Χόφμαν, του ιδρυτή του LinkedIn και μείζονα δωρητή των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε την κυρία Χάρις την «προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου», θυμίζοντας πως είναι παιδί μεταναστών, και «προσωποποίηση της σκληράδας», καθώς υπήρξε η κορυφαία εισαγγελική λειτουργός της Καλιφόρνιας.

Και οι 50 ηγέτες των πολιτειακών οργανώσεων των Δημοκρατικών ανήγγειλαν πως θα υποστηρίξουν την Κάμαλα Χάρις. Ομοίως οι αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών στο συνέδριο από τις πολιτείες Τενεσί, Λουιζιάνα, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνα.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η Χίλαρι Κλίντον, η πρώην πρώτη κυρία και υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, επίσης τάχθηκαν υπέρ της αντιπροέδρου.

Ποιοι δεν εκφράστηκαν

Ωστόσο μορφές της παράταξης όπως ο κ. Ομπάμα και η κυρία Πελόσι, απέφυγαν να ταχθούν υπέρ της κυρίας Χάρις, ή οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου.

Πηγή ενημερωμένη για τις προθέσεις του ανέφερε πως ο πρώην πρόεδρος θα επιδιώξει να ενώσει το κόμμα αφού αναδειχθεί η υποψήφια ή ο υποψήφιος.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, που εξήρε την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να παραμερίσει, επίσης επέλεξε να μην εκφραστεί.

Ο γερουσιαστής Πίτερ Γουέλς, ο πρώτος Δημοκρατικός γερουσιαστής που κάλεσε δημόσια τον πρόεδρο να εγκαταλείψει, έχει καλέσει να διεξαχθεί «ανοικτό» συνέδριο, δηλαδή να αφεθούν οι σύνεδροι να επιλέξουν την υποψήφια ή τον υποψήφιο.

Δωρητής των Δημοκρατικών είπε πως θα υποστήριζε ψηφοδέλτιο με την κυρία Χάρις και τον κυβερνήτη στην Πενσιλβάνια Σαπάιρο ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, προκειμένου οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν την διεκδικούμενη πολιτεία.

Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποιον ή ποια θα επέλεγε η Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιο ή υποψήφια για την αντιπροεδρία εάν πράγματι εξασφάλιζε το χρίσμα.

Εξάλλου, οργάνωση βάσης η οποία είχε ταχθεί υπέρ της πρώην υποψήφιας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Νίκι Χέιλι και υποστήριζε τον πρόεδρο Μπάιντεν με την ονομασία «Ψηφοφόροι της Χέιλι υπέρ του Μπάιντεν» άλλαξε χθες την επωνυμία της σε «Ψηφοφόροι της Χέιλι υπέρ της Χάρις».

06:10 Τι θα συμβεί στο συνέδριο των Δημοκρατικών

Έχοντας αιφνιδιάσει ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με την απόφασή του να αποχωρήσει από την κούρσα για το προεδρικό αξίωμα, ωθεί το Δημοκρατικό Κόμμα σε αχαρτογράφητα νερά, ενόψει του εθνικού συνεδρίου.

Σύμφωνα με έρευνα της AP-Norc Center for Public Affairs Research, το 2/3 των Δημοκρατικών προτιμά να ρισκάρει με το άγνωστο παρά να σταθούν πίσω από τον Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δεν μπορεί απλώς να μεταφέρει την υποψηφιότητά του στην αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, ωσάν να της δίνει δαχτυλίδι.

Τώρα που αποχώρησε από την κούρσα, οι 3.937 Δημοκρατικοί εκπρόσωποι που επιλέχθηκαν για το συνέδριο είναι ουσιαστικά ελεύθεροι να επιλέξουν όποιον θέλουν και όχι αναγκαστικά τη Χάρις. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

05:55 Ρεκόρ συγκέντρωσης κεφαλαίων μετά την απόσυρση Μπάιντεν

Η οργάνωση συγκέντρωσης κεφαλαίων υπέρ του δημοκρατικού κόμματος ActBlue ανακοίνωσε πως κατέγραψε το υψηλότερο ποσό που εξασφαλίστηκε μέσα σε μια μέρα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα και υποστηρίζει την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις για να είναι η υποψήφια της παράταξης.

«Ως τις 21:00 (τοπική ώρα· ως τις 04:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας), η βάση του κόμματος είχε συγκεντρώσει 46,7 εκατομμύρια δολάρια (42,8 εκατ. ευρώ) μέσω της ActBlue μετά την έναρξη της εκστρατείας της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέσα σε μια μέρα στον (προεκλογικό) κύκλο του 2024», διαβεβαίωσε μέσω X η οργάνωση αυτή, η οποία συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω διαδικτύου για τους υποψήφιους των Δημοκρατικών.

05:25 Υπέρ της αντιπροέδρου οι επικεφαλής στις Πολιτείες

Η «συντριπτική πλειοψηφία» των επικεφαλής του δημοκρατικού κόμματος στις Πολιτείες ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιας προέδρου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Πολιτειακών Δημοκρατικών Επιτροπών (ASDC).

«Είμαι περήφανος που οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και οι εκτελεστικοί διευθυντές του κόμματος σ’ όλη τη χώρα ενώνονται κατά συντριπτική πλειοψηφία πίσω από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις», δήλωσε ο πρόεδρος του ASDC, Κεν Μάρτιν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών του δημοκρατικού κόμματος στις Πολιτείες ψήφισε υπέρ της Χάρις και κανένα μέλος της ASDC δεν αντιτάχθηκε, αναφέρει η ανακοίνωση. Λίγα μέλη απείχαν λόγω διαδικαστικών υποχρεώσεων εντός των Πολιτειών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

04:55 Στηρίζει Κάμαλα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος θεωρείτο πιθανός αντίπαλος της Κάμαλα Χάρις, εξέφρασε την υποστήριξή του στην αμερικανίδα αντιπρόεδρο, που επιδιώκει να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αντικαθιστώντας τον Τζο Μπάιντεν.

«Καθώς διακυβεύονται η δημοκρατία μας και το μέλλον μας, ουδείς είναι σε καλύτερη θέση από την αντιπρόεδρο της Αμερικής Κάμαλα Χάρις για να εναντιωθεί στο σκοτεινό όραμα του Ντόναλντ Τραμπ και να οδηγήσει τη χώρα μας σε πιο υγιή κατεύθυνση», έκρινε ο κ. Νιούσομ μέσω X.

04:25 Η ευγνωμοσύνη του Ζελένσκι…

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι σέβεται τη «σκληρή αλλά σθεναρή» απόφαση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να τερματίσει την εκστρατεία του για την επανεκλογή του στο αξίωμα.

«Η Ουκρανία ευγνωμονεί τον πρόεδρο Μπάιντεν για την ακλόνητη υποστήριξή του στον αγώνα της για ελευθερία, η οποία, όπως και η σθεναρή διακομματική υποστήριξη των ΗΠΑ, ήταν και συνεχίζει να είναι κρίσιμη», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω X.

«Ελήφθησαν πολλές σθεναρές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια και θα τις θυμόμαστε ως τολμηρές κινήσεις του προέδρου Μπάιντεν σε δύσκολους καιρούς. Και σεβόμαστε τη σημερινή (χθεσινή) σκληρή αλλά σθεναρή απόφαση», πρόσθεσε.

03:55 …και η προτεραιότητα του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο «παρακολουθεί στενά» τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πως αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, θύμισε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τον κ. Μπάιντεν προβλέψιμο υποψήφιο, που θα προτιμούσε η Μόσχα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ, «οι εκλογές απέχουν ακόμη τέσσερις μήνες» κι αυτό «είναι μακρό χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να αλλάξουν πολλά».

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ, τονίζοντας πως προτεραιότητα για τη Μόσχα είναι να επιτύχει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» — του πολέμου στην Ουκρανία.

03:24 Η ομάδα του Χάρις προσπαθεί να συγκεντρώσει συντριπτικό αριθμό υποστηρικτών και αντιπροσώπων

Η ομάδα της Κάμαλα Χάρις αποφάσισε να μπει δυνατά στο παιχνίδι μόλις ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δημοσίευσε την υποστήριξή του προς το πρόσωπό της νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με δύο Δημοκρατικούς συμμάχους του αντιπροέδρου, με στόχο να αποκτήσει συντριπτικό αριθμό υποστηρικτών και αντιπροσώπων.

Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα έχει τώρα μια πολύ επιθετική επιχείρηση κομματικής πειθαρχίας για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των αντιπροσώπων του συνεδρίου. Η ομάδα διαπιστώνει κατά τη διάρκεια αυτών των τηλεφωνημάτων ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι κάποιος άλλος Δημοκρατικός δοκιμάζει να διεκδικήσει ενδεχομένως το χρίσμα.

Ο πρωταρχικός στόχος, δήλωσαν οι πηγές, είναι να δείξουν ότι η διαδικασία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και στη συνέχεια το DNC να προγραμματίσει ονομαστική ψηφοφορία την 1η Αυγούστου, αν και αναγνωρίζουν ότι η ημερομηνία θα μπορούσε να αλλάξει αν προκύψει άλλος βιώσιμος υποψήφιος ως υποψήφιος.

Ξεχωριστά, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε το Σαββατοκύριακο σε ορισμένους Δημοκρατικούς που εμφανίστηκαν στην τηλεόραση για λογαριασμό του. Δύο από αυτούς δήλωσαν στο CNN ότι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και στη συνέχεια την οργή του για όσους προσπαθούσαν να τον εκδιώξουν.

«Υπήρχε κάποια πληγή στη φωνή του, αλλά κυρίως θυμός», δήλωσε ένας από τους πιστούς του Μπάιντεν.

03:11 Ο μηχανισμός της εκστρατείας Μπάιντεν-Χάρις στέλνει το πρώτο μήνυμα για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της Χάρις


Σε ένα σημάδι του πώς ο μηχανισμός της προεκλογικής εκστρατείας Μπάιντεν Χάρις συσπειρώνεται γύρω από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις μετά τη δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, η εκστρατεία έστειλε ένα μήνυμα στους υποστηρικτές της το βράδυ της Κυριακής ζητώντας τους να κάνουν δωρεές για την εκστρατεία της.

«Διεκδικώ την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών», ξεκινά το γραπτό μήνυμα. Συνεχίζει: «Δεν είναι συνηθισμένοι καιροί. Και αυτές δεν θα είναι συνηθισμένες εκλογές. Αλλά αυτή είναι η δική μας Αμερική. Και σας χρειάζομαι μαζί μου σε αυτόν τον αγώνα. Γι’ αυτό, πρέπει να σας ρωτήσω: Θα βάλετε σήμερα τα πρώτα 20 δολάρια σας για να με εκλέξετε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και να νικήσετε τον Ντόναλντ Τραμπ;».

Ο υπερσύνδεσμος του κειμένου πηγαίνει στη συνέχεια σε μια σελίδα δωρεών του ActBlue, η οποία νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ανέφερε ακόμη με μικρά γράμματα ότι οι δωρεές θα ωφελήσουν τον «Τζό Μπάιντεν», αλλά τώρα έχει αλλάξει και λέει ότι θα ωφελήσουν την «Κάμαλα Χάρις».

02:42 Η ηγεσία της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν εκφράζει την υποστήριξή της προς την Χάρις

Η ηγεσία της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων η μάνατζερ Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκεζ και η πρόεδρος Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις σε τηλεφώνημα προς όλο το προσωπικό.

Το τηλεφώνημα έγινε με την ομάδα της εκστρατείας του Μπάιντεν και το προσωπικό της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Οι ηγέτες είπαν στο προσωπικό ότι είχαν μια δουλειά να κάνουν. Μια άλλη πηγή πρόσθεσε ότι το προσωπικό της εκστρατείας του Μπάιντεν ενημερώθηκε ότι όλοι εξακολουθούν να έχουν μια δουλειά στην εκστρατεία. «Η ομάδα είναι η ομάδα», τους είπαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό δεν έχει προσφέρει συγκεκριμένες υλικοτεχνικές πληροφορίες, λεπτομέρειες που πολλά μέλη της ομάδας του Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον περιμένουν με αγωνία. Ο πρόεδρος βρίσκεται στο Rehoboth Beach για απομόνωση, αφού βρέθηκε θετικός στο Covid-19 την περασμένη εβδομάδα.

02:32 Πλέον η επιτροπή της εκστρατείας Μπάιντεν-Χάρις, μετονομάζεται σε Χάρις για Πρόεδρος

Η προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις τροποποίησε επίσημα τις καταθέσεις στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή για να μετονομάσει την κύρια επιτροπή της, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα.

Την Κυριακή, η επιτροπή εκστρατείας κατέθεσε έγγραφα στην FEC, στα οποία σημειώνεται ότι «το όνομα της επιτροπής είναι διαφορετικό από αυτό που είχε αναφερθεί προηγουμένως», επαναπροσδιορίζοντας την επιτροπή σε «Harris for President».

Η επιτροπή κατέθεσε επίσης μια επιστολή στην επιτροπή στην οποία αναφέρεται: «Η αντιπρόεδρος Χάρις είναι πλέον υποψήφια για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2024 και στο εξής θα διεξάγει προεκλογικές δραστηριότητες μόνο για την επιδίωξη αυτού του αξιώματος».

Ο έλεγχος του θησαυροφυλακίου της προεκλογικής εκστρατείας, ωστόσο -που στο τέλος Ιουνίου ανερχόταν σε 95,9 εκατομμύρια δολάρια- εξαρτάται από το αν η Χάρις θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών για το 2024.

Σύμφωνα με δήλωση του Νομικού Κέντρου Εκστρατείας, τα κεφάλαια αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα στο προεδρικό ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών για χρήση στις γενικές εκλογές μόνο εάν η Χάρις είναι υποψήφια του κόμματος ή υποψήφια αντιπρόεδρος.

02:11 Ζήτησε την παραίτηση Μπάιντεν αλλά στηρίζει την Χάρις ο Άνταμ Σιφ

Ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, υποστήριξε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια του κόμματος στην προεδρική κούρσα του 2024.

«Είμαι ενθουσιασμένος που υποστηρίζω την Κάμαλα Χάρις για την προεδρία και της δίνω την πλήρη υποστήριξή μου», έγραψε σε δήλωσή του στο X.

Ο Σιφ είναι εξέχων σύμμαχος της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία επαίνεσε την απόφαση του προέδρου Τζο Μπαίντεν να αποχωρήσει, αλλά δεν έχει ακόμη υποστηρίξει υποψήφιο αντικαταστάτη.

Ο Σιφ ήταν μεταξύ των πιο επιφανών Δημοκρατικών που κάλεσαν δημοσίως τον Biden να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

01:47 Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον Χακίμ Τζέφρις μετά την ανακοίνωση της παραίτησης από την κούρσα

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις την Κυριακή μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, δήλωσαν στο CNN δύο πηγές που γνωρίζουν την κλήση.

Σε μια συνάντηση νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τζέφρις εξέφρασε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει από την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τις προοπτικές παραμονής του Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου.

Ενώ ο Τζέφρις δεν προσέφερε στον Μπάιντεν υποστήριξη σε εκείνη τη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της Βουλής των Αντιπροσώπων τον είχε υποστηρίξει δημοσίως.

01:23 To εξώφυλλο του Time για την αλλαγή φρουράς στην υποψηφιότητα των δημοκρατικών

Όπως πάντα το Time επιλέγει λακωνικούς και αισθητικά απλούς τρόπους που περνούν δυνατά μηνύματα για τα εξώφυλλά του.

00:57 Ποιο είναι το πλαίσιο της 25ης τροπολογίας; Η τροπολογία της διαδοχής

Η 25η τροπολογία θεσπίστηκε μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, ο προκάτοχος του οποίου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπέστη πολλαπλές καρδιακές προσβολές. Σκοπός της ήταν να δημιουργήσει μια σαφή γραμμή διαδοχής και να προετοιμαστεί για επείγοντα ενδεχόμενα.

Η τροπολογία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο, με την υποστήριξη αξιωματούχων του Υπουργικού Συμβουλίου, να αναλάβει την εξουσία από έναν πρόεδρο που είναι ακατάλληλος για τα καθήκοντά του, όπως αυτός που βρίσκεται σε κώμα ή υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η τροπολογία θέτει υψηλό πήχη για την πραγματική απομάκρυνση ενός προέδρου από το αξίωμα.

Ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου διεξήγαγαν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με την επίκληση της 25ης τροπολογίας για να επιβάλουν την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τα καθήκοντά του μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Η επίκληση αυτής θεωρείται ντροπιαστιή γιατί προϋποθέτει την απόδειξη της ανικανότητας ενός προέδρου να τελέσει τα καθήκοντά του.

00:33 Δημοκρατική αντιπρόσωπος επικαλείται την 25η τροπολογία για να αναλάβει η Χάρις τα καθήκοντα του Μπάιντεν

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Νάνσι Μέις λέει ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει τη Δευτέρα ψήφισμα που καλεί την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να επικαλεστεί την 25η τροπολογία και να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Εάν ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει τη γνωστική ικανότητα να επιδιώξει την επανεκλογή του, δεν έχει τη γνωστική ικανότητα να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X. Ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να ολοκληρώσει το υπόλοιπο της θητείας του. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Τσιπ Ρόι εισήγαγε επίσης μια παρόμοια τροπολογία την επομένη του προεδρικού ντιμπέιτ στα τέλη Ιουνίου, όπου η καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν προκάλεσε συναγερμό και προκάλεσε έλεγχο.

00:19 Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Μπάιντεν για την «ακλόνητη στήριξή» του

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ευχαρίστησε σήμερα τον ομόλογό του Τζο Μπάιντεν «για την ακλόνητη στήριξή του στον ισραηλινό λαό» μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις προεδρικές εκλογές.

«Θέλω να απευθύνω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον (πρόεδρο των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν για τη φιλία του και την ακλόνητη στήριξή του στον ισραηλινό λαό κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της καριέρας του. Ως ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε το Ισραήλ σε καιρό πολέμου… και ως ένας αληθινός φίλος του εβραϊκού λαού, είναι ένα σύμβολο του αδιάρρηκτου δεσμού μεταξύ των δύο λαών μας», δήλωσε ο Χέρτζογκ σε μήνυμά του στο Χ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:12 Τον σεβασμό του στον «φίλο» του, Μπάιντεν εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Σολτς

Τον σεβασμό του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για «φίλο» του, ο οποίος «πέτυχε πολλά για τη χώρα του, την Ευρώπη και τον κόσμο».

«Ο φίλος μου πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πετύχει πολλά: για την χώρα του, για την Ευρώπη, για τον κόσμο. Χάρη σε αυτόν, η διατλαντική συνεργασία είναι στενή, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και οι ΗΠΑ είναι για εμάς καλός και αξιόπιστος εταίρος. Η απόφασή του να μην είναι και πάλι υποψήφιος αξίζει αναγνώρισης», ανέφερε ο καγκελάριος μέσω Χ.

00:03 Τι γραμμή θα ακολουθήσει η Κάμαλα Χάρις κατά του Τραμπ

Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ των Δημοκρατικών έχουν αρχίσει να αναρτούν παλιότερα βίντεο της Καμάλα Χάρις από την ανεπιτυχή εκστρατεία της το 2020 για να δείξουν τι γραμμή θα ακολουθήσει κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:53 Politico: Η Κάμαλα Χάρις και οι άλλοι έξι μνηστήρες μετά την παραίτηση Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την προεκλογική κούρσα την Κυριακή και λίγο πριν την είδηση «βόμβα», το Politico ανέλυσε ποιοι θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

23:47 Συγκινημένος ο Κρις Κουνς για την απόσυρση Μπάιντεν

O συμπρόεδρος της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν και ένας από τους κοντινότερους συμμάχους του, Κρις Κουνς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του για την απόσυρση του Αμερικανού προέδρου από την προεκλογική κούρσα σε συνέντευξη που έδινε στο CBS News.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

23:40 Η απόσυρση του Μπάιντεν αποτελεί την πρώτη τέτοια περίπτωση από το 1968 και μετά

Όπως σημειώνει το CNN, η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση εδώ και μισό αιώνα.

Η προηγούμενη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ αποσύρθηκε από τις εκλογές λόγω ανεπιτυχούς εκκίνησης της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το 1968.

Τότε έπραξε το ίδιο ο Λίντον Τζόνσον, ο οποίος ξεκίνησε την επέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.

23:34 O Μπαράκ Ομπάμα ζητά εκλογές με ανοιχτή διαδικασία στους Δημοκρατικούς

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει συνεργαστεί στενά με τον Τζο Μπάιντεν για οκτώ χρόνια ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος, ανέφερε πως ο αποσυρθείς υποψήφιος και νυν πρόεδρος «υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, καθώς και αγαπητός φίλος και συνεργάτης μου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:31 Κασσελάκης για Μπάιντεν: Πράξη πολιτικής γενναιότητας η απόσυρσή του

«Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία, αποτελεί μια πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:26 Η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις εκλογές θα είναι «διαφανής και πειθαρχημένη»

Η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου των Δημοκρατικών που θα αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου θα είναι «διαφανής και πειθαρχημένη», διαβεβαίωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας Μπάιντεν.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, το Κόμμα θα ξεκινήσει μια διαφανή και πειθαρχημένη διαδικασία για να προχωρήσει, ως ενιαίο Δημοκρατικό Κόμμα, με έναν υποψήφιο που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο», έγραψε ο Τζέιμι Χάρισον, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, σε ανακοίνωσή του.

23:20 Εκστρατεία λάσπης κατά της Κάμαλα Χάρις από οπαδούς του Τραμπ

Πριν καλά καλά προλάβει ο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί και να ανακοινώσει ότι στηρίζει επίσημα την Κάμαλα Χάρις για τη θέση της προέδρου των ΗΠΑ, οι υποστηρικτές του Nτόναλντ Τραμπ, ξεκίνησαν την εκστρατεία λάσπης εναντίον της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:14 Η πρώτη αντίδραση της Κάμαλα Χάρις – Σκοπεύει να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι είναι «τιμή» της που έλαβε την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ότι σκοπεύει να «κερδίσει» το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, στην πρώτη δημόσια δήλωσή της μετά τις νέες εξελίξεις.

Η δήλωση αυτή εκδόθηκε από την πλευρά της εκστρατείας Μπάιντεν – Χάρις και όχι από τον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση της Κάμαλα Χάρις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:10 Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις – Ποιες οι πιθανότητες να διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Είναι κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα και είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Η Κάμαλα Χάρις.

23:04 Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι σέβεται την απόφαση του Μπάιντεν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του και πως εκτιμά ότι βάσισε την απόφασή του σε αυτό που θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού.

«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του», δήλωσε ο Στάρμερ.

«Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

22:59 Τον σεβασμό τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εκφράζουν Γερμανοί πολιτικοί

Τον σεβασμό τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή, εκφράζουν ήδη Γερμανοί πολιτικοί.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η σημερινή απόφασή του αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό», έγραψε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς στην πλατφόρμα Χ.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τη χώρα του με εντυπωσιακό τρόπο ως πρόεδρος. Και το κάνει και με αυτό το βήμα. (Έχει) τον μεγαλύτερο σεβασμό μου!», έγραψε στο Χ η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ.

«Ο Τζο Μπάιντεν διόρθωσε το λάθος του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με καθυστέρηση, αλλά όχι πολύ αργά. Και αυτό αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τώρα την ευκαιρία να αλλάξει και πάλι την προεκλογική εκστρατεία», έγραψε ο ειδικός του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επίσης στο Χ.

22:55 Οι Κλίντον «ψηφίζουν» Χάρις

Οι Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι, έπλεξαν το εγκώμιο του προέδρου Μπάιντεν και στηρίζουν Χάρις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:51 Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία, το Κρεμλίνο ανέφερε πως παραμένει «προσεκτικό» στις εξελίξεις της κατάστασης.

«Οι εκλογές απέχουν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια μακρά περίοδος κατά την οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στο μέσο ενημέρωσης Life.ru.

22:46 Πότε άλλαξε γνώμη ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέχρι χθες βράδυ σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, αλλά σήμερα το απόγευμα ενημέρωσε υψηλόβαθμους συνεργάτες του ότι αποσύρεται, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:40 Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητά στον Μπάιντεν να παραιτηθεί και από πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί και από πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στο X ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή, γράφοντας ότι ήταν «προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να αποχωρήσω».

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα απευθυνθεί στο αμερικάνικο έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα και ότι «θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος» για το υπόλοιπο της θητείας του».

Πώς μετέδωσε την είδηση το MEGA

Η ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν

«Συμπολίτες μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε τον πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

«Τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς εσάς»

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.

Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλες τις σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει – όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«Παραιτήσου»

Η βαρυσήμαντη απόφαση του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα έρχεται μετά από μια εβδομαδιαία εκστρατεία πίεσης από κορυφαίους Δημοκρατικούς και μεγάλους χορηγούς, καθώς και από πληθώρα δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι δεν ήθελαν να παραμείνει ως υποψήφιος τους.

Με τον Μπάιντεν εκτός, οι Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να δουν πώς θα επιλέξουν έναν νέο υποψήφιο.

Only in

Η Ίμπιζα εγκαταλείπει τα σκληρά πάρτι αλλά παραμένει μια χρονοκάψουλα αισθησιακού, ηλιόλουστου ηδονισμoύ

Καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, χίπηδες και φευγάτοι. Αργά αλλά σταθερά μια οφθαλμαπάτη ουράνιου τόξου εξυφαίνεται, από το 1971 έως σήμερα στην Ίμπιζα, μια φευγαλέα ουτοπία υφασμένη από φουσκωτά όνειρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024