Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
AI στην υπηρεσία του Ισλαμικού Κράτους

AI στην υπηρεσία του Ισλαμικού Κράτους

Ο κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι συναρπαστικός, αλλά και επικίνδυνος - Aνησυχία προκαλεί η μαζική χρήση της από εξτρεμιστές για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση

Ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η Αλ Κάιντα παροτρύνουν τους οπαδούς τους να αξιοποιήσουν τα πιο σύγχρονα ψηφιακά μέσα με στόχο τη διάδοση των μηνυμάτων τους, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη λογοκρισία, αλλά και προωθώντας τη στρατολόγηση νέων μελών. Πόσο επικίνδυνη είναι όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη στα χέρια τους;

Ο κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι συναρπαστικός, αλλά και επικίνδυνος

Ο όρος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών τεχνολογιών – από την ταχύτερη επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων έως τη χρήση παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης για την παραγωγή δηλαδή εντελώς νέου υλικού με βάση τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που υπάρχουν ήδη.

«Ο ταχύς εκδημοκρατισμός της Τεχνητής Νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια (…) έχει βαθύτατο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι εξτρεμιστικές οργανώσεις αυξάνουν την επιρροή τους στο διαδίκτυο», γράφει ο Ντάνιελ Ζίγκελ, ένας Αμερικανός ερευνητής που ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται κατάχρηση της ΤΝ σε άρθρο του για το Παγκόσμιο Δίκτυο για τον Εξτρεμισμό και την Τεχνολογία.

Πηγή φωτογραφίας: Oliver Berg/dpa/picture alliance

AI και εξτρεμισμός: Ένα συμπληρωματικό μέσο στα ήδη υπάρχοντα

Τον Μάρτιο, αφού σκοτώθηκαν περισσότεροι από 135 άνθρωποι κατά τη διάρκεια επίθεσης σε θέατρο της Μόσχας από ένα παρακλάδι του ΙΚ, ένας από τους υποστηρικτές της ομάδας έφτιαξε μια ψεύτικη ειδησεογραφική εκπομπή για το γεγονός και τη δημοσίευσε τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση.

Αρχές του μήνα, αξιωματικοί του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν εννέα νέους λόγω προπαγάνδας υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. Ανάμεσά τους ήταν και ένας άνδρας, ο οποίος ειδικεύεται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, σε «εξτρεμιστικό περιεχόμενο πολυμέσων, χρησιμοποιώντας ειδικές εφαρμογές επεξεργασίας που υποστηρίζονται από AI».

«Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ότι έχει συμπληρωματικό ρόλο στην Αλ Κάιντα και στο ΙΚ», αναφέρει ο Μουσταφά Αγιάντ, από το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) με έδρα το Λονδίνο, το οποίο έχει πεδίο έρευνας τις διαστάσεις του εξτρεμισμού.

Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί έχουν ένα μάλλον… αισιόδοξο μήνυμα: Υποστηρίζουν ότι, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει πράγματι ανησυχητικές δυνατότητες πέφτοντας στα χέρια εξτρεμιστών, η πραγματική ζωή εξακολουθεί να είναι πιο επικίνδυνη…

Must in

Ρίχνουν τα “άρματα” οι Ευρωπαίοι στην Ουκρανία – Τι άλλαξε;

Ευρωπαίοι που επικαλείται η Wall Street Journal, παρουσιάζουν ένα μπλοκ πολύ πιο δεκτικό σε ειρηνευτικές συνομιλίες στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024