Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Αρχίζει τώρα το σκληρό παζάρι για τους επιτρόπους

Κομισιόν: Αρχίζει τώρα το σκληρό παζάρι για τους επιτρόπους

Ξεκινάνε οι ζυμώσεις στην Κομισιόν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της επανεκλεγείσας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα χαρτοφυλάκια της επόμενης Επιτροπής

«Τριήμερη ξεκούραση και περισυλλογή, έπειτα κατευθείαν στα… βαθιά» έλεγε υψηλόβαθμη πηγή των Βρυξελλών για τις επόμενες κινήσεις της επανεκλεγείσας στην κορυφή της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα… βαθιά πάντως δεν αφορούν μόνο την πρόεδρο αλλά επιπλέον τους ηγέτες των κρατών-μελών στο σκληρό «παζάρι» για τα πρόσωπα σε γνωστά και σε καινούργια χαρτοφυλάκια της επόμενης Επιτροπής και σε δεύτερο χρόνο αφορούν τους ίδιους τους υποψηφίους-επιλεγέντες που θα κληθούν σε σκληρή ακρόαση.

Η διαδικασία ζύμωσης αναμένεται άμεσα – από τη Δευτέρα αν ήδη από το Σαββατοκύριακο η γερμανίδα πολιτικός δεν αποφασίσει να αρχίσει τα τηλεφωνήματα. Στις πρώτες παρασκηνιακές επαφές της εκτιμάται ότι θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ως οι δύο ηγέτες που στήριξαν την υποψηφιότητά της εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ποια πόστα «κοιτάζει» η Αθήνα

Η προσέγγιση του Μητσοτάκη για τον επόμενο επίτροπο περιγράφεται από τον ίδιο με τη φράση «ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο και το πρόσωπο», ενώ ενημερωμένες πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί «καλό» πόστο: δηλαδή, ένα χαρτοφυλάκιο «ενεργό», «σημαντικό» και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, και συνδεόμενο με ευρωπαϊκούς πόρους.

Το ενδιαφέρον της Αθήνας είναι δεδομένο τόσο για παραγωγικά όσο και για τα λεγόμενα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Εκείνο της Εσωτερικής Αγοράς που περιλαμβάνει (και) την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας – ένας τομέας στον οποίο η Φον ντερ Λάιεν έδωσε έμφαση στην ομιλία της πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία ως νεύμα, όπως θεωρήθηκε, στη δική της ομάδα, το ΕΛΚ – ενδιαφέρει την Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον της Αθήνας είναι δεδομένο τόσο για παραγωγικά όσο και για τα λεγόμενα θεσμικά χαρτοφυλάκια

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πανηγυρίζει – Το ροζ σακάκι και το μαύρο παντελόνι το φορούσε και όταν εξελέγη το 2019

Ομως είναι σαφές ότι διεκδικείται σταθερά από ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία. Εντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον της Αθήνας για το χαρτοφυλάκιο της Γειτονίας και Διεύρυνσης και τη γεωπολιτική διάστασή του, στο οποίο πάντως καταγράφεται ανταγωνισμός (και) από τις Βαλτικές χώρες. Πληροφορίες λένε ότι ίσως το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας να χάνει έδαφος, μεταξύ άλλων με το σκεπτικό ότι οι μεγάλες αποφάσεις για την ΚΑΠ και άλλα κρίσιμα θέματα περνούν επί της ουσίας από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αντίθετα, υπάρχουν άλλα «σημειακά» πόστα στα οποία φέρεται ότι κοιτάζει η Αθήνα, όπως το Ενέργειας, αλλά και οι υπό σύσταση θέσεις της Αμυνας, της Στέγασης, των θεμάτων της Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης και της ασφάλειας).

Τα σενάρια και τα ονόματα

Στο μυαλό του Μητσοτάκη υπάρχει η… short list υποψηφίων. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πλέον η προοπτική ανανέωσης της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά. Ταυτόχρονα η ονοματολογία στην Αθήνα επιμένει γύρω από το πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ως ένα από τα φαβορί.

Από τη σεναριολογία έχει βγει επίσης το όνομα του νυν υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, όμως εξακολουθεί να ακούγεται η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, όσο κι αν δεν διαφαίνονται πολλές πιθανότητες ανατροπής στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα λόγω Βρυξελλών, καθώς επίσης έχουν κυκλοφορήσει οι περιπτώσεις δύο προσώπων με διαύλους και εμπειρία επί ευρωπαϊκού εδάφους: του πρώην υπουργού Σταύρου Παπασταύρου και του γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη: Η Σπόρτινγκ, ο Παναθηναϊκός και το νέο συμβόλαιο

Φαίνεται πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις με τον Φώτη Ιωαννίδη στον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με πορτογαλικό δημοσίευμα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024