Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο χρόνος που χρειάζεται το Ιράν, για να συγκεντρώσει εμπλουτισμένο ουράνιο σε περισσότερο από 90 τοις εκατό του σχάσιμου ισοτόπου U-235 για ένα πυρηνικό όπλο, «είναι τώρα πιθανώς μία ή δύο εβδομάδες», καθώς η Τεχεράνη συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η εκτίμηση αυτή σηματοδοτεί τον συντομότερο χρόνο που έχουν αναφέρει ποτέ Αμερικανοί αξιωματούχοι και έρχεται καθώς το Ιράν έχει λάβει μέτρα τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσει την παραγωγή σχάσιμου υλικού. «Εκεί που βρισκόμαστε τώρα δεν είναι σε καλό σημείο», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης στο Φόρουμ Ασπεν για την Ασφάλεια την Παρασκευή.

«Το Ιράν, καθώς η πυρηνική συμφωνία απορρίφθηκε, αντί να απέχει τουλάχιστον ένα χρόνο από το να έχει την ικανότητα να παράγει σχάσιμο υλικό για πυρηνικό όπλο, τώρα απέχει πιθανώς μία ή δύο εβδομάδες από το να το κάνει αυτό», είπε. «Δεν έχουν παράγει το ίδιο όπλο, αλλά αυτό είναι κάτι που φυσικά παρακολουθούμε πολύ, πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε να το σταματήσει αυτό μέσω της διπλωματίας. Πάνω από ένα χρόνο πριν ένας κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε πλέον να παράγει «σχάσιμο υλικό αξίας μιας βόμβας» σε «περίπου 12 ημέρες».

Το Ιράν διατείνεται πως παράγει ουράνιο για ενέργεια και όχι για βόμβα

Οι προσπάθειες για νέα πυρηνική συμφωνία κατέρρευσαν στα τέλη του 2022, καθώς οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι υπέβαλε «παράλογες» απαιτήσεις σχετικά με την έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ενός εποπτικού οργάνου του ΟΗΕ για τα πυρηνικά, για ανεξήγητα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε μη δημοσιοποιημένες ιρανικές τοποθεσίες. Τους μήνες που ακολούθησαν, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν «δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη».

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν πρότεινε ότι είναι ανοιχτοί σε δέσμευση με τη Δύση. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNN ότι δεν πιστεύουν πλέον ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία, επειδή το Ιράν έχει εμπλακεί σε πάρα πολλές κλιμακούμενες ενέργειες τα χρόνια που ακολούθησαν τη διακοπή των συνομιλιών.

«Βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, έχει περάσει πολύς χρόνος, το Ιράν έχει κάνει πολλά πράγματα που καθιστούν την επιστροφή στην Συμφωνία για τα Πυρηνικά μη βιώσιμη», δήλωσε ο αξιωματούχος.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι οι πρόσφατες εκλογές στο Ιράν θα αλλάξουν τη συμπεριφορά της χώρας.

Το Ιράν έχει αναφέρει μέσω διαφόρων ηγετών του, πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ως στόχο την παραγωγή ενέργειας. Ο Αλί Μπαγκερί Κανί ως υφυπουργός εξωτερικών υπεύθυνος για την πυρηνική συμφωνία, πλέον έχει την θέση του Αμίρ-Αμπντολαχιάν ως υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ένα καλό σενάριο καθώς έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου που διαπραγματεύονταν για χρόνια. Το Ιράν έχει απειλήσει το Ισραήλ πως αν χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, θα φτιάξει πυρηνικά όπλα.