Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Ξεκινά ο εμβολιασμός των ισραηλινών στρατιωτών κατά της πολιομυελίτιδας που πλήττει την περιοχή

Γάζα: Ξεκινά ο εμβολιασμός των ισραηλινών στρατιωτών κατά της πολιομυελίτιδας που πλήττει την περιοχή

Τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας χορηγούνται στο Ισραήλ κατά την παιδική ηλικία ως μέρος του προγράμματος εμβολιασμού ρουτίνας και το ποσοστό εμβολιασμού είναι 95 τοις εκατό

Ο ισραηλινός στρατός θα αρχίσει από σήμερα, Κυριακή (21/7) να εμβολιάζει κατά της πολιομυελίτιδας όλους τους στρατιώτες που επιχειρούν στη Γάζα ή πρόκειται να εισέλθουν εκεί σύντομα, μετά τη διαπίστωση υψηλής συγκέντρωσης του ιού στα λύματα της περιοχής.

Ο εμβολιασμός των στρατιωτών θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες. Ο στρατός αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, δεν υπάρχουν ενεργά κρούσματα πολιομυελίτιδας μεταξύ των κατοίκων της Γάζας.

Οι IDF τονίζουν ότι οι στρατιώτες δεν κάνουν καμία χρήση του τοπικού συστήματος ύδρευσης της Γάζας

Ο στρατός ενημερώθηκε για την ύπαρξη του ιού την Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας. Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο μαζί με το Ιατρικό Σώμα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έκαναν αξιολόγηση και αποφάσισαν να ξεκινήσουν εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για όλες τις χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα.

Εκ νέου εμβολιασμός

Τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας χορηγούνται στο Ισραήλ κατά την παιδική ηλικία ως μέρος του προγράμματος εμβολιασμού ρουτίνας και το ποσοστό εμβολιασμού είναι 95 τοις εκατό. Έτσι, οι στρατιώτες που βρίσκονται τώρα στη Γάζα έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά του ιού.

Παρ’ όλα αυτά, μετά από αξιολόγηση της κατάστασης που διεξήγαγε ο IDF, με τη συμμετοχή της επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας Dr. Sharon Elroi-Price και ανώτερων αξιωματούχων του Ιατρικού Σώματος, συστήθηκε να εμβολιαστούν εκ νέου οι στρατιώτες προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος μόλυνσης και μετάδοσης του ιού στο Ισραήλ.

Προθεσμία τριών εβδομάδων

Λόγω του χαμηλού κινδύνου, ωστόσο, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη εμβολιασμού των στρατιωτών που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οπότε θα εμβολιαστούν στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή των αντικαταστάσεων των δυνάμεων.

Ο στρατός έχει ήδη αρχίσει να εμβολιάζει τα στρατεύματα που πρόκειται να εισέλθουν σύντομα στη Γάζα. Εντός δύο έως τριών εβδομάδων θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα ή αναμένεται να εισέλθουν εκεί σύντομα.

Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό των IDF στη Γάζα ενημερώθηκε για την εκστρατεία εμβολιασμού και του ζητήθηκε να επαναλάβει τους κανόνες για τη διατήρηση της προσωπικής υγιεινής στο πεδίο και να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την παρουσία της νόσου.

Οι IDF τονίζουν ότι οι στρατιώτες δεν κάνουν καμία χρήση του τοπικού συστήματος ύδρευσης της Γάζας και ότι ο στρατός φέρνει τακτικά μεγάλες ποσότητες νερού από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων μπουκαλιών νερού για πόση και μπάνιο και τόνων πάγου, καθώς και σαπούνι και απολυμαντικά μαντηλάκια.

Κανένα κρούσμα έως τώρα

Όσον αφορά μια πιθανή επιδημία πολιομυελίτιδας στη Γάζα, οι IDF λένε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κλινικό κρούσμα της νόσου, αλλά ότι υπάρχει πραγματική ανησυχία για μια πιθανή επιδημία, ειδικά δεδομένων των συνθηκών στη Γάζα.

Ο στρατός και το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα λύματα και να παρακολουθούν τις ιατρικές πληροφορίες που έρχονται από τη Γάζα.

Η ύπαρξη του ιού σε δείγματα λυμάτων δεν σημαίνει ότι υπάρχουν πραγματικά κρούσματα μόλυνσης από πολιομυελίτιδα. Το 2023, ένα εκατομμύριο ισραηλινά παιδιά εμβολιάστηκαν σε μια ταχεία εθνική εκστρατεία μετά την ανεύρεση του ιού σε δείγματα λυμάτων, αν και δεν διαγνώστηκε ούτε ένα κλινικό κρούσμα, σημειώνει το άρθρο της Haaretz.

Τρόποι μετάδοσης

Το 2022, καταγράφηκε ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας στο Ισραήλ, το πρώτο από το 1988, και οδήγησε σε μια εκστρατεία εμβολιασμού που επικεντρώθηκε στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της Ιερουσαλήμ, όπου επικεντρωνόταν η απειλή.

Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να συμβεί από την κατάποση μολυσμένου νερού, καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου και των κοπράνων. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι του ιού και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, απώλεια όρεξης, πονόλαιμο και αδυναμία, που είναι χαρακτηριστικά πολλών άλλων ασθενειών.

Επιπλοκές

Το 4-8% των ανθρώπων που μολύνονται αναπτύσσουν ήπια μηνιγγίτιδα που υποχωρεί πλήρως αυθόρμητα μέσα σε λίγες ημέρες. Μια μικρή μειοψηφία περιπτώσεων – περίπου μία στις χίλιες – θα αναπτύξει συμπτώματα παράλυσης.

Επίσης, εάν ο ιός διεισδύσει στο νευρικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία είναι μία από τις πιο συχνές και πιο επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου.

Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας χορηγείται συστηματικά στο Ισραήλ σε έξι δόσεις – τέσσερις που περιέχουν αδρανοποιημένο ιό και δύο που περιέχουν εξασθενημένο ζωντανό ιό, οι οποίες χορηγούνται μεταξύ των ηλικιών δύο μηνών και 18 μηνών. Μια αναμνηστική δόση χορηγείται ως μέρος του κύκλου εμβολιασμών στην ηλικία των επτά ετών.

Sports in

Επίσημο: Στην ΑΕΚ ο Λαμέλα

Παίκτης της ΑΕΚ με κάθε επισημότητα είναι ο Έρικ Λαμέλα, με τον Αργεντινό να υπογράφει για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024